ΔΕΥΑΗ

Σε πλήρη οικονομική ασφυξία έχει περιέλθει η ΔΕΥΑΗ στη διαχείριση των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς το συνολικό της χρέος φτάνει τα 14 εκατομμύρια ευρώ και μόνο για τον Οκτώβριο ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει φτάνει το 1.039.219 ευρώ.

«Πώς θα πληρώσουμε τα ποσά αυτά όταν οι εισπράξεις μας τον μήνα δεν ξεπερνούν τα 1.300.000 ευρώ; Ή θα πληρώσουμε τη ΔΕΗ ή τους εργαζόμενους», σχολιάζει δηκτικά ο πρόεδρος κ. Γ. Βουρεξάκης ο οποίος τονίζει ότι η δημοτική επιχείρηση ζει μέσα στην ανασφάλεια για την επόμενη μέρα καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη και με κατασχέσεις…

Ο ίδιος σημειώνει: «H Κυβέρνηση οφείλει να ρυθμίσει τα χρέη των ΔΕΥΑ, δίδοντας πραγματική ενίσχυση και όχι τα 20 εκατομμύρια που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ότι θα δοθούν πανελλαδικά και όπως σκωπτικά σχολίασε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ.Μαρινάκης «δε φτάνει ούτε για κόλλυβα”».

Την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα γενική συνέλευση των ΔΕΥΑ όπου το δίλημμα που θα τεθεί, όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος  Γιώργος Μαρινάκης είναι ότι είτε οι πάροχοι θα καταρρεύσουν, είτε η μισή Ελλάδα θα βρεθεί χωρίς νερό και αποχέτευση…

Ο πρόεδρος των ΕΔΕΥΑ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης
Ο κ. Κυριακάκης

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου περιγράφει στην «Π» ότι η ΔΕΥΑΡ τον Οκτώβρη του 2020, πλήρωνε 250 χιλιάδες ευρώ ηλεκτρικό ρεύμα, αντίστοιχα το 2021, ο ίδιος λογαριασμός είχε χρέωση 344 χιλιάδες ευρώ και τώρα η χρέωση αυτή εκτοξεύτηκε στο ποσό του 1.039.000 ευρώ(!) Η κατάσταση είναι δραματική, τονίζει ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι οι ΔΕΥΑ δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το βάρος που τους έχει χρεωθεί.

Όπως είναι γνωστό, οι υψηλές χρεώσεις της ΔΕΗ είναι διαχρονικά πρόβλημα για τις ΔΕΥΑ αφού παρά τους αγώνες τις δικαστικές προσφυγές που έχουν γίνει και τα αλλεπάλληλα αιτήματα που έχουν κατατεθεί, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης εξακολουθούν να πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα με οικιακό τιμολόγιο και όχι βιομηχανικό ή βιοτεχνικό.

Ο κ. Βουρεξάκης τονίζει ότι όσο δεν γίνεται το αυτονόητο, δηλαδή να μην χρεώνονται με οικιακό τιμολόγιο οι ΔΕΥΑ, τόσο  διαιωνίζεται μια κατάφωρη αδικία με υπέρογκους λογαριασμούς. Το γεγονός αυτό συνδυαστικά με την ενεργειακή κρίση και τις υπέρογκες χρεώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση στη ΔΕΥΑΗ που δεν μπορεί να διαχειριστεί τις οφειλές της στη ΔΕΗ.

Το 2015 το χρέος προς τη ΔΕΗ ήταν 4-5 εκ ευρώ και σήμερα έχει απογειωθεί στα  14 εκατομμύρια ευρώ και η πρόβλεψη είναι ότι η τιμή αυτή θα εκτοξευθεί  σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη, αφού οι νέοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται με ξέφρενους ρυθμούς.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Βουρεξάκης, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι λειτουργίες που αναπτύσσει η ΔΕΥΑΗ και οι δραστηριότητές της είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες, όπως για παράδειγμα η διαχείριση των λυμάτων που απαιτεί υψηλή κατανάλωση νερού.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι φανερό ότι τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να μετακυλήσουν στον δημότη, που ήδη βρίσκεται στη μέγγενη των αυξήσεων λόγω  των αδιάκοπων ανατιμήσεων. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να βρεθεί μια λύση σε σχέση με τις οφειλές διότι με τα δεδομένα που έχουμε  ή θα πληρώνουμε τη ΔΕΗ ή θα αφήνουμε απλήρωτους τους εργαζόμενους.

Ο κ. Βουρεξάκης περιγράφει ότι κάθε μήνα να πιστώνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ποσά της τάξεως των 200 -300 χιλιάδων ευρώ αλλά όπως είναι προφανές μένει σε εκκρεμότητα το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, με αποτέλεσμα το χρέος να προσαυξάνεται.

Ο ίδιος δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην αντιλαμβάνεται το πρόβλημα των δημοτικών επιχειρήσεων αφού στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την ενίσχυση των ΔΕΥΑ πανελλαδικά με ένα ποσό της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Χρειάζεται μια γενναία χρηματοδότηση, αφού ούτε για την Κρήτη αρκεί το ποσό αυτό για να καλυφθούν τα οικονομικά ανοίγματα που υπάρχουν.