Τις επόμενες εβδομάδες, θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την κάλυψη των 25.000 θέσεων κατάρτισης σε «πράσινες» δεξιότητες μόνο από ανέργους από 18 ετών και άνω, εγγεγραμμένους στο μητρώο της ΔΥΠΑ.
Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, μη συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι ώρες κατάρτισης είναι συνολικά 80, με το επίδομα να φτάνει τα 400 ευρώ καθαρά. Ο ωφελούμενος πρέπει να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης γίνεται με την εφαρμογή μεθόδων μικτής μάθησης (blended learning), δηλαδή με διά ζώσης και εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση.
Εκπαίδευση
Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες εκπαίδευσης διά ζώσης και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ημερήσια διάρκεια της διά ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες.
Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα δύο μηνών. Στην περίπτωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης χρησιμοποιούνται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης, ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό, προσαρμοσμένο στη μέθοδο αυτή, και κατάλληλες διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης των εκπαιδευομένων που εφαρμόζει το κάθε κέντρο διά βίου μάθησης.
Παράλληλα, η διά ζώσης εκπαίδευση διασφαλίζει την αμεσότητα στη διδασκαλία μέσω της ταυτόχρονης παρουσίας διδάσκοντος και καταρτιζομένων σε αίθουσα και ενισχύει την εμπειρία της μάθησης.