Αυτόματο «ξεπάγωμα» περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευθεί ως εγκληματικό προϊόν σχετιζόμενο με το ξέπλυμα χρήματος θα ισχύσει από σήμερα 19 Μαΐου 2020, για όσες υποθέσεις οι ανακριτές και τα δικαστικά συμβούλια δεν πρόλαβαν να επεκτείνουν τη δέσμευση για ένα 18μηνο, λόγω των δυσκολιών που προκάλεσε στο έργο τους ο κοροναϊός.
Αυτές οι υποθέσεις είναι εξαιρετικά σοβαρές.
Αφορούν μεταξύ άλλων σε μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, μεγάλες υποθέσεις εμπορίου ναρκωτικών, απάτες με κοινοτικά προγράμματα, μεγάλη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, κ.α.
Τα αιτήματα δεν έχουν εισακουσθεί
Αν και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το insider.gr ,στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης έχουν υποβληθεί αιτήματα από τη Δικαιοσύνη για να δοθεί δεύτερη παράταση στη διαδικασία επικύρωσης των δεσμεύσεων, ώστε να αποτραπεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος αυτοδίκαιης παύσης ισχύος διατάξεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, αυτά τα αιτήματα δεν έχουν εισακουσθεί.
Να σημειωθεί πως στα μέσα Φεβρουαρίου και πριν ενσκήψει ο κοροναϊός είχε επεκταθεί γα ένα τρίμηνο το μεταβατικό καθεστώς του ν. 4637/2019 προκειμένου να αποτραπεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόντων εγκλήματος από το Δημόσιο σε περίπτωση καταδίκης, που θα μπορούσε να προκληθεί από μία μαζική παύση σε ισχύ διατάξεων της Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που βρίσκονται εκτός των νέων χρονικών ορίων και που έχουν εκδοθεί με τα προγενέστερα νομικά καθεστώτα.
Αυτό είχε γίνει προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος συμπληρωματικός χρόνος και να αντιμετωπισθούν οι δυσχέρειες στη διαβίβαση των πράξεων στα αρμόδια δικαστικά όργανα, αποτρέποντας τον ενδεχόμενο κίνδυνο αυτοδίκαιης παύσης ισχύος διατάξεων δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων.
Και αυτό δεν είναι εύκολο. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τα αρμόδια δικαστικά όργανα έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε μια αγωνιώδη προσπάθεια για διευθετήσουν περισσότερες από 900 υποθέσεις για τις οποίες τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ.
Σήμερα, και ενώ για τρεις μήνες ανακριτές και δικαστικά συμβούλια δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν λόγω του lockdown της πανδημίας, η κυβέρνηση παίρνει την ευθύνη για το αυτόματο «ξεπάγωμα» περιουσιακών που έχουν δεσμευθεί ως εγκληματικό προϊόν σχετιζόμενο με το ξέπλυμα χρήματος, μη επεκτείνοντας την προθεσμία που εκπνέει αύριο 19 Μαΐου.
Έτσι, θα επιστραφούν σε οικονομικούς εγκληματίες χρήματα που είχε δεσμεύσει η Αρχή για το Ξέπλυμα, πριν υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση για τις υποθέσεις που εμπλέκονται!