Δαιδάλου

Μία …μικρή πόλη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι επιχειρήσεις που την περίοδο της κρίσης βάζουν λουκέτο μονάχα στο Ηράκλειο!
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, κ. Μπάμπης Λεκάκης, αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Π» πως κάθε χρόνο κλείνουν χίλιες επιχειρήσεις στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους … έσβησαν από το χάρτη 650 επιχειρήσεις και μέχρι το τέλος του 2017 αναμένεται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο άλλες 450!

Περιμένουν 13.000 λουκέτα στη χώρα

Η εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που παρουσιάστηκε χθες δείχνει βελτίωση των οικονομικών δεικτών και σημάδια επιστροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κανονικότητα.

Τονίστηκε ωστόσο ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν και ότι επιβάλλεται η λήψη στοχευμένων μέτρων για τη στήριξη των ΜΜΕ.
Ειδικότερα από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC σε δείγμα 1006 επιχειρήσεων από όλη τη χώρα, στο διάστημα από 10 ως 20 Ιουλίου, προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τις ΜμΕ βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας. Οι προσδοκίες για την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο διατηρούν αρνητικό πρόσημο αλλά σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις από τον Φεβρουάριο του 2015.
Για κάθε μία απόλυση καταγράφεται για πρώτη φορά μια πρόσληψη ενώ οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι αύξησαν το προσωπικό τους προσέλαβαν περισσότερα άτομα από εκείνες που δήλωσαν ότι απέλυσαν. Επιβεβαιώνεται επίσης η τάση επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και υποκατάστασης των θέσεων πλήρους απασχόλησης από μερικής.

Σε ευνοϊκότερη θέση βρίσκονται επιχειρήσεις ηλικίας έως 5 ετών που απασχολούν περισσότερα από 5 άτομα, ενώ σε δυσμενέστερη το εμπόριο και οι αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν και επιβίωσαν / αναπτύχθηκαν μέσα στην κρίση έχουν καλύτερες προοπτικές.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, προκύπτει ότι το 75,7% θα πληρώσει λιγότερες ή ίδιες εισφορές. Μια στις δέκα επιχειρήσεις οφείλει ταυτόχρονα σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, 65.000 είναι αντιμέτωπες με κατασχέσεις και δέσμευση λογαριασμών ενώ 120.000 βρίσκονται εν αναμονή της εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Γενικά προκύπτει δυσκολία στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν όντας συνεπείς στο σύνολο των υποχρεώσεων τους.

Αναμένεται ότι το επόμενο εξάμηνο θα διακόψουν τη λειτουργία τους 12.500-13.000 επιχειρήσεις, κυρίως πολύ μικρές και αυτοαπασχολούμενοι. Όμως εκτιμάται ότι πολλές από αυτές μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στη μαύρη οικονομία, γεγονός που μεταξύ άλλων δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το 32,5% του τζίρου γίνεται μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Οι χρεώσεις των τραπεζών μειώθηκαν, ωστόσο μια στις τρεις επιχειρήσεις πληρώνει περισσότερο από το 1% του τζίρου του σε προμήθειες.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Ασμάτογλου απέδωσαν το χαμηλό σχετικά ποσοστό του τζίρου που πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στην έλλειψη εξοικείωσης των καταναλωτών κυρίως μεγάλης ηλικίας, στο γεγονός ότι η πλειονότητα των μικρών συναλλαγών γίνεται με μετρητά αλλά και, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια κατ ανάγκη ότι η συναλλαγή γίνεται χωρίς απόδειξη.

Εξαίρεση στη γενική εικόνα σταθεροποίησης ή/και βελτίωσης αποτελούν η ρευστότητα και ο δείκτης των επενδύσεων που παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, μόνο το 4,2% των μικρών επιχειρήσεων σχεδιάζει νέες επενδύσεις ενώ 2 στις 3 επιχειρήσεις (65,1%) δήλωσαν ότι η ρευστότητά τους επιδεινώθηκε. Οι ελπίδες των επιχειρήσεων για την αντιμετώπισή τους στρέφονται στην ίδρυση και λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Κλείνουν μεταποιητικές επιχειρήσεις με προσωπικό

ΛΕΚΑΚΗΣ-ΟΕΒΕΝΗ
Ο κ. Λεκάκης αναφέρει στην «Π» πως, παρά τη σταθεροποίηση που παρατηρείται και στο Ηράκλειο, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο είναι κυρίως μεταποιητικές και εμπορικές με αρκετά άτομα προσωπικό.

Από την άλλη, ανοίγουν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που δεν απασχολούν πολλά άτομα, με αποτέλεσμα να μην καταπολεμάται το πρόβλημα της ανεργίας.

«Η σταθερότητα δε σημαίνει και αισιοδοξία. Οφείλεται στο ότι μετά από εννιά χρόνια κρίσης, η πλειονότητα των επιχειρήσεων, περίπου 280.000, έχουν βάλει λουκέτο. Έχουν μείνει λίγες και αυτές δεν είναι σε καλή κατάσταση» τονίζει ο κ. Λεκάκης.

Όπως λέει, φέτος δεν έσωσε την παρτίδα ο τουρισμός, όπως ήλπιζαν όλοι, αφού οι τζίροι ήταν μειωμένοι και δεν αυξήθηκαν οι προσλήψεις στο χώρο.

Για το Ηράκλειο αναφέρει πως κάθε χρόνο κλείνουν περίπου χίλιες επιχειρήσεις, ακόμα και περισσότερες, ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους έβαλαν λουκέτο 650 και αναμένεται ως το τέλος του χρόνου να κλείσουν ακόμα 450 με 500 επιχειρήσεις.