Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά, προχωρά το ΙΟΒΕ. Το Ινστιτούτο προβλέπει ότι η ύφεση τη φετινή χρονιά, με βάση το “αισιόδοξο” σενάριο θα αγγίξει το 7,5-8% και με βάση το “δυσμενές” σενάριο θα ανέλθει στο 10,5%.
Με την ονομαστική ύφεση, -συνδέεται με τον πληθωρισμό, τις επενδύσεις, κ.λπ.- με βάση το “αισιόδοξο” σενάριο προβλέπεται ότι θα αγγίξει το 9% και με βάση το δυσμενές θα “πιάσει” το 13%, είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία.
Πριν από τρεις μήνες, το ΙΟΒΕ, είχε προβλέψει πως η ύφεση το τρέχον έτος θα είναι βαθιά, από ελάχιστο 5% και προς το 10%.
Για το 2021 ο κ. Βέττας σημείωσε πως “δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την ανάπτυξη”. Αναφέροντας χαρακτηριστικά “δεν έχουμε πει ότι αυτό που θα χάσεις το 2020 θα το κερδίσεις το 2021. Ελπίζεις ότι θα το κερδίσεις. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το διεκδικήσεις και να το κερδίσεις μέσα από στροφή του οικονομικού υποδείγματος”.
Ποια είναι όμως τα δύο βασικά σενάρια; Με βάση το “αισιόδοξο” σενάριο βάσει του οποίου προβλέπεται ύφεση 7,5% τη φετινή χρονιά ο αρνητικός πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,5-2% για το έτος, άρα η ονομαστική ύφεση θα είναι 9-9,5%.
Η δημόσια κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 7%, οι επενδύσεις κατά 25%, οι εισαγωγές – εξαγωγές θα μειωθούν κατά 20-25% και η ανεργία θα κινηθεί στο 19,3%.
Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το οποίο συμπεριλαμβάνει και το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης, η ύφεση θα αγγίξει το 10,5% με την ονομαστική να κινείται στα επίπεδα του 13-14%. Η ιδιωτική κατανάλωση θα υποχωρήσει κατά 11%, οι επενδύσεις κατά 40%, οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 35% και η ανεργία θα ανέλθει στο 20,5%.
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, ανέφερε πως “από την αρχή οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ ήταν πολύ πιο απαισιόδοξες από πολλούς άλλους. Δεν είμαστε ούτε υπερβολικά αισιόδοξοι ούτε τελείως απαισιόδοξοι”.