ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΛΟΤΖΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Η ζωή μας εξελίσσεται πλέον με απλήρωτες δόσεις. Με αφετηρία την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με αφόρητα οικονομικά βάρη, τα οποία, όπως προκύπτει από τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Ηρακλείου, είναι μη διαχειρίσιμα. Με εξαίρεση την τελευταία ρύθμιση των χρεών των Δήμων, σε όλες τις προηγούμενες η πλειονότητα των πολιτών που οφείλουν χρήματα στη Λότζια εντάσσονταν αλλά στην πορεία αδυνατούσαν να ακολουθήσουν τους όρους της αποπληρωμής, με αποτέλεσμα να απεντάσσονται. Το γεγονός αυτό ερμηνεύει εν πολλοίς  και το θεόρατο ύψος των 95 εκατομμυρίων που εκκρεμούν από  πάσης φύσεων οφειλές στο δημοτικό ταμείο.

Στο πλαίσιο αυτό η Λότζια χτυπάει «καμπανάκι» προς την κυβέρνηση να μην εξαιρέσει τους Δήμους από τη νέα ρύθμιση οφειλών που σχεδιάζει, υπογραμμίζοντας την αντικειμενική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Όχι μόνο για τους προφανείς λόγους που συνδέονται με την ένδεια των δημοτών να ανταποκριθούν στην πληρωμή των χρεών τους, αλλά και γιατί, εάν δεν υπάρξει ευελιξία στην τακτοποίηση των οφειλών προς τους Δήμους, δεν θα μπορούν οι πολίτες να αποκτήσουν δημοτική ενημερότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

. Αυτό τονίζει  μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Γ. Καρντινός, με αφορμή τις πληροφορίες για τη νέα ρύθμιση χρεών προς την εφορία με 120 δόσεις, την οποία  φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση για μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά και όσους δεν έχουν δικαίωμα υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως εργαζόμενοι με μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προϋπόθεση υπαγωγής των ενδιαφερόμενων στη νέα ρύθμιση θα είναι να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους ή να έχουν τακτοποιήσει χρέη που δημιουργήθηκαν ως το τέλος του 2017. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση είναι πολύ πιθανό να προβλέπει τη διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Η ζωής μας σε δόσεις…

Η οικονομική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στην εξόφληση των πληρωμών τους αναδεικνύεται ανάγλυφα μέσα από τα οικονομικά  στοιχεία του Δήμου Ηρακλείου, τα οποία δείχνουν ότι τα νοικοκυριά «γονατίζουν» από τη φτώχεια την ανεργία και την δραματική περικοπή των εσόδων τους.

Με εξαίρεση την τελευταία ρύθμιση της περσινής χρονιάς, που είχε επιτυχία καθώς ήταν και η πιο γενναία σε ό,τι αφορά τις περικοπές των προσαυξήσεων, οι πολίτες βουλιάζουν στη δίνη των μη διαχειρίσιμων χρεών τους.

Με τη ρύθμιση που έγινε το 2013 με βάση το νόμο 4652 προβλεπόταν η τακτοποίηση των χρεών μέσα από 12 έως 24 δόσεις. Στη ρύθμιση αυτή εντάχθηκαν με αίτηση τους συνολικά 1.773 πολίτες. Από τις αιτήσεις αυτές ακυρώθηκαν 1.242, καθώς δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τη ρύθμιση. Αντίθετα μόνο 531 πολίτες μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη διαδικασία αποπληρωμής των οφειλών τους μέσα από τη ρύθμιση αυτή.

Με τη ρύθμιση που έγινε το 2014 με τον νόμο 4257 κατέθεσαν αίτηση ένταξης μόνο 56 συμπολίτες μας. Από αυτούς η μεγάλη πλειονότητα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη ρύθμιση, καθώς 42 αιτήσεις τέθηκαν εκτός και μόνο 14 συμπολίτες μας κατάφεραν να αποπληρώσουν την οφειλή τους.

Με τη ρύθμιση που έγινε το 2015 με το νόμο 4321 δόθηκε η δυνατότητα στους πολίτες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε 100 δόσεις. Δυστυχώς η συντριπτική πλεινότητα των δημοτών και αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να ρυθμίσει τα χρέη της, αφού 488 αιτήσεις που κατατέθηκαν ακυρώθηκαν επειδή δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη ροή αποπληρωμής. Μόνο 217 πολίτες εξόφλησαν.

Η πιο πρόσφατη ρύθμιση που έγινε ήταν αυτή της προηγούμενης χρονιάς. Θεωρήθηκε μάλιστα η πιο επιτυχημένη και δελεαστική των τελευταίων χρόνων καθώς περιείχε ανακουφιστικούς όρους για τη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις. Βάσει του νόμου 4483, το 2017 κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στη ρύθμιση 1.743 πολίτες. Εδώ σημειώθηκε μια σημαντική ανατροπή όλων των προηγούμενων ρυθμίσεων, καθώς αντιστράφηκαν οι όροι σε σχέση με όλες τις προηγούμενες τακτοποιήσεις. Συγκεκριμένα, δεν κατάφεραν να τηρήσουν τη ρύθμιση 340 άτομα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι βρίσκονται σε ισχύ 1.403 αιτήσεις.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος κ. Καραντινός, με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις έχει γίνει μια προσπάθεια για να καταστεί δυνατό οι δημότες να καλύπτουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Όμως είναι φανερές οι ενδείξεις της σοβαρής οικονομικής αδυναμίας που έχουν να πληρώσουν. Οι πολίτες εγκλωβίζονται στις πολυδιάστατες υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν να διατηρήσουν σε ισχύ τις ρυθμίσεις που έχουν κάνει. Για τον λόγο αυτό είναι κρίσιμο ζητούμενο η επαναφορά του δοσολογίου των 100 δόσεων ή και περισσοτέρων, ώστε οι δημότες να ανακουφιστούν από τα βάρη που έχουν και να προβούν σε νέες ρυθμίσεις. Ο ίδιος σημειώνει ότι είναι κρίσιμο οι πολίτες να έχουν έναν ακατάσχετο λογαριασμό που να συνδέεται με τη μισθοδοσία του ή με τη σύνταξή του ώστε να μην δεσμεύονται τα χρήματα που εισπράττουν και είναι αναγκαία για την επιβίωση τους, και από εκεί και πέρα να προσπαθήσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.