Σε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων
Απερίγραπτα ανθρώπινα δράματα ζουν δεκάδες συμπολίτες μας, που παίρνουν στα χέρια τους ο ένας μετά τον άλλο τα ειδοποιητήρια της Πολεοδομίας με τα οποία τους ζητούν να πληρώσουν ασύλληπτα χρηματικά ποσά, πολλά από τα οποία ξεπερνούν το 1 εκ ευρώ.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρήματα αυτά», τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» συμπολίτης μας ο οποίος έχει βυθιστεί στην απόγνωση, καθώς καλείται να πληρώσει 1.100.000 ευρώ στο Δήμο Ηρακλείου για ένα γονεϊκό κτίσμα το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Μεσαμπελιών.
Αθροιστικά η πολεοδομία θα μοιράσει 1.400 πρόστιμα σε αυθαίρετες ιδιοκτησίες στις παρυφές του κεντρικού πυρήνα της πόλης, που μαζί με τόσες άλλες βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης, καθώς εδώ και τόσες δεκαετίες η «έξυπνη» πόλη που οργάνωσε ολυμπιακούς αγώνες, ανάπλασε τμήματά της και εξωραΐστηκε δεν μπόρεσε να λύσει ίσως το πιο βασικό της πρόβλημα, το οποίο είχε την ατυχία να μην είναι έργο βιτρίνας.
Έτσι έχουμε φτάσει περιοχές που είναι νύχι – κρέας με την πόλη του Ηρακλείου να ζουν την αβάσταχτη ομηρία της εκτός σχεδίου πόλης δόμηση και τα αυθαίρετα να αντιμετωπίζονται σαν «γαλακτοφόρες αγελάδες» καθώς το κράτος τα διαχειρίζεται με εισπρακτικούς όρους. Με δηλώσεις του στην «Π» ο συμπολίτης που καλείται να πληρώσει περισσότερα από 1.100.000 ευρώ τονίζει ότι περιμένει από το Δήμο Ηρακλείου να αποδείξει την εγγύτητα του στον πολίτη και να παρέμβει δυναμικά στην Κυβέρνηση προκειμένου να επανέλθει η ρύθμιση για τα αυθαίρετα κτίσματα της κατηγορίας 5.
Σε αντίθετη περίπτωση δολοφονούνται οικονομικά δεκάδες οικογένειες που δεν έχουν κανένα περιθώριο να ανταποκριθούν σε τέτοια οικονομικά μεγέθη όπως είναι αυτά που ζητά η πολεοδομία. Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο συμπολίτης μας, ο πατέρας του όταν έφυγε από το χωριό και ήρθε στο Ηράκλειο, μπόρεσε μέσα στο 1978 να χτίσει ένα σπίτι στις Μεσαμπελιές. Το σπίτι αυτό, το ενέταξε στον περίφημο νόμο του Α.Τρίτση, πλήρωσε πρόστιμα και όλους τους φόρους που του αναλογούν.
Όπως σημειώνει μέσα στα χρόνια που πέρασαν, τόσο η οικογένεια του όπως και δεκάδες άλλες οικογένειες είχαν τη βεβαιότητα ότι το σχέδιο πόλης θα επεκταθεί και τα προβλήματα θα λυθούν. Μάλιστα όπως τονίζει, επειδή ο πατέρας του είχε κάνει υπαγωγή του ακινήτου στο νόμο Τρίτση, πληρώνοντας τα ανάλογα πρόστιμα και θεώρησε ότι έχει καλυφθεί. Έτσι αμέλησε να εντάξει το ακίνητο του στη ρύθμιση που έδινε τη δυνατό-
τητα τακτοποίησης στα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 και όταν το συνειδητοποίησε ήταν πια αργά. Το πρόστιμο που παρέλαβε από την πολεοδομία προβλέπει ότι θα πρέπει να πληρώσει 748 χιλιάδες ευρώ (για υπόγειο, ισόγειο, 1ο όροφο και 2ο όροφο) και στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και 374 χιλιάδες ευρώ για πρόστιμο διατήρησης.
Ο ίδιος τονίζει ότι δυστυχώς δεν είναι η μοναδική περίπτωση, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και στο πλαίσιο αυτό οφείλει ο Δήμος να παρέμβει να δώσει λύση αντιλαμβανόμενος το εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκληθεί, αφού οδηγούνται σε απόλυτη απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες.
Μετά από 25 χρόνια ήρθε ο λογαριασμός
Όπως έχει γράψει η «Π», ο λογαριασμός ήρθε για 1.500 συμπολίτες μας μετά από 25 χρόνια, καθώς καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα- «φωτιά», πολλά από τα οποία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ! Τα πρόστιμα αφορούν σε αυθαίρετα κτίσματα που δεν εντάχθηκαν εγκαίρως στο νόμο για την τακτοποίηση τους, και οι ιδιοκτήτες τους είχαν καταφέρει να τα ηλεκτροδοτήσουν τη μακρινή δεκαετία του ΄90 από ολιγομελή επιτροπή που συγκροτήθηκε με ευθύνη του Δήμου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε πάρει απόφαση να δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων με την προϋπόθεση ότι θα πλήρωναν το πρόστιμο που τους αναλογεί. Ωστόσο η δημοτική Αρχή συγκρότησε μια επιτροπή η οποία άνοιξε το δρόμο σε πολλούς συμπολίτες μας να ηλεκτροδοτηθούν χωρίς να πληρώσουν το πρόστιμο που τους αναλογεί, ζητώντας τους να φέρουν ένα έγγραφο το οποίο θα τεκμηρίωνε ότι στην οικογένεια τους υπάρχει ένας άνθρωπος με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο οποίος λαμβάνει αγωγή φαρμακευτική η οποία θα πρέπει να συντηρείται στο ψυγείο.
Με τον τρόπο αυτό κατατέθηκαν αθροιστικά 3.500 αιτήσεις πολιτών οι οποίοι κατάφεραν να ηλεκτροδοτηθούν. Όπως είναι γνωστό λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2010 στην υπόθεση παρενέβησαν Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης που ήλεγξαν αναλυτικά την όλη διαδικασία της αδειοδότησης για την ηλεκτροδότηση των αυθαιρέτων με αποτέλεσμα όλες αυτές οι περιπτώσεις των αυθαιρετούχων να ελεγχθούν, να ταυτοποιηθούν και τα πρόστιμα που όφειλαν, να βεβαιωθούν στην οικονομική υπηρεσία. Η πλευρά της Πολεοδομίας έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Δήμος δεν είχε άλλο τρόπο παρά να βεβαιώσει τα πρόστιμα πιεζόμενος από το νέο έγγραφο των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Στ. Αρχοντάκη Καλογεράκη, η υπηρεσία έρχεται αντιμέτωπη με τους κραδασμούς που προκαλεί στην κοινωνία η οικονομική πίεση των ειδοποιητηρίων, και στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει επαφές με τους βουλευτές προφορικά. Η προσέγγιση μας είναι να υπάρξει μια πιο ουσιαστική συνεννόηση με τους κυβερνητικούς βουλευτές για να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν σε σχέση με μια πιο ευνοϊκή νομική αντιμετώπιση αυτών των ανθρώπων και μάλιστα υπάρχει και σκέψη να προχωρήσουμε και στην κατάθεση σχετικού εγγράφου.