έγκυος γυναίκα

Από την Πρωτοχρονιά θα αρχίσουν οι νέες μητέρες να βλέπουν στο λογαριασμό τους το επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ, για κάθε γέννηση.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει εγγραφεί κονδύλι 123 εκατ. ευρώ για το επίδομα γέννας.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας, το οποίο επιδεινώθηκε στην κρίση.

Το 2018 οι γεννήσεις στη χώρα μας έφτασαν μόλις τις 87.000, δηλαδή 34.00 λιγότερες από τους θανάτους.

Τα μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών κρίθηκαν αναγκαία από την κυβέρνηση.

 

Το επίδομα γέννας

Το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται θα δίνεται από 01.01.20 και όπως διευκρινίσει η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου πρόκειται για επίδομα που στοχεύει στη λύση του δημογραφικού προβλήματος κι όχι για ένα προνοιακό επίδομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο το ποσό για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση να μην καταβάλλεται εφάπαξ αλλά σε δόσεις.

Η πρώτη δόση, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, να δίνεται με τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη κάποιους μήνες αργότερα.  Με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό μέρος του επιδόματος θα «μεταφερθεί» από τον προϋπολογισμό του 2019 στον αντίστοιχο του 2020, δεδομένου ότι όσοι αποκτήσουν παιδί μετά τις 30 Ιουνίου 2019 θα εισπράξουν τη δεύτερη δόση του επιδόματος μέσα στο 2020.

Επίσης, θα θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο εξαίρεσης των νέων γονιών με το υψηλότερο εισόδημα.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από το επίδομα θα εξαιρείται το 10% των πολιτών με το υψηλότερο εισόδημα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα εξαιρούνται οι οικογένειες που εμφανίζουν ετήσιες αποδοχές πιθανότατα άνω των 40.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι άλλα 12 εκατ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει η μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη βρεφικής ηλικίας και για τα κράνη ασφαλείας.

Από τη νέα σχολική χρονιά, το Υπουργείο Εργασίας θα δώσει και περισσότερα κουπόνια σε μητέρες που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ θα δρομολογήσει και δημιουργία νέων δομών, ώστε να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.