Η τεχνική αντίδραση που επιζητούσε το χρηματιστήριο Αθηνών ήρθε χθες, αλλά η συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,80% στις 752,44 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μεταξύ των 747,27 (+0,11%) και 760,39 μονάδων (+1,86%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,9 εκατ. ευρώ με τον όγκο των συναλλαγών να ανέρχεται στα 33,5 εκατ. τεμάχια.
Το ΧΑ κατάφερε να βρει έναν ανοδικό βηματισμό, αλλά η εικόνα του ταμπλό παρέπεμψε περισσότερο σε κατάσταση “ανακωχής” των πωλητών, παρά σε ενεργοποίηση των αγοραστών, οι οποίοι θα εκμεταλλεύονταν τα επίπεδα που έχουν περιέλθει σχεδόν οι περισσότερες μετοχές του ΧΑ. Ο τζίρος παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θυμίζοντας συνεδριάσεις Αυγούστου, ενώ όπως πάντα, σχεδόν το ήμισυ του όγκου διακινήθηκε από τον τραπεζικό κλάδο.
Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει την εγχώρια κεφαλαιαγορά στην πρόσφατη διόρθωσή της δεν έχουν εκλείψει, εντούτοις πολλοί τίτλοι, ιδίως δεικτοβαρείς, έχουν ενεργοποιήσει τεχνικά σήματα ενεργοποίησης των υπερασπιστών τους, με την ανοδική αντίδραση να ήταν σχεδόν αναμενόμενη.
Το ζητούμενο πλέον είναι το ενδιαφέρον των λιγοστών αγοραστών να μην πληγεί από κάποια αρνητική εξέλιξη, ειδικά του τραπεζικού κλάδου, ώστε να μπορέσει και ο γενικός δείκτης να βγάλει τις άμυνες για το επόμενο διάστημα που έτσι κι αλλιώς θα είναι δύσκολο.
Στις διεθνείς αγορές υψηλότερα κινήθηκαν οι μετοχικές αγορές σε Ευρώπη και Αμερική την Τρίτη, εν μέσω προσδοκιών για την εφαρμογή των πιο ευνοϊκών φορολογικών μεταρρυθμίσεων και ενός πιο θετικού outlook για τα επερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα.
Στα εμπορεύματα ο χρυσός ανέκαμψε οριακά ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε το πετρέλαιο. Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρά έναντι του δολαρίου.