Στο μικροσκόπιο δύο «ύποπτοι» για την καταστροφική πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

Μέτρα στήριξης της πληγέντων από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Ρέθυμνο για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, αντί για τα συνηθισμένα ανεπαρκή μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος. Επίσης, τόνισε την ανάγκη αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές, λήψης μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και πραγματικής ενίσχυσης της αντιπυρικής προστασίας.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε πως η Ελλάδα καίγεται το καλοκαίρι και  πνίγεται τον χειμώνα. Υπενθύμισε δε πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει καεί και άλλες φορές, αλλά δεν πάρθηκε κανένα μέτρο, καθώς ακολουθείται μια εγκληματική πολιτική κόστους – οφέλους και στον τομέα της πυροπροστασίας.

«Ποτέ μα ποτέ δεν πάρθηκαν μέτρα πρόληψης», είπε, προσθέτοντας πως αν είχε ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων για πυροσβεστικά κλιμάκια στην Κρύα Βρύση και στον Μύρθιο, καθώς και για ενίσχυση των τεσσάρων υφιστάμενων πυροφυλακίων «θα είχε αντιμετωπιστεί υπό καλύτερους όρους η πυρκαγιά». Με βάση τα προσωρινά στοιχεία, κάηκαν περίπου 20.000 στρέμματα γης στα χωριά του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, προκαλώντας τεράστια καταστροφή στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους, ενώ θα πληγεί και ο τουρισμός.

Κάηκαν γεωργικές καλλιέργειες, κυρίως ελαιώνες και αμπέλια, βοσκοτόπια, στάνες, ζώα και κυψέλες με μελίσσια. Παράδειγμα οι αγρότες θα λάβουν περίπου 100 ευρώ ανά δέντρο ελιάς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 50 ευρώ ανά δέντρο για τους μη κατά κύριο επάγγελμα. Όμως, οι ελιές και τα αμπέλια απαιτούν πολλά χρόνια για να δώσουν καρπό, ιδίως σε επικλινή εδάφη όπως στη συγκεκριμένη περιοχή. Ενώ η εμπειρία από άλλες πληγείσες περιοχές, που ακόμα δεν έχουν πάρει χρήματα, δείχνει ότι πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες, σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης.