Ζαχαρίας Δοξαστάκης για Αποσελέμη: Τι δεν έγινε στο φράγμα  και στους οικισμούς που επηρεάζονται
Ο δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης

Η βαθιά αδικία και η εγκατάλειψη που συντελείται στην ευρύτερη περιοχή του Αποσελέμη, προκαλεί ευθέως το αίσθημα δικαίου αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα που αποκαλύπτει ένα σύνολο προβλημάτων που «τραυματίζουν» την καθημερινότητα του πολίτη και «ναρκοθετούν» την τοπική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαχαρία Δοξαστάκη, ανάμεσα στα κομβικά ζητήματα που υπάρχουν, είναι και ο παρακαμπτήριος οδός Ποταμιών. Εμφανίζει συνεχείς καταπτώσεις που δεν έχουν αντιμετωπισθεί.

Υπάρχει βέβαιος κίνδυνος να καταρρεύσει μεγάλο τμήμα πρανούς και να κλείσει οριστικά ο δρόμος. Μάλιστα όπως εξηγεί, «επειδή ο δρόμος δεν έχει παραληφθεί ακόμη και σήμερα (!) το νομικό καθεστώς του είναι ασαφές και υπάρχει σύγκρουση για το ποιος φορέας είναι αρμόδιος για τη συντήρησή του (ΟΑΚ Α.Ε. ή Περιφέρεια Κρήτης).

Επιπρόσθετα οι διατομές του δρόμου που κατασκευάστηκε λόγω του Φράγματος Αποσελέμη, είναι μεγάλες με αποτέλεσμα πολλές περιουσίες πλέον να έχουν δυσχερή πρόσβαση στο δρόμο αυτό». Ένα ακόμα θέμα – «φωτιά» που εντοπίζεται σύμφωνα με τον Δήμαρχο είναι ότι «δεν υπάρχουν Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) για τους οικισμούς που βρίσκονται ανάντι και κατάντι του Φράγματος».

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, ποτέ δεν υλοποιήθηκε μια τόσο αυτονόητη και ζωτικής σημασίας δέσμευση, που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο κομβική είναι για την τοπική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Δοξαστάκη παρά τις δεσμεύσεις της πολιτείας δεν υλοποιήθηκε ποτέ πρόγραμμα μετεγκατάστασης των κατοίκων του οικισμού Σφενδυλίου, ο οποίος κατακλύσθηκε από το Φράγμα Αποσελέμη.

Ο Δήμαρχος αναδεικνύει επίσης το γεγονός ότι η διαχείριση αυτού του σύνθετου συστήματος υδροδότησης από το Φράγμα Αποσελέμη των Δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου έχει ανατεθεί στον ΟΑΚ ΑΕ, με έδρα τα Χανιά και με τον πλήρη αποκλεισμό των παραπάνω δήμων, οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο για τη λειτουργία του έργου και την τιμολογιακή πολιτική.

Αυτό όμως παραβιάζει τις βασικές διατάξεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής έννομης τάξης. Ένα ακόμα τεράστιο και φλέγον θέμα, σύμφωνα με τον κ. Δοξαστάκη, είναι το γεγονός ότι ο υδροβιότοπος των εκβολών του Αποσελέμη, με ιδιαίτερη οικολογική αξία, υποβαθμίστηκε εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει εξασφάλιση και διάθεση της οικολογικής παροχής νερού για λόγους περιβαλλοντικούς.

Στα κομβικά ζητήματα εντάσσεται το γεγονός ότι, αθετήθηκε η έγγραφη δέσμευση του Υπουργού Υποδομών προς το Δήμο και τους κατοίκους, ότι ο παραλίμνιος δρόμος θα γινόταν ένας χώρος περιπάτου, αναψυχής και χρήσης του για πεζοπορία και ποδήλατο, με τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την κατασκευή των υποδομών.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Δοξαστάκη, η πολιτεία ποτέ μέχρι και σήμερα δεν εκπλήρωσε την υποχρέωσή της, η οποία απορρέει από το άρθρο 24 του Συντάγματος, για λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκαν οι δράσεις που προέβλεπαν και η χωροθέτηση του έργου και η ΜΠΕ, για την αποτροπή των αρνητικών επιπτώσεων στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον από την κατασκευή του έργου.