O 38χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος (φωτο αρχείου)
O 38χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος (φωτο αρχείου)

Η αγάπη του για το slackline τού στέρησε τη ζωή σε ηλικία μόλις 38 ετών. Ο 38χρονος Νίκος με καταγωγή από την Αθήνα έχασε τη ζωή του κάνοντας αυτό που αγαπά. Το επικίνδυνο, αλλά και συναρπαστικό, όπως λένε πολλοί, χόμπι να ισορροπείς και να περπατάς σε παράλληλες στον χώρο εναέριες διαδρομές, επάνω σε τεντωμένους ιμάντες που συνδέονται ώστε το άτομο να σκοινοβατεί έχοντας κάτω του το απόλυτο κενό.

Ο θάνατός του χθες το πρωί στο Αγιοφάραγγο, όπου συγκεντρώνονται λάτρεις αυτού του χόμπι σκόρπισε θλίψη στην ομάδα που βρισκόταν μαζί με τον άτυχο νέο νότια του Ηρακλείου. Το Αγιοφάραγγο αποτελεί σημείο συνάντησης, καθώς τα απόκρημνα και υπερυψωμένα βράχια του αποτελούν το ιδανικό μέρος γι’ αυτή την παράτολμη και άκρως επικίνδυνη, όπως αποδείχτηκε, δραστηριότητα.

Η έρευνα πλέον που αναμένεται να ζητηθεί να γίνει από πραγματογνώμονες έχει ως στόχος να διαπιστωθεί γιατί ο 38χρονος έπεσε από ύψος περίπου 40 μέτρων και δεν τον κράτησε στη ζωή η ζώνη ασφαλείας που είχε όταν μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στο ερώτημα αυτό αναμένεται να απαντήσουν πραγματογνώμονες τη βοήθεια των οποίων θα ζητήσει η αστυνομία που διενεργεί την προανάκριση. Ο 38χρονος, σύμφωνα με αναφορές, επιχείρησε να σκοινοβατήσει σε ιμάντα μία απόσταση περίπου 300 μέτρων, από τον ένα βράχο στον άλλο.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι χθες, το πρωί της Τρίτης μέσω του 112 τα μέλη της ομάδας του άτυχου 38χρονου ζήτησαν βοήθεια, όταν ο 38χρονος έπεσε στο κενό και δεν είχε τις αισθήσεις του. Λιμενικοί από τους Καλούς Λιμένες ήταν οι πρώτοι που προσέγγισαν από τη θάλασσα με ένα ιδιωτικό σκάφος το σημείο. Μετέφεραν τον 38χρονο μέχρι τους Καλούς Λιμένες κι από εκεί με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Μοιρών. Μία εικασία που υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της προανάκρισης και δώσουν τα πορίσματά τους οι ειδικοί πραγματογνώμονες, είναι ο 38χρονος να μην είχε ασφαλιστεί…  Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες, ο 38χρονος όταν έφτασε στο Κέντρο Υγείας διαπιστώθηκε ότι έφερε χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ  φορούσε τη ζώνη αναρρίχησης.

Σημείο συνάντησης το Αγιοφάραγγο για το extreme sport
κ. Ι. Κλάπα-Χριστοδουλέα

Τι είναι το slackline

Όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του παλιότερα ένας από τους πρώτους αθλητές slackline στην Ελλάδα, «το slackline ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 από αναρριχητές στην Καλιφόρνια, στο Camp 4 του εθνικού δρυμού του Yosemite. Είχαν ήδη τα βασικά μέρη του εξοπλισμού στη διάθεσή τους και έψαχναν έναν τρόπο να χαλαρώσουν και να «αδειάσουν» το μυαλό τους στις ώρες που ήταν στο camp. Άρχισαν λοιπόν να στήνουν τους ιμάντες τους σε σταθερά σημεία και να περπατούν πάνω τους, μικρές αποστάσεις στην αρχή. Στους δύο πρώτους «κόλλησαν» κι άλλοι και σχηματίστηκε ένας μικρός πυρήνας αθλητών- αυτοί έδωσαν το όνομα “slackline”, που αυτολεξεί σημαίνει «χαλαρή γραμμή».

Ο Dean Potter (1972- 2015) ήταν ο πιο γνωστός από τους πρώτους slackliners, αναρριχητής ήδη, εξέλιξε το slack τόσο πολύ ώστε έκανε μεγάλες διαδρομές σε 500- 600 μέτρα ύψος χωρίς ασφάλιση, χωρίς να είναι δεμένος δηλαδή. Έφτασε να κάνει slackline σε τόσο μεγάλο ύψος ώστε φορούσε αλεξίπτωτο και τελείωνε το slack με ελεύθερη πτώση». Το slackline έκανε το «μπαμ» στην Ευρώπη μετά το 2000 και στην Ελλάδα ήρθε δέκα χρόνια μετά, ενώ υπάρχει και ομάδα με σελίδα στο facebook.