ΔΑΝΕΙΑ

«Ανάσα» σε εκατοντάδες επιχειρηματίες θέλει να δώσει και φέτος ο μη τραπεζικός οργανισμός μικροδανειοδότησης Action Finance Initiative (AFI) που από την ημέρα ίδρυσης του μέχρι σήμερα έχει ενισχύσει 200 μικροεπιχειρήσεις. Όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Αναστασία Τσίλογλου, ο στόχος για το 2019 είναι υψηλότερος καθώς υπάρχει η επιθυμία να εκταμιευτούν περίπου 150 μικροδάνεια μέσα στο έτος. Ένας στόχος που δεν είναι ανέφικτος, με την ελληνική αγορά να δείχνει πως έχει ανάγκη και υπάρχει ζήτηση για μικροδάνεια.

Εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας

Σε συνεργασία με τη Eurobank και την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα η AFI δραστηριοποιείται στις τρεις μεγάλες περιοχές, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη και με την υποστήριξη από τα ιδρύματα Trafigura, Σταύρου Νιάρχου και Μποδοσάκη, όπως και την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα αλλά και ιδιώτες επενδυτές, έχει βοηθήσει να δημιουργηθούν περίπου 350 θέσεις εργασίας από τις περίπου 200 μικροεπιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια

Περίπου τα μισά έργα που υποστηρίζονται, διοικούνται από πρώην ανέργους. Τα τρία πέμπτα των εγκεκριμένων έργων αφορούν σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, ενώ πάνω από το 20% το “τρέχουν” νέοι άνθρωποι, ηλικίας μικρότερης των 30 ετών. Το 39% των μικροδανείων της AFI έχει να κάνει με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και το ένα πέμπτο των έργων αφορά σε εξαγώγιμα προϊόντα.

Το μέσο μέγεθος δανείου είναι τα 8.500 ευρώ, αλλά προσφέρεται δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέχρι 12.500 ευρώ, καθώς και προσωποποιημένη συμβουλευτική υποστήριξη και εκπαίδευση (κάθε επιχειρηματίας αποκτά έναν/μία ή δύο μέντορες, που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες του/της).

Το μέσο μέγεθος δανείου είναι τα 8.500 ευρώ, αλλά προσφέρεται δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέχρι 12.500 ευρώ, καθώς και προσωποποιημένη συμβουλευτική υποστήριξη και εκπαίδευση (κάθε επιχειρηματίας αποκτά έναν/μία ή δύο μέντορες, που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες του/της).

Τα κόκκινα μικροδάνεια δεν δείχνουν να προβληματίζουν την γενική διευθύντρια του Οργανισμού που σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ σημείωσε πως αποτελούν ένα εξαιρετικά ελάχιστο ποσοστό καθώς σε σύνολο 200 δανείων, εντοπίζονται προβλήματα μόλις σε τέσσερα ή πέντε με τις εκκρεμούσες οφειλές να ανέρχονται σε 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σε σχέση με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις που αναμένεται μέχρι το τέλος του 2018 να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, η κ. Τσίλογλου επισήμανε ότι παρότι όποιος θέλει να μπει σε αυτό το πεδίο χρειάζεται σίγουρα να διανύσει μια μεταβατική περίοδο, “είναι στους στόχους της AFI” να αναπτυχθεί σε αυτό το κομμάτι.

“Η ανάγκη για μικροδάνεια στην ελληνική αγορά είναι πάρα πολύ μεγάλη και αν ανοίξει η αγορά, η ζήτηση θα είναι σίγουρα αντίστοιχη, με θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία” εκτίμησε και επικαλέστηκε έρευνα της PWC για λογαριασμό της AFI, σύμφωνα με την οποία “για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται για να υπάρχει η AFI, δύο ευρώ καταλήγουν στην ελληνική οικονομία”.