Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης

Την ανάγκη καταπολέμησης κάθε μορφής μίσους και φανατισμού καταδικάζοντας τη ναζιστική θηριωδία επεσήμανε χθες στην Βιάννο κηρύσσοντας την έναρξη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα «Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις» ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης εξέφρασε την στήριξή του στο συνέδριο τονίζοντας ότι η 75η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και η εκτέλεση των 461 ηρώων, είναι επέτειος μνήμης αλλά και χρέους να διδαχθούμε, να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες των αγωνιστών αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Βιάννου, την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Ηρακλείου, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου και τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Παράλληλα με τον περιφερειάρχη, στην θυσία των εκτελεσθέντων πατριωτών της Βιάννου και στη σημασία του συνεδρίου αναφέρθηκαν οι συνδιοργανωτές Παύλος Μπαριτάκης δήμαρχος Βιάννου, ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης, οι οποίοι και ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη για τη στήριξή του.

Στην έναρξη του τριήμερου συνεδρίου – εκδηλώσεων που τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων συμμετείχαν και χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου, βουλευτές, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, φορέων, του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας, εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα καθώς και από την Γερμανία φιλέλληνες, πανεπιστημιακοί καθηγητές-ιστορικοί.

Σημειώνεται ότι αύριο, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου,  ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης θα εκπροσωπήσουν αντίστοιχα το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, στις 10.30 το πρωί στην τελετή στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Βιάννου στην περιοχή Σελί Αμιρών

 

Με επιτυχία έγινε  η έναρξη του τριήμερου συνεδρίου για τα  «Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις»
Με επιτυχία έγινε η έναρξη του τριήμερου συνεδρίου για τα  «Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις»

Το πρόγραμμα του συνεδρίου συνεχίζεται σήμερα ως εξής:

Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου (Αμιράς Βιάννου)

1η Συνεδρίαση: 9.00πμ-10.45 πμ: Ομιλίες & παρεμβάσεις εκπροσώπων Ενώσεων Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων Μαρτυρικών Δήμων

Συντονιστές:

Ιγνάτιος Αξιώτης, μέλος της γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Γιώργος Σαρρής, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Μαρία Σοφουλάκη, γ.γ. Δήμου Φαιστού

Εισηγητές:

Χαρίλαος Ερμείδης, πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος & μέλος της γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Πόπη Λιαδάκη, πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας

Γιάννης Δημάκας & Γιάννης Σταθάς, Μέλη οικογένειας θυμάτων από το Δίστομο.

Ηλίας Λουλούδης, εκπαιδευτικός, Ολοκαύτωμα Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου

Παναγιώτης Παππάς & Δημήτρης Δήμος, εκπρόσωποι Θυμάτων Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας.

Γιώργος Καρτσωνάκης, δικηγόρος, Εκπρόσωπος μαρτυρικού Σοκαρά.

Στέφανος Καργάκης, εκπρόσωπος Ολοκαυτώματος Δράμας.

Μαρία Κωστάκη, πρόεδρος Πολιτιστικής – Λαογραφικής Εταιρείας Απάνω Μεραμπέλλου.

Κατερίνα Ντάσση, δασκάλα, εκπρόσωπος Ολοκαυτώματος των χωριών του Φαναρίου Πρεβέζης.

Μιχάλης Σπυριδάκης, ψηφιακός χαρτογράφος – περιβαλλοντολόγος        ιστορικοί συμβολισμοί της πρώτης πορείας μνήμης του Τυμπακίου.

Δήμητρα Κόρμπα, πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Αιγάλεω.

2η συνεδρίαση: 11.00-12.15: Η μνήμη της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης και οι νεότερες γενιές

Συντονιστές:

Πόπη Ρουμπελάκη-Αγγελάκη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου

Κώστας Βασιλάκης, δημοσιογράφος

Γιώργος Βιτώρος, δημοσιογράφος –συγγραφέας

Εισηγητές:

Βασιλική Λάζου, διδάκτωρ Ιστορίας, Διδάσκουσα στο ΑΠΘ: Η γυναίκα της Κρήτης στην Εθνική Αντίσταση

Κατερίνα Σχισμένου, φιλόλογος, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ολοκαυτώματα και τέχνη-τα όρια της μνήμης.

Δημήτρης Χρηστάκης, καθηγητής ΤΕΙ:

Η ιστορία της ιστορίας της Βιάννου

Γιώργος Δασκαλάκης, εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Ουσία” και Γιώργος Πιτσιτάκης, δάσκαλος-ιστορικός ερευνητής: Τα μαθητικά έντυπα της Κρήτης στην Εθνική Αντίσταση και η Εθνική Αντίσταση στα σύγχρονα μαθητικά έντυπα».

Μαρία Χαραλαμπάκη, φιλόλογος: Σχολείο και Τοπική Ιστορία. Αγώνας ενάντια στη Λήθη. Προτάσεις για τη βιωματική προσέγγιση των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης  της περιοχής μας με την περίοδο της Κατοχής, και της Αντίστασης στη Βιάννο και με το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων”

12.15μμ-12.40μμ: Ομιλία του καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο: «Ιστορία, λήθη και πολιτική»

12.40μμ-12.50μμ: Παρέμβαση Νότη Μαριά, Ευρωβουλευτή και Προέδρου πολιτικού κόμματος «Ελλάδα – ο άλλος δρόμος».

12.50μμ-1.00μμ: Παρέμβαση Σοφίας Σακοράφα, ευρωβουλευτή.

3η Συνεδρίαση: 1.00μμ-2.30μμ: Η φρίκη της Κατοχής, οι συνέπειες και το εγχείρημα άμβλυνσης της μνήμης

Συντονιστές:

Μανόλης Αργυράκης, δημοσιογράφος

Χάρης Βαβουρανάκης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

Σταύρος Καρτέρης, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης,

Εισηγητές:

Βασίλης Μανουσάκης, διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ, μεταδιδακτορικός ερευνητής Πανεπιστημίου Κρήτης: Οικονομικές διαστάσεις και συνέπειες της Κατοχής στην Κρήτη

Κώστας Μουτζούρης, πρόεδρος της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης και του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας: Βαρύ το τίμημα που πλήρωσε η Κρήτη (1941 – 1945)

Jeffrey Levett, καθηγητής Πανεπιστημίου ΟΗΕ, Βελιγράδι: Οι συνέπειες της Κατοχής στην υγεία του ελληνικού λαού

Μπάμπης Νανακούδης, υπεύθυνος σύνταξης εφημερίδας «Χορτιάτης 570: «Ολοκαυτώματα: λογοκρισία, παραχάραξη, “στρογγύλεμα” της μνήμης. Το παράδειγμα του Χορτιάτη (και όχι μόνον) και ο αγώνας για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!»

Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος και συγγραφέας εκ Κομμένου: «Η σφαγή του Κομμένου και τα ψευδή στοιχεία της γερμανικής Βέρμαχτ».

2.30μμ-4.00μμ διάλειμμα

4η Συνεδρίαση: 4.00μμ – 5.30μμ: Quo vadis Germania?

Συντονιστές:

Πέτρος Ινιωτάκης, αντιδήμαρχος Ηρακλείου

Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, ψυχολόγος, Initiative “Germany must Pay!”

Κώστας Μουτζούρης, πρόεδρος της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης και του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας

Εισηγητές:

Βαγγέλης Τζούκας, δρ. Κοινωνιολογίας-διδάσκων στο ΕΑΠ: Φυλετικός Ρατσισμός και Γερμανικά Εγκλήματα Πολέμου: όψεις της ναζιστικής γενοκτονικής βίας.

Δημήτρης Μπελαντής: Η συνέχεια των πολιτικών της γερμανικής ελίτ στην Ευρώπη στον 20ο και 21ο αιώνα

Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής: Η κατάρα της Γερμανίας

Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος, δημοσιογράφος & πολιτικός επιστήμων: Η σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ ΟΔΓ και Ελλάδας: Σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ

5η Συνεδρίαση: 5.30μμ -700μμ: Το κίνημα της διεκδίκησης σήμερα: δημιουργική σκέψη, αποφασιστική δράση!

Συντονιστές: Stephan Stracke, Διονύσης Παντής, Αθανασία Φωτιάδη, Γιάννης Χατζηαντωνίου.

Ομιλία Χρήστου Τσιντζιλώνη, προέδρου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ & συμπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα: Η δικαίωση θα έλθει με ανυποχώρητη πάλη του λαού!

Εισηγούνται  – παρεμβαίνουν:

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, π. πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Βουλευτής.

Βασίλης Μπρακατσούλας, συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Αριστομένης Συγγελάκης, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Παρεμβάσεις συνέδρων – ανοιχτή συζήτηση

6η Συνεδρίαση: 7.00μμ-7.45μμ: Τα παιδιά  μιλούν με τον Μανώλη Γλέζο: Οι συντάκτες της μαθητικής εφημερίδας «Πεφταστέρι», νεοσσοί της δημοσιογραφίας το 2013, αφηγούνται την εμπειρία της συνέντευξής τους με τον Μανώλη Γλέζο πέντε χρόνια μετά και ανταλλάσουν ιδέες και απόψεις για την Αντίσταση και τη Θυσία της Ελλάδας και τον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, Δικαιοσύνη & Αποζημίωση.

Συντονιστές:

Παναγιώτης Νάκας, φιλόλογος.

Μαρία Χαραλαμπάκη, φιλόλογος

Δρ. Μαρία Χρηστάκη – Χάμψα, Πρόεδρος Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Βιάννου

Συμμετέχουν μαθητές οι οποίοι πήραν συνέντευξη από το Μανώλη Γλέζο το 2013 (τότε ήταν μαθητές της έκτης τάξης του Δημοτικού το 2013 και σήμερα της Β’ Λυκείου) μαζί με τη δασκάλα τους Μαρία Παπαδημητροπούλου.

7η Συνεδρίαση: 7.45μμ-8.15μμ: Κλείσιμο εργασιών  – έγκριση ψηφίσματος

8.30 μμ, Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, Σελί Αμιρά

Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο: «Η τραγωδία της Βιάννου. Κάθαρση πότε;».

Βράβευση του διαπρεπούς Γερμανού ιστορικού Dr. Martin Seckendorf από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής του στη μελέτη και την ανάδειξη της μεγαλειώδους αντίστασης και θυσίας της Ελλάδας στην περίοδο της Κατοχής και στην συνεπή υποστήριξη του αγώνα για δικαιοσύνη & αποζημίωση!

Ομιλία: Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας ΑΠΘ

Βράβευση του ακαδημαϊκού Ιωάννη Παρμακέλη από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής του στην ανάδειξη του Ολοκαυτώματος της Βιάννου με τη δημιουργία του μνημείου των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Βιάννου.

Ομιλία: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Συναυλία

Στο Α’ μέρος: ο Κάρολος Κουκλάκης και η Ειρήνη Δερέμπεη αντάμα από τα  «Παλαιϊνά Σεφέρια» μάς ταξιδεύουν στο χρόνο και τη γνήσια μουσική παράδοση της Κρήτης.

Στο Β’ Μέρος: συναυλία Αντιστασιακού & Πολιτικού τραγουδιού με τη Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλα και τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα), Δημήτρης Καρβέλης (κιθάρα), Παντελής Μπέσης (μπουζούκι), Μάνος Παπαδάκης (μπάσο).