Συγκεκριμένα στη διάρκεια της συνάντησης, αυτό το οποίο ζητήθηκε ήταν μια μικρή χρονική παράταση από την πλευρά του Δήμου σε ό,τι αφορά στη μετακίνηση των περιπτέρων, ώστε να κατατεθεί μια νέα πρόταση στην Αρχαιολογία, με σκοπό να ζητηθεί η προσαρμογή των επιχειρήσεων με τρόπο ώστε να μην επικαλύπτεται η ιστορικότητα των κτηρίων.
Δηλαδή οι περιπτεριούχοι ουσιαστικά θα ζητήσουν από την Αρχαιολογία να τους δώσει τις συντεταγμένες σε σχέση με το τι κινήσεις θα πρέπει να κάνουν, ώστε οι επιχειρήσεις τους να μπορούν να συνεχίζουν να λειτουργούν.
Όπως είπαν είναι διατεθειμένοι να κάνουν όλες τις αναγκαίες προσαρμογές που απαιτούνται προκειμένου να προσαρμοστούν στις οδηγίες της Αρχαιολογίας ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν στον χώρο που σήμερα βρίσκονται.
Για τον σκοπό αυτό ζήτησαν μια μικρή πίστωση χρόνου από τη δημοτική Αρχή ώστε να προλάβουν να καταθέσουν το αίτημά τους. Στο πλαίσιο αυτό ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας τόνισε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση, εκφράζοντας την θετική βούληση της δημοτικής Αρχής, για ένα θέμα που όπως εξήγησε εκκρεμεί από το 2013.
Όπως είναι γνωστό, το θέμα της μετακίνησης των περιπτέρων από την οδό Δικαιοσύνης ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική περίοδο, καθώς τέθηκε όρος απαράβατος από την Αρχαιολογία, προκειμένου να εγκριθεί η μελέτη ανάπλασης της Δικαιοσύνης ώστε να αναδειχτεί η τριλογία κτηρίων που αναπτύσσονται κατά μήκος της κεντρικής αρτηρίας της πόλης.
Η πλευρά της Αρχαιολογίας είχε θεμελιώσει την άποψη ότι εφόσον γίνεται μια πολυδάπανη παρέμβαση στο ιστορικό κέντρο για να αναδειχτεί το σπουδαίο κτηριακό απόθεμα της πόλης, είναι σημαντικό να διασφαλιστούν οι κατάλληλοι όροι και οι προϋποθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρήθηκε αναγκαία η μετακίνηση των περιπτέρων, καθώς κρίθηκε ότι έχουν αναπτυχθεί με υπέρμετρο τρόπο και δεν μπορούν να παραμείνουν κατά μήκος της οδού, την ώρα που προχωρά μια τόσο σημαντική παρέμβαση ανάπλασης. Ακολούθησαν οι έντονες αντιδράσεις των περιπτερούχων και στο πλαίσιο αυτό η δημοτική Αρχή επιχείρησε να εξετάσει το όλο θέμα περισσότερο εναλλακτικά.
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε συζήτηση του αιτήματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, παρά τις ισχυρές πιέσεις των περιπτερούχων που έβαζαν βέτο στο ζήτημα της μετακίνησής τους εγείροντας και νομικά ζητήματα. Οι συζητήσεις οδήγησαν σε αδιέξοδο καθώς δεν υπήρξε καμία μεταβολή στις αρχικές αποφάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου παρέλαβε διαβιβαστικό έγγραφο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, το οποίο προέβλεπε την απομάκρυνσή τους των περιπτέρων ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν στην πεζοδρομημένη οδό Δικαιοσύνης
. Ωστόσο χθες η δημοτική Αρχή έκρινε ότι αξίζει να τους δοθεί μια τελευταία ευκαιρία να κάνουν την προσπάθειά τους, εάν έχουν λόγους να πιστεύουν ότι μπορούν να δρομολογήσουν μια θετική εξέλιξη στην κατεύθυνση της παραμονής τους στο συγκεκριμένο χώρο.
Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος Ηρακλείου θα προχωρήσει στη διακοπή του μισθωτηρίου τους. Στην περίπτωση που αποφασίσουν να προσφύγουν προσβάλλοντας την απόφαση θα κινηθεί η διαδικασία που ο νόμος προβλέπει, η οποία καταλήγει στην έκδοση πρωτόκολλων διοικητικής αποβολής.