Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται η Κρήτη σε σχέση με την αντιπλημμυρική προστασία, αφού οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και τα έργα που είναι πρόταγμα να υλοποιηθούν βρίσκονται στα χαρτιά.
Χθες, όπως αποκάλυψε ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης, έχει έρθει σ’ επαφή και έχει υποβάλει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών μελετών, για τα οποία θα γίνει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαθανάση, την επόμενη εβδομάδα, για να δώσει το «πράσινο φως» και να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο του απολογισμού της λήξης της αντιπυρικής περιόδου αλλά και της προετοιμασίας για την αντιπλημμυρική προστασία στη σύσκεψη που συγκλήθηκε υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο.
Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι είναι κρίσιμο ζητούμενο η Κρήτη να ενισχυθεί με χρηματοδοτήσεις για την αντιπλημμυρική θωράκισή της, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατό να ζητείται πάντα από την αυτοδιοίκηση να έχει την ευθύνη να μεταφέρονται οι αρμοδιότητες, όχι όμως και οι πόροι.
Μάλιστα ο ίδιος αποτιμώντας το κόστος των έργων που έχει ανάγκη ο τόπος μας για την αντιπλημμυρική προστασία του, υπολογίζει ότι ξεπερνούν τα 100 εκ ευρώ.
Όπως είπε, φέτος δεν εισπράχθηκε καμία χρηματοδότηση, και μάλιστα δεν έδειξε καθόλου αισιόδοξος για γενναίες χρηματοδοτήσεις έργων, γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το νέο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης για να διασφαλιστεί η οικονομική κάλυψή τους. Κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα είναι, όπως είπε, ο Γιόφυρος, ο Γαζανός, ο Πλατανιάς, το Μορόνι στα Χανιά…
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης, με δηλώσεις του υπογράμμισε την υποχρηματοδότηση των Δήμων συνολικά αλλά και ειδικά στο κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «περάσαμε μια δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο και έρχεται μια χειμερινή όπου και εκεί ο κίνδυνος των πλημμυρών σε συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης είναι εμφανής και είναι σωστό να συνεννοούμαστε και να επιβραβεύουμε τις προσπάθειες που γίνονται από το πυροσβεστικό Σώμα και την Αστυνομία και πρέπει να γίνουμε προμηθείς και όχι επιμηθείς.
Η Κρήτη χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση και πρέπει να κάνουμε τα έργα που έχουμε ωριμάσει και να προετοιμάσουμε όσα χρειάζονται για να περιφρουρήσουν την πολιτική προστασία. Η υποχρηματοδότηση είναι έντονη και εμφανής και γι’ αυτό θα πρέπει να αξιοποιούμε μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Για παράδειγμα ο Δήμος Ρεθύμνου, παίρνει 60 χιλιάδες για αντιπλημμυρική προστασία που δε φτάνει για να καθαρίσεις το 1/10 περιαστικών δασών που έχει».
Τέλος, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη χειμερινή περίοδο κατά την οποία ο κίνδυνος, όπως τόνισε, για πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορες περιοχές του νησιού, είναι ορατός.
«Χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση, καθώς αυτός ο κίνδυνος είναι εμφανής. Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε τα έργα που ήδη έχουν ωριμάσει και να προετοιμάσουμε όλα εκείνα τα οποία χρειάζονται για να περιφρουρήσουμε και τις ζωές αλλά και τις περιουσίες», επισήμανε ο κ. Μαρινάκης.