επιχειρήσεις

«Μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια, τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία φαίνεται να βρίσκονται πίσω μας, γεγονός, άλλωστε, που πιστοποιούν και τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), σύμφωνα με τα οποία, τη χρονιά που μας πέρασε υπήρξε μία έκρηξη ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων σε πανελλαδική κλίμακα, ενώ περιορίστηκαν σημαντικά τα λεγόμενα λουκέτα».

Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ, σύμφωνα με τα οποία, οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων το 2018 έφτασαν σε πανελλαδική κλίμακα τις 32.379, ενώ αντίθετα, οι διαγραφές επιχειρήσεων ήταν μόλις 18.632.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του ΓΕΜΗ για το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, το ΕΒΕΑ, η εικόνα είναι παρόμοια με το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο ΓΕΜΗ να είναι θετικό.

Συγκεκριμένα, το 2018 συστάθηκαν 5.441 επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν 2.459 επιχειρήσεις. Όπως επεσήμανε, ωστόσο, ο κ. Μίχαλος «ο δρόμος μπροστά είναι κάθε άλλο παρά εύκολος και η χώρα χρειάζεται να πετύχει γρήγορους και ταυτόχρονα διαχειρίσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Για την οριστική έξοδο από την ύφεση απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο και πολιτική συναίνεση για την επεξεργασία και την υλοποίηση δημιουργικών προτάσεων και πολιτικών που θα στοχεύουν στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων, τη στήριξη της εξωστρέφειας με τελικό στόχο την παραγωγή πλούτου και την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να εξαλειφθούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης».