Αρκετά είναι τα ονόματα Κρητικών που «φιγουράρουν» στην ογκώδη δικογραφία που πλέον έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και αποτελεί «ακτινογραφία» του τρόπου με τον οποίο μεταφέρονται στη μαύρη αγορά της Κρήτης όπλα και χιλιάδες σφαίρες.
Πρόκειται για μία δικογραφία-φωτιά, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, αφού το περιεχόμενο των επισυνδέσεων είναι αποκαλυπτικό και «κουμπώνει» απόλυτα με το πλαίσιο των κινήσεων βασικών εμπλεκομένων και κυρίως με τα ευρήματα, δηλαδή τις 122.000 σφαίρες και τα τέσσερα καλάσνικοφ που «ξέθαψαν» οι αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος κάτω από τις εκατοντάδες μπάλες με το τριφύλλι.
Αν το φορτηγό αποδεικνύονταν «κενό περιεχομένου» και μετέφερε μόνο τριφύλλι, τότε το περιεχόμενο των επισυνδέσεων θα ήταν πρόσφορο μόνο για σενάρια αστυνομικής ταινίας και η υπόθεση ποινικά χαμένη στη φάση αυτή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 59χρονος Κρητικός (κατάγεται από Ρέθυμνο, αλλά διέμενε Χανιά), ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ως η «κεφαλή» της εγκληματικής ομάδας σε επίπεδο Κρήτης και φέρεται ως το άτομο που τροφοδοτούσε με καλάσνικοφ και κυρίως σφαίρες «εμπόρους» σε ολόκληρο το νησί, ήταν εξαιρετικά προσεκτικός στις κινήσεις του. Το δικό του τηλέφωνο τέθηκε σε επισύνδεση κατόπιν σχετικών πληροφοριών, όμως η παρακολούθησή του δεν ήταν διόλου εύκολη υπόθεση.
Άλλαζε κινητά και μιλούσε παραπλανητικά
Ο 59χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, φρόντιζε να αλλάζει κινητά για λόγους ασφαλείας, ιδιαίτερα όταν ταξίδευε εκτός Κρήτης, και αυτό δυσχέραινε κατά πολύ τις έρευνες των Αρχών. Αναφέρεται ότι ελάχιστοι ήταν εκείνοι, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, οι οποίοι γνώριζαν πραγματικά ότι απουσίαζε εκτός Κρήτης για «επαγγελματικό» ταξίδι.
Στους υπόλοιπους με τους οποίους συνεργαζόταν στο πλαίσιο της εμπορίας όπλων και σφαιρών, έδινε σκοπίμως λάθος πληροφορίες, έχοντας πάντα κατά νου ότι υπάρχει κίνδυνος να τον έχουν «καλωδιώσει». Έτσι για παράδειγμα ενώ βρισκόταν στην Αθήνα, έλεγε ότι βρίσκεται στα Χανιά. Δεν είχε υπολογίσει τα στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, τα οποία είχαν στη διάθεσή τους το στίγμα του τηλεφώνου του και κατά συνέπεια γνώριζαν τις μετακινήσεις του.
Σε αυτό ακριβώς το πεδίο βοήθησαν σημαντικά οι επισυνδέσεις, στο να έχουν οι Αρχές γεωγραφικό στίγμα των μετακινήσεων. Καθώς, κατά τ’ άλλα, οι συνομιλίες που διεξάγονταν ήταν προσεκτικά διατυπωμένες και σε καμία περίπτωση ο 59χρονος δεν θα έδινε στο… πιάτο διαλόγους που θα τον έκαιγαν. Υπήρχαν όμως διάλογοι που ήταν αποκαλυπτικοί της τρέχουσας κατάστασης και έδιναν μία σαφή εικόνα των κινήσεων των εμπλεκομένων.
Για παράδειγμα, σε επικοινωνίες που φέρονται να είχαν ο 59χρονος με τον 54χρονο οδηγό του φορτηγού ενώ μετέφερε το παράνομο φορτίο, αποτυπώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αγωνία του δεύτερου για πιθανά αστυνομικά μπλόκα με τον πρώτο να τον καθοδηγεί και να του δίνει το «πράσινο φως». Όπως είναι ήδη γνωστό, ο 59χρονος δεν άφηνε τίποτα στην τύχη του και αναλάμβανε ρόλο προπομπού προκειμένου να ελέγξει το δρομολόγιο από πιθανούς κινδύνους και κακοτοπιές.
Χρειάστηκε οι αστυνομικοί να συνθέσουν κομματάκι-κομματάκι το περιεχόμενο-σπαζοκεφαλιά για να εξάγουν συμπεράσματα και να μπορέσουν να προχωρήσουν παραπέρα.
Εκτός από τους συλληφθέντες Κρητικούς, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα ονόματα Κρητικών ως κατηγορουμένων, στους οποίους αποδίδονται διάφοροι ρόλοι. Κάποιοι εμφανίζονται ως «έμποροι», οι οποίοι είχαν συναλλαγές με τον 59χρονο και του ζητούσαν να ικανοποιήσει συγκεκριμένες «παραγγελίες», υπάρχει επίσης άτομο, το οποίο φέρεται ως το δεξί χέρι του 59χρονου. Για παράδειγμα αναλάμβανε τις καταθέσεις των χρημάτων.
Οι τέσσερις συλληφθέντες Κρητικοί πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη θα μεταχθούν στην Κρήτη και οι δύο Έλληνες-σύνδεσμοι του 59χρονου. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι θα κληθούν να απολογηθούν σε δεύτερο χρόνο. Σε ό,τι αφορά στους ισχυρισμούς τους, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί δεδομένου ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης μελετούν ακόμα το υλικό της δικογραφίας ώστε να εξετάσουν τα στοιχεία και να καθορίσουν τη γραμμή τους.
Η παρούσα υπόθεση αποτελεί απτή απόδειξη των όσων εδώ και χρόνια λέγονται για τον τρόπο που μεταφέρονται όπλα και σφαίρες στην Κρήτη. Πολλά λέγονται, πολλά γράφονται, κατά καιρούς υπάρχουν πληροφορίες και υποψίες, όμως το στοίχημα είναι να βρεθεί και το φορτίο.
Να μην γίνεται μόνο συζήτηση για τα φορτία-φαντάσματα. Και εν προκειμένω τα στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης πήραν πάνω τους την υπόθεση και ρίσκαραν, βγαίνοντας εκτός νησιού.
Πριν από πολλά χρόνια ο κανόνας ήθελε το εμπόριο όπλων να γίνεται νύκτες χωρίς φεγγάρι στα νότια παράλια της Κρήτης. Ψαροκάϊκα προσέγγιζαν πλοία που είχαν ρίξει άγκυρα μεσοπέλαγα, φόρτωναν τα κιβώτια με τα όπλα και επέστρεφαν στη στεριά. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει και σήμερα, όμως έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σχολίαζαν με νόημα στην «Π» μία δεκαετία πριν ότι δεν υπάρχει λόγος να τρέχεις στις απόκρημνες ακτές του Νότου, όταν υπάρχουν τα δύο μεγάλα λιμάνια του Βορρά. «Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα.
Η διακίνηση των όπλων γίνεται με τα πλοία της γραμμής που φθάνουν στα λιμάνια του Ηρακλείου και των Χανίων. Φορτώνονται σε φορτηγά και μεταφέρονται άνετα. Δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν τα φορτία συνολικά. Φανταστείτε ένα φορτηγό γεμάτο με μπάλες άχυρα. Ο μεταφορέας έχει όλη την άνεση να κρύψει τέσσερα καλάσνικοφ και δεκαπέντε πιστόλια σε δύο μπάλες που θα βρίσκονται στο κέντρο του φορτίου. Ποιος θα τις εντοπίσει;».