Ανακαινίζω-Νοικιάζω: Όλες οι αλλαγές που πρέπει να προσέξετε για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα

Με νέα, αναβαθμισμένη εκδοχή τρέχει το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο φέρνει αυξημένες επιδοτήσεις αλλά και πιο αυστηρούς ελέγχους για τους δικαιούχους.

Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η αύξηση της επιδότησης από 40% σε 60% του συνολικού κόστους των εργασιών, ενώ το ανώτατο όριο των επιλέξιμων δαπανών αυξάνεται από 10.000€ σε 13.500€, με το μέγιστο ποσό επιδότησης να διαμορφώνεται στα 8.100 ευρώ. Παράλληλα, όσοι έχουν ήδη ενταχθεί μπορούν να ζητήσουν επανεξέταση των δαπανών τους ώστε να φτάσουν το νέο ανώτατο όριο.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (27176/8.4.2024) φωτογραφίζει αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας. Το ακίνητο πρέπει να παραμένει κενό για τρία χρόνια, βάσει των δηλώσεων Ε2 στην ΑΑΔΕ, ενώ ο δικαιούχος πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% κυριότητα ή επικαρπία στο ακίνητο. Ο έλεγχος επιλεξιμότητας γίνεται αυτοματοποιημένα μέσω διασταυρώσεων με το Taxisnet και το Ε9. Παράλληλα, απαγορεύεται η υποβολή περισσότερων αιτήσεων για το ίδιο ακίνητο, ακόμα και αν έχει απενταχθεί ή εκκρεμεί ένσταση.

Η ΚΥΑ προβλέπει αυστηροποίηση των προθεσμιών. Οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν εντός έξι μηνών από την εκταμίευση της προκαταβολής, ενώ η εκμίσθωση του ακινήτου πρέπει να γίνει εντός εννέα μηνών. Η ενοικίαση πρέπει να έχει ελάχιστη διάρκεια τριών ετών, χωρίς δυνατότητα υπεκμίσθωσης ή παράτασης για την ολοκλήρωση των εργασιών και τη μίσθωση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η εγκριτική απόφαση ανακαλείται και η προκαταβολή επιστρέφεται.

Οι πληρωμές των επιδοτούμενων δαπανών πρέπει να γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω χρεωστικής, πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας, ενώ η εκταμίευση της επιδότησης πραγματοποιείται μόνο μετά την ολοκλήρωση της μίσθωσης. Αν το τελικό ποσό της επιδότησης είναι μικρότερο από την προκαταβολή, η διαφορά πρέπει να επιστραφεί στο κράτος.

Παράλληλα, η απόφαση φέρνει προσθήκες στους Κωδικούς Κατηγορίας Εμπόρων (MCC) για την κάλυψη περισσότερων εργασιών ανακαίνισης.

Οι νέες κατηγορίες είναι:

1. 1799 – Εργολάβοι Ειδικού Εμπορίου (Μη Ταξινομημένοι Αλλού)
2. 4815 – Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιακού Εξοπλισμού
3. 4900 – Επιχειρήσεις Ηλεκτρικού, Αερίου, Υγιεινής, Τηλεφώνου και Ύδατος
4. 5046 – Εμπορικός Εξοπλισμός (Μη Ταξινομημένος Αλλού)
5. 5085 – Βιομηχανικές Προμήθειες (Μη Ταξινομημένες Αλλού)
6. 5099 – Διαρκή Αγαθά (Μη Ταξινομημένα Αλλού)
7. 5169 – Χημικά και Συναφή Προϊόντα (Μη Ταξινομημένα Αλλού)
8. 6513 – Μεσίτες και Διαχειριστές Ακινήτων
9. 7210 – Πλυντήρια, Καθαριστήρια και Υπηρεσίες Ενδυμάτων
10. 7392 – Υπηρεσίες Διαχείρισης, Παροχής Συμβουλών και Δημοσίων Σχέσεων
11. 7394 – Ενοικίαση Εξοπλισμού
12. 7399 – Επιχειρηματικές Υπηρεσίες – Μη Ταξινομημένες Αλλού
13. 7699 – Διάφορα Καταστήματα/Συνεργεία Επισκευής

Η ΚΥΑ προβλέπει μεταβατικές διατάξεις για όσους έχουν ήδη ενταχθεί, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης πρόσθετων δαπανών έως το νέο ανώτατο όριο και παρατείνοντας τις προθεσμίες για εργασίες και μίσθωση κατά τέσσερις μήνες.

Όσοι δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, κινδυνεύουν με ανάκληση της έγκρισης και επιστροφή των επιδοτήσεων. Η ΚΥΑ, ορίζει ότι οι δικαιούχοι πρέπει να διατηρούν όλα τα δικαιολογητικά των δαπανών για τουλάχιστον τρία χρόνια από την εκμίσθωση.

ΠΗΓΗ: protothema.gr