H πλατφόρμα για τις 120 δόσεις

Μόλις επτά  ημέρες μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τις 120 δόσεις την περασμένη Πέμπτη, τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 17.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής, για να επωφεληθούν από τις βελτιώσεις που προώθησε η κυβέρνηση.

Έτσι, από την έναρξη ισχύος των 120 δόσεων, έχουν μπει συνολικά κάτω από την ομπρέλα της ρύθμισης 318.101 οφειλέτες, που έχουν ήδη καταβάλει στο Δημόσιο 258 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ρυθμίσουν χρέη συνολικού ύψους 2,482 δισ. ευρώ (1,877 δισ. αρχικό κεφάλαιο και 604,1 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις).

Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν χθες υπόψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Οικονομικών για τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει υπογραμμίσει ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων αποτελεί την τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης οφειλών προς το Δημόσιο με τόσο ευνοϊκούς όρους (π.χ. οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με 10ετή ορίζοντα εξόφλησης), γι’ αυτό συνιστάται στους οφειλέτες να τρέξουν να υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας, αυτή θα είναι ολιγοήμερη.

Με προχθεσινή εγκύκλιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) παρέχει διευκρινίσεις, με έμφαση στις βελτιώσεις που εισήγαγε στις 120 δόσεις ο πρόσφατος νόμος 4621/2019. Μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι:

  • Στο ανώτατο όριο του 1.000.000 ευρώ, ως κριτήριο για την ένταξη των επιχειρήσεων περιλαμβάνεται το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών, χωρίς τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και τα πρόστιμα που τις επιβαρύνουν.
  • Σε περίπτωση που οι ανωτέρω οφειλές είναι βεβαιωμένες σε περισσότερες της μίας/ενός Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικού Κέντρου ή Τελωνείου, αυτές ρυθμίζονται ανά Υπηρεσία.