ελληνική οικονομία

Σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη της Ελλάδος το 2020 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WorldEconomicOutlook) που παρουσιάσθηκε χθες  στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ βλέπει για εφέτος ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2%, ενώ για το 2020 προβλέπει ανάπτυξη 2,2%. Αυτή η πρόβλεψη συνιστά επί τα χείρω αναθεώρηση σε σχέση με την εκτίμηση που είχε διατυπώσει το Ταμείο τον περασμένο Απρίλιο και μιλούσε για ανάπτυξη 2,4% το 2019 και 2,2% το 2020.

Αλλά το ΔΝΤ είναι απαισιόδοξο και για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδος, καθώς εκτιμά πως το 2024 το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 0,9%. Αυτό δείχνει πως ο οργανισμός επιμένει στην πάγια θέση του πως η Ελλάδα θα μείνει μεσοπρόθεσμα εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που τη συνδέει με τους ασφυκτικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει αναλάβει η χώρα έναντι της ευρωζώνης.

Δεδομένων των χαμηλών εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, προκύπτει πως το Ταμείο θεωρεί πως η αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι αργή.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός από 0,8% το 2018 θα ανέλθει σε μόλις στο 0,6% εφέτος, ενώ για το 2020 το Ταμείο προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,9% σε μέσα επίπεδα. Για το 2024 το ΔΝΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα είναι στο 1,8%, ήτοι θα κινείται στα ίδια με τα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης.

Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος, το ΔΝΤ εκτιμά πως από 3,5% του ΑΕΠ το 2018, θα μειωθεί στο 3% εφέτος, ενώ για το 2020 προβλέπει αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 3,3% του ΑΕΠ. Για το 2024 το ΔΝΤ εκτιμά πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος θα είναι ελλειμματικό κατά 4,5%, δηλαδή προβλέπει επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας.

Από τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΔΝΤ προκύπτει πως το Ταμείο βλέπει ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Συγκεκριμένα εκτιμά πως η ανεργία από 19,3% το 2018, θα ανέλθει εφέτος στο 17,8% και το 2020 στο 16,8%. Προ ενός έτους το Ταμείο εκτιμούσε πως εφέτος η ανεργία θα διαμορφωνόταν σε μέσα επίπεδα στο 18,1%.

 

Στα 4,479 δισ.  το πρωτογενές πλεόνασμα

Υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού για το πλεόνασμα σημειώθηκε το εννεάμηνο του 2019, λόγω των καλύτερων επιδόσεων των φορολογικών εσόδων και της συγκράτησης των δαπανών τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση στέλνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020. Ο υφυπουργός ευχαρίστησε τους θεσμούς τονίζοντας την εξαιρετικά παραγωγική διαδικασία στην αξιολόγηση του προσχεδίου. Πλέον αναμένεται η επίσημη απάντηση των θεσμών επί του προσχεδίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει νέα επικοινωνία για την αξιολόγηση, γεγονός που ερμηνεύεται ως συμφωνία των δύο πλευρών για τον προϋπολογισμό του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 4,479 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,467 δισ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν τον στόχο κατά 193 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εσόδων εμφανίζεται μειωμένο κατά 823 εκατ. ευρώ λόγω των μειωμένων εσόδων του ΠΔΕ από τα περιορισμένα αιτήματα που υποβλήθηκαν στην ΕΕ λόγω των εκλογών.