οι “Φυλές του Πάρκου” στη γενικής τους συνέλευση.

Περισσότερη διαφάνεια και ενημέρωση ζητά η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου από τον Δήμο Ηρακλείου σε ότι αφορά στη διαχείριση του πρασίνου στην πόλη. Στον απόηχο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο, στη διάρκεια της οποίας έγινε η παρουσίαση της μελέτης ανάπλασης και του διαχειριστικού σχεδίου του πάρκου Γεωργιάδη, η Οικολογική Παρέμβαση με σχετική ανακοίνωσή της αξιολογεί ότι έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση λόγω της συμμετοχής των πολιτών και λόγω του πλήθους των ερωτήσεων και τοποθετήσεων.

Χαρακτηρίζει δικαιολογημένη τη δυσπιστία των πολιτών σε ότι αφορά στην υλοποίηση έργων ανάπλασης, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής σε σχέση με τη διαχείριση του πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων στο Ηράκλειο.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «με αφορμή τις πρόσφατες κοπές δέντρων έχει ξεσπάσει -δικαιολογημένη μετά από τόσες καταστροφές και υποβαθμίσεις του δημόσιου χώρου- αγανάκτηση των πολιτών, οι οποίοι εκφράζουν ξεκάθαρα τη δυσπιστία τους προς τη δημοτική αρχή όσον αφορά τις προθέσεις και την υλοποίηση των σχετικών έργων και απαιτούν από αυτήν «αλλαγή πορείας». Με αυτό το δεδομένο είναι ξεκάθαρο πως και η τελειότερη μελέτη και τα καλύτερα σχέδια από πλευράς δήμου θα συναντούν από έντονη δυσπιστία ως απόλυτη άρνηση από μεγάλη μερίδα των πολιτών».

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου δε διστάζει να επιτεθεί πολιτικά στη δημοτική αρχή τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δημοτική  Αρχή και οι επικεφαλής αντιδήμαρχοι στην υπηρεσία “πρασίνου” και “περιβάλλοντος”  δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν αντιληφθεί ποιο είναι το καθήκον τους. Θλιβόμαστε ειλικρινά όταν βλέπουμε το αστικό πράσινο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πόλη και την κατάντια που υπάρχει στο Ηράκλειο.

Πουθενά δεν διανοούνται να κόψουν ή να κάνουν βαθύ κλάδεμα σε μεγάλα δένδρα, εκτός αν είναι επικίνδυνα. Όλα τα άλλα είναι ανεξήγητες δικαιολογίες. Η κεντρική ιδέα πρέπει να είναι μια: Δεν κόβεις το αστικό πράσινο, το περιποιείσαι. Και περιποίηση δεν είναι το βαθύ κλάδεμα ή η κορμοτομή που τόσο λατρεύουν οι εργολάβοι γιατί, λέει, έτσι ξεμπλέκουν για 5-6 χρόνια.

Πριν 20-25 χρόνια η δημοτική αρχή δεν είχε αυτή την αντίληψη και η εικόνα της πόλης ήταν διαφορετική. Το ίδιο και η σχέση των Ηρακλειωτών με το αστικό πράσινο. Τώρα έχομε φθάσει στο σημείο να έχουν απομείνει μεγάλα δένδρα σε ελάχιστα σημεία όπως στο παλιό Νεκροταφείο, τα πεύκα στον Μασταμπά, στο πάρκο Γεωργιάδη και στις αυλές των σπιτιών που -ευτυχώς- η υπηρεσία πρασίνου δεν έχει δικαιοδοσία να παρέμβει».