Θέλεις να δουλεύεις ανασφάλιστος ή θέλεις να πεθάνεις;
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο και εξωπραγματικό, κάπως έτσι περιγράφεται από υπάλληλο σε επιχείρηση επισιτισμού της Χερσονήσου η εμπειρία του από τον εργοδότη του.
Η υπόθεση έχει φθάσει ήδη στην Επιθεώρηση Εργασίας και τη Δικαιοσύνη, αφού έχουν γίνει καταγγελίες από την πλευρά του εργαζόμενου προς όλες τις πλευρές. Η υπόθεση μάλιστα αναμένεται να συζητηθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, παρουσία και εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, αλλά και του εργοδότη μέχρι το αργότερο τα μέσα του Σεπτέμβρη.
Τι συνέβη όμως σε αυτή την οπερίεργη υπόθεση; Μέσα στον Ιούνιο κι ενώ ο εργαζόμενος δούλευε κανονικά στην επιχείρηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργοδότης τού ζήτησε να απομακρυνθεί από αυτή αφού θα πραγματοποιούνταν έλεγχος. Ο εργαζόμενος δεν γνώριζε ότι εργαζόταν χωρίς ασφάλεια και ζήτησε από τον επιχειρηματία να τον ασφαλίσει.
Εκείνη ήταν η πρώτη φορά που σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εργοδότης απείλησε τον υπάλληλο με όπλο και ο εργαζόμενος έπειτα από την «καυτή συνομιλία» αποχώρησε, ζητώντας ωστόσο τα δεδουλευμένα του.
Μετά από ένα μήνα χωρίς κάποια εξέλιξη, εργαζόμενος και εργοδότης συμφώνησαν να συναντηθούν για να δοθεί τέρμα σε αυτή την επεισοδιακή συνεργασία, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση ο εργοδότης εμφανίστηκε με όπλο ως απάντηση στις αιτιάσεις του εργαζόμενου περί χρημάτων.
Το ίδιο βράδυ ο εργαζόμενος επισκέφθηκε το κατάστημα ζητώντας τα δεδουλευμένα του από τον γιο του εργοδότη του. Ο γιος, κάλεσε τον πατέρα στο τηλέφωνο, ενώ ο εργαζόμενος άκουσε τηλεφωνικά πλήθος από απειλές και ύβρεις. Μετά και από αυτό το περιστατικό, ο εργαζόμενος επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα για καταγγελία, ενώ οι αστυνομικές Αρχές πέρασαν χειροπέδες στον γιο του επιχειρηματία.
Έπειτα από αυτές τις πολλαπλές σκηνές απείρου κάλλους, το Εργατικό Κέντρο αλλά και το Σωματείο Επισιτισμού και Τουρισμού Ηρακλείου προχώρησαν σε σχετική καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται αντίστοιχα περιστατικά από την πλευρά της συγκεκριμένης επιχείρησης, είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ένα τόσο ακραίο περιστατικό λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.
Ο εργαζόμενος, παρά τις πολλαπλές απειλές και ύβρεις που δέχθηκε, συνεχίζει να διεκδικεί την ασφάλεια και τα δεδουλευμένα του, ενώ το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς υποστηρίζει πως υπάρχουν περιπτώσεις και καταγγελίες αντίστοιχων συμπεριφορών, που θυμίζουν άλλες καταστάσεις και δεν τιμούν κανένα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Βοργιάς τονίζει πως το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου δεν υποκύπτει σε καμία απειλή και δεν μπορεί να εκβιάζεται από κανέναν.
«Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ με σάρκα και οστά» αναφέρει με δηλώσεις του ο πρόεδρος Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού νομού Ηρακλείου Μιχάλης Ριζικιανάκης, ο οποίος και προσθέτει:
«Μετά τις πρωτιές μας σε ανασφάλιστη εργασία και ημιαπασχόληση η οποία είναι για το τυπικό και δουλεύουν στην ουσία οκτάωρο, περάσαμε στο επόμενο στάδιο, στην άσκηση βίας σε εργαζόμενους για τα απλά και αυτονόητα, την ασφάλισή τους και τη διεκδίκηση των χρήματών τους».
Όπως τονίζει ο κ. Ριζικιανάκης, το περιστατικό γυρίζει τον επισιτισμό και τον τουρισμό πολλά χρόνια πίσω.
«Έχουμε προειδοποιήσει το κράτος και το υπουργείο πάρα πολλές φορές ότι το κενό που υπάρχει από μέρους του στη στελέχωση των υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών το εκμεταλλεύονται επιτήδειοι και παρανομούν σε βάρος των εργαζομένων» υποστηρίζει ο κ. Ριζικιανάκης που καταληκτικά αναφέρει:
«Ως Σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού καλούμε όλους τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί πάμε από το κακό στο χειρότερο, να στελεχωθούν οι υπηρεσίες και να γίνονται έλεγχοι για να εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία στους χώρους δουλειάς, καθώς είναι η ελάχιστη υποχρέωση του κράτους για τους εργαζόμενους στη χώρα μας μετά από τη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια. Το Σωματείο μας είναι δίπλα στον εργαζόμενο και έχει προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες με τις αρμόδιες υπηρεσίες».