H ΑΝΕΚ LINES και το Διεθνές Ινστιτούτο για την κυβερνοασφάλεια (CSI INSTITUTE) συνδιοργάνωσαν την 3η Διαδραστική Ημερίδα με θέμα την «Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο»

H ΑΝΕΚ LINES και το Διεθνές Ινστιτούτο για την κυβερνοασφάλεια (CSI INSTITUTE) συνδιοργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου την 3η Διαδραστική Ημερίδα με θέμα την «Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο», στο Συνεδριακό Κέντρο της εταιρείας.

Τις  ομιλίες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των νομών Χανίων και Ρεθύμνου, καθώς και εκπαιδευτικοί.

Από την πλευρά της ΑΝΕΚ LINES, ο πρόεδρος κ. Γιώργος Κατσανεβάκης καλωσόρισε τους μαθητές, διαβεβαιώνοντας ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα δράσεις που εξασφαλίζουν την ασφαλή διαδικτυακή πλοήγηση, επισημαίνοντας, παράλληλα, τον ρόλο της ελληνικής γλώσσας στις νέες τεχνολογίες.

Ο βασικός εισηγητής της δράσης, ο αντιστράτηγος (ε.α.) ΕΛΑΣ και πρόεδρος του CSI Institute  Μανώλης Σφακιανάκης, ενημέρωσε εκπαιδευτικούς και παιδιά, για την ορθή χρήση της τεχνολογίας την ασφαλή πλοήγηση στο Internet, καθώς και τη διαχείριση διαδικτυακών απειλών.

Ο κος Σφακιανάκης ανέπτυξε τον “Δεκάλογο της Ασφαλούς Πλοήγησης” και  εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα πρέπει να κατέχουμε για το διαδίκτυο, αφού, όπως είπε… “Για να αντιμετωπίσεις κάτι, πρέπει να το γνωρίζεις”.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παιδιά και εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν για πρώτη φορά σε πραγματικό χρόνο το πόσο εύκολο είναι κάποιος να «πάρει» τη διαχείριση του προσωπικού τους e-mail, των λογαριασμών τους στο facebook και τα social media γενικότερα, αλλά και το πώς μπορούν να προστατευτούν από χάκερς. Έμαθαν, είδαν και άκουσαν αυτά που πρέπει να εφαρμόζουν.

Στη συνέχεια η κλινική εγκληματολόγος και διευθύντρια του CSI Institute, Καλλιόπη Ιωάννου, ανέλυσε φαινόμενα όπως η σεξουαλική κακοποίηση που μπορεί να συμβεί μέσω διαδικτύου όταν επικοινωνούμε με άτομα που δεν γνωρίζουμε και όταν αποδεχόμαστε αιτήματα φιλίας από πρόσωπα που δεν ξέρουμε.

Εστίασε στη μεγάλη προσοχή που απαιτείται στη δημοσιοποίηση των προσωπικών φωτογραφιών, που εύκολα μπορούν να αποβούν κομμάτι διαδικτυακού εκφοβισμού.

Συγκλονιστική ήταν η προβολή videos με πραγματικά περιστατικά παιδιών που υπέστησαν διαδικτυακό εκφοβισμό, καθώς και οι μαρτυρίες τους για το πόσο σημαντικό – σωτήριο είναι το να μην σιωπούν αλλά να μιλάνε για ό,τι τους συμβαίνει.

Για την υλοποίηση της εκδήλωσης ιδιαίτερη ήταν η συμβολή φορέων, όπως της «Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής», της «Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας» και της «Όλοι Μαζί Μπορούμε».

Στην ημερίδα συμμετείχαν το Γυμνάσιο Ατσιπόπουλου, το Γυμνάσιο Επισκοπής, το 2ο ΕΠΑΛ Χανίων, το ΓΕΛ Κολυμβαρίου, το 11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης οι μαθητές έθεσαν γραπτές ερωτήσεις που επιβεβαιώνουν όχι απλώς την αναγκαιότητα των ημερίδων αλλά και την επικοινωνία «σωτήριας» γνώσης, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από ομιλητές εγνωσμένης αξίας, όπως ο κος Σφακιανάκης.

Η ΑΝΕΚ LINES με το βλέμμα στραμμένο στις νέες γενιές, ενισχύει με ευαισθησία και υπευθυνότητα κάθε ενέργεια που έχει στόχο την αξιόπιστη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σε σημαντικά ζητήματα που μας αφορούν όλους, όπως η ασφαλής χρήση του διαδικτύου.