Αν το self test δείξει θετικό ένα εργαζόμενο, οι συνάδελφοι του μπαίνουν σε καραντίνα;
Μέσα σε όλα τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η εστίαση από την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα της στις 3 Μαΐου, έχει να αντιμετωπίσει κι ένα ακόμα πολύ σημαντικό: Τι θα συμβεί εφόσον ένας εργαζόμενος βγει θετικός σε self test;
Μέχρι στιγμής, κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις, ενώ ελάχιστοι επαγγελματίες έχουν μπει στη λογική να το σκεφθούν, αφού έχουν πολύ σημαντικότερες διαδικασίες να διεκπεραιώσουν. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί κανείς να σκεφθεί τι προβλέπεται σε επιχειρήσεις ή υπηρεσίες που παραμένουν ανοικτές.
Σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όλες οι στενές επαφές ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος τίθενται σε καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών, ακόμα και με αρνητικό τεστ κοροναϊού.
Από αυτό προκύπτει, ότι εφόσον ένας εργαζόμενος στην εστίαση βγει θετικός σε self test, όλοι οι συνάδελφοι, αλλά και οι πελάτες με τους οποίους ήρθε σε επαφή, οφείλουν να εισαχθούν σε προληπτική καραντίνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επιχείρηση θα πρέπει να κλείσει, αφού δεν θα έχει προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει και να αναζητήσει όλους τους θαμώνες στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, των οποίων τα στοιχεία ωστόσο δεν οφείλει να κρατά.
Όπως είναι λογικό, οι σύνδεσμοι των επαγγελματιών δεν μπορούν να απαντήσουν με ασφάλεια στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού ακόμα δεν έχουν λάβει επίσημα, ούτε καν τους όρους λειτουργίας των καταστημάτων τους. Με βάση τις πραγματικές συνθήκες ωστόσο, αυτό είναι ένα πρόβλημα, το οποίο και πιθανότατα θα «παρακαμφθεί» προκειμένου να μην διακινδυνεύσει ολόκληρη η εστίαση.
Τι αναμένεται να συμβεί; Εφόσον κάποιος υπάλληλος ή εργαζόμενος νοσήσει από κοροναϊο, το πιθανότερο είναι να μην δηλώσει ως στενές επαφές τους συναδέλφους του, για να μπορέσει να λειτουργήσει η επιχείρηση, με ό,τι κινδύνους μπορεί να συνεπάγονται για τη δημόσια υγεία.
Για να μην συμβεί αυτό, η κυβέρνηση ενδέχεται να δεχθεί ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν αρνητικό self test, μπορούν να εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι κρούσμα, το οποίο βέβαια σημαίνει, ότι εφόσον το πράξει, τροποποιεί τα πρωτόκολλα που η ίδια εφαρμόζει εδώ και καιρό.
Το όλο θέμα προβλέπεται να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και αναταραχή στην εστίαση, ενώ επαναφέρει για μία ακόμα φορά το ζήτημα αναγκαιότητας για άμεσους και ταχείς εμβολιασμούς σε όλους τους εργαζόμενους στους συγκεκριμένους κλάδους, το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται πάντως, είναι αδύνατο να συμβεί.
Ούτε οι μισοί
Μέσα στο όλο κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας, οι περισσότεροι επιχειρηματίες της εστίασης φαίνεται πως δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν στις 3 Μαΐου. Όπως προκύπτει μάλιστα από τις διερευνήσεις που έχει κάνει ήδη ο Σύνδεσμος Επισιτισμού και Διασκέδασης, φαίνεται πως όσες επιχειρήσεις έχουν μεγάλους ανοικτούς χώρους και μπορέσουν να ανοίξουν, θα το κάνουν από τις 5 Μαΐου κι έπειτα.
Με βάση αυτό ως δεδομένο, κι αν δεν υπάρξουν κάποιες αλλαγές μέσα στο επόμενο διάστημα, προκύπτει ότι στις 3 Μαΐου θα μπορέσουν να ανοίξουν λιγότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες, ενώ λίγοι θα είναι εκείνοι που θα μπουν δυναμικά στο στίβο επαναλειτουργίας από τη Δευτέρα του Πάσχα.
Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι σύλλογοι της Κρήτης, αλλά και πανελλαδικά είχαν θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα κατ’ επανάληψη στην κυβέρνηση, ζητώντας στοιχειώδη ενημέρωση και παρουσίαση των δεδομένων. Μέχρι στιγμής ωστόσο, οι επιχειρηματίες δέκα ημέρες πριν την επαναλειτουργία των καταστημάτων τους, σχεδόν ένα χρόνο μετά, το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι ανοίγουν.
Όπως είναι λογικό, αυτή η έλλειψη ενημέρωσης επηρεάζει εκτός από τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους έλαβαν κάποιο βοήθημα για τελευταία φορά πριν από ημέρες και δεν γνωρίζουν καν το πότε ή το εάν θα καταφέρουν να εργαστούν.