Τη θέση ότι στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας διαψεύδουν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι.
«Η χώρα μας, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, παίρνει σημαντικά λιγότερα», είπε, σχολιάζοντας ότι «ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τις Βρυξέλλες με 7 δισ. λιγότερα σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν για τις επιδοτήσεις που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η Ευρώπη αποφάσισε να μην προχωρήσει σε επέκταση του προϋπολογισμού της για να καλύψει το σύνολο των αναγκών όλων των χωρών και άλλαξε τα κριτήρια δυσμενώς για την Ελλάδα, ευνοώντας τις μεγάλες χώρες».
Επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη την έκθεση Πισσαρίδη και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνεται να υλοποιηθούν με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Τόνισε ότι «σε αντίθεση με τις πρακτικές της κυβέρνησης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκπόνησε για πρώτη φορά στη χώρα μια Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική την οποία επέλεξε να δημοσιοποιήσει έγκαιρα και να τη θέσει σε διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τις τοπικές κοινωνίες».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «αθροίζει μήλα με πορτοκάλια όταν αθροίζει τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ με τις έκτακτες ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης», σημειώνοντας ότι το κρίσιμο είναι πού θα πάνε αυτά τα χρήματα: «Σε προγράμματα τηλεκατάρτισης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος με απευθείας αναθέσεις όπως είδαμε να κάνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή σε έργα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία;».
Επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία διέρχεται μία «νέα πολύ βαθιά κρίση και για αυτό η “τρύπα” στα έσοδα του προϋπολογισμού ύψους 6,5 δισ. μας κάνει να ανησυχούμε για τις πολύ κρίσιμες μέρες που έρχονται». Σε αυτό το πλαίσιο έθεσε το ερώτημα: «Πού θα βρισκόταν η χώρα χωρίς το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;».
Υποστήριξε ότι επιβεβαιώνεται η ανάγκη εμπροσθοβαρούς και γενναίας στήριξης της οικονομίας με απευθείας ρευστότητα «που έπρεπε να είχε δρομολογηθεί από την αρχή της κρίσης, όπως έχουμε προτείνει στο πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι”».