Νέες οδηγίες για τις φορολογικές υποθέσεις που θα ελέγξουν κατά προτεραιότητα οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έως το τέλος του έτους παρέχει με εγκύκλιό του ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Η εγκύκλιος αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της ΑΑΔΕ με την οποία εναρμονίζονταν το καθεστώς ελέγχων (χρόνος παραγραφών κά) με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τις εκκρεμείς υποθέσεις που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα από την ΑΑΔΕ και εκδίδονται σχετικές πράξεις προσδιορισμού διευκρινίζονται τα εξής:
- Για όλες τις χρήσεις μέχρι 31/12/2013, ισχύουν και οι λοιπές διατάξεις περί παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για έκδοση πράξεων προσδιορισμού που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και ΦΠΑ. Ειδικά για τον ΦΠΑ το δικαίωμα του Δημοσίου παραγράφεται στην πενταετία και παρατείνεται στη δεκαετία στις περιπτώσεις που:
α) δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ή έκτακτη στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει υποχρέωση για υποβολή εκκαθαριστικής,
β) η μη άσκηση του δικαιώματος του Δημοσίου για την επιβολή του φόρου, εν όλω ή εν μέρει, οφείλεται σε πράξη ή παράλειψη από πρόθεση του υπόχρεου στο φόρο με σύμπραξη του αρμόδιου φορολογικού οργάνου. Για τις φορολογίες κεφαλαίου (Φ.Μ.Α., Φ.Μ.Α.Π., κ.λπ.) και τελών χαρτοσήμου ισχύουν διαφορετικοί χρόνοι παραγραφής (10ετία ή 15ετία). Ειδικά για τις υποθέσεις του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από τυχερά παίγνια, ισχύουν οι διατάξεις περί παραγραφής που προβλέπονται για χρήσεις μέχρι 31/12/2014 (15ετία προκειμένου για κληρονομιαία στοιχεία που δεν δηλώθηκαν).
- Η έκδοση πράξεων για χρήσεις 2008 και μετά, προϋποθέτει να προκύπτει φοροδιαφυγή η οποία διαπιστώνεται από τον διενεργηθέντα έλεγχο.
- Για φορολογίες, πέραν της φορολογίας εισοδήματος (π.χ. φορολογία τελών χαρτοσήμου), που περιλαμβάνονται στην εντολή ελέγχου, για τις οποίες δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα του Δημοσίου για έκδοση πράξεων προσδιορισμού σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εκδίδονται οι οικείες πράξεις.
- Η απόφαση για το χρόνο παραγραφής εφαρμόζεται και για υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί πράξεις προσδιορισμού και επί των οποίων εκκρεμούν ενδικοφανείς προσφυγές στη ΔΕΔ.
- Στην περίπτωση που μέχρι μέχρι τις 18.9.2017, δεν έχει κοινοποιηθεί σημείωμα διαπιστώσεων του άρθρου 28 του Κ.Φ.Δ. και προσωρινός προσδιορισμός φόρου, συντάσσεται μόνο σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα για τις εν λόγω χρήσεις, το οποίο τίθεται στο φάκελο της υπόθεσης ως αναπόσπαστο στοιχείο.
- Στην περίπτωση που μέχρι 15.9.2017 έχει κοινοποιηθεί σημείωμα διαπιστώσεων και προσωρινός προσδιορισμός φόρου, μετά την πάροδο της προβλεπόμενης προθεσμίας για τις απόψεις του ελεγχόμενου και εφόσον συντρέχουν ενδείξεις εγκλήματος φοροδιαφυγής, συντάσσεται μόνο σχετική έκθεση με τις διαπιστώσεις του ελέγχου για τις εν λόγω χρήσεις, η οποία τίθεται στο φάκελο της υπόθεσης ως αναπόσπαστο στοιχείο.
- Εάν οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν ενδείξεις ή υπόνοιες απόπειρας ή διάπραξης των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ή των βασικών αδικημάτων, αποστέλλουν αναφορά απευθείας και χωρίς καθυστέρηση στην Αρχή.
- Για τις προτεραιοποιημένες χρήσεις, συντάσσεται ξεχωριστή έκθεση ελέγχου και ο έλεγχος ολοκληρώνεται με την έκδοση των οικείων πράξεων προσδιορισμού.
- Για τις μη προτεραιοποιημένες χρήσεις, συντάσσεται υπηρεσιακό σημείωμα ή έκθεση με τις διαπιστώσεις του ελέγχου, εφόσον συντρέχουν ενδείξεις εγκλήματος φοροδιαφυγής και έχει κοινοποιηθεί σημείωμα διαπιστώσεων του άρθρου 28 του Κ.Φ.Δ. και προσωρινός προσδιορισμός φόρου ή προστίμου.
- Σε περίπτωση που μέχρι τις 18.9.2017 ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και έχουν ήδη εκδοθεί οι σχετικές πράξεις προσδιορισμού, ακολουθείται η προβλεπόμενη από τον Κ.Φ.Δ. διαδικασία ως προς την κοινοποίηση των εν λόγω πράξεων.
Οι οδηγίες αφορούν τόσο το σύνολο των εκκρεμών προτεραιοποιημένων υποθέσεων ελέγχων που θα διενεργηθούν εντός του έτους 2017, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων στις οποίες διενεργείται έλεγχος δυνάμει εισαγγελικών παραγγελιών, όσο και τις πληροφοριακές εκθέσεις που διαβιβάζονται από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. και για τις υποθέσεις που ελέγχονται με Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου.
ΛΙΣΤΑ “ΛΑΓΚΑΡΝΤ”: Εισπράχθηκαν 45 εκατ. από τους ελέγχους 2015-2017
Στοιχεία για την πορεία των ελέγχων για τη λίστα “Λαγκάρντ” και άλλες αντίστοιχες λίστες, καθώς και την προσπάθεια αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου, παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Ειδικότερα για τη λίστα “Λαγκάρντ”, η υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «μέχρι το 2014 είχε ξεκινήσει ο έλεγχος σε 153 υποθέσεις, ολοκληρώθηκαν 38 υποθέσεις. Αντίστοιχα, το 2015 μέχρι το 2017 άρχισε ο έλεγχος σε 366 υποθέσεις, ολοκληρώθηκαν 200 υποθέσεις. Για την περίοδο μέχρι το 2014 τα ποσά που βεβαιώθηκαν ήταν 23 εκατομμύρια. Για την περίοδο 2015-2017 βεβαιώθηκαν 243 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν εισπραχθεί από αυτά 45 εκατομμύρια ευρώ».
Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ και την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, σημείωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι στις λίστες. «Δεν θα μείνει καμία λίστα στο χρονοντούλαπο. Όλοι θα ελεγχθούν και θα φέρουμε τα αποτελέσματα» υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου.
Ως προς τους ελέγχους για το λαθρεμπόριο, παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι το 2013 έγιναν 179.893 έλεγχοι, με ποσό βεβαίωσης 132.627.000 ευρώ. Από 1.1.2017 έως τον Αύγουστο 2017 65.157 έλεγχοι και το ποσό βεβαίωσης ανήλθε σε 247.226.984 ευρώ.