Με τις καταθέσεις κυρίως αστυνομικών που συμμετείχαν στις πολύμηνες έρευνες θα συνεχιστεί αύριο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης η δίκη για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Πρόκειται για αστυνομικούς που είχαν αναλάβει να παρακολουθούν τις κινήσεις υπόπτων (κάποιοι εξ αυτών βρίσκονται σήμερα στο εδώλιο) και οι οποίοι αναμένεται να περιγράψουν όσα υπέπεσαν στην αντίληψή τους, κινούμενοι ωστόσο στα όσα περιλαμβάνονται ήδη στην ογκώδη δικογραφία.
Στο δικαστήριο έχουν κληθεί να παρίστανται σήμερα και κάποιοι μάρτυρες που ήδη έχουν καταθέσει στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας. Πρόκειται για πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν τετ-α-τετ με κάποιους από τους δράστες που συμμετείχαν στην αρπαγή του επιχειρηματία με ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά τους.
Από αυτούς τους μάρτυρες ζητήθηκε (και από την πλευρά της υπεράσπισης) να καταθέσουν συμπληρωματικά επειδή την προηγούμενη φορά απουσίαζαν ορισμένοι από τους κατηγορούμενους. Οι μάρτυρες αυτοί θα κληθούν εκ νέου να κοιτάξουν έναν προς έναν τους κατηγορούμενους μήπως σε αυτούς αναγνωρίσουν κάποιο από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην αρπαγή.
Όπως ήδη έχει γραφτεί ο ίδιος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης περιορίστηκε να αναφερθεί αυστηρά στον ρόλο μόνο εκείνων των κατηγορουμένων που έχουν ομολογήσει την εμπλοκή τους στην υπόθεση, υπό τις συνθήκες που επικαλούνται. Επιμένει ότι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει κανέναν άλλον παρά το γεγονός ότι η έδρα κατ’ επανάληψη το έχει αμφισβητήσει, εστιάζοντας με έμφαση στην ευφυία και την παρατηρητικότητα του επιχειρηματία.
Αν και η έδρα δεν έχει κρύψει τη σφοδρή ενόχληση της, η στάση αυτή μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη για όσους έχουν ζήσει έναν τέτοιο εφιάλτη.
Για παράδειγμα τόσο ο βιομήχανος Γιώργος Μυλωνάς όσο και ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος στις καταθέσεις τους ενώπιον της Δικαιοσύνης δεν έδειξαν καμία εκδικητικότητα προς τους απαγωγείς τους. Μάλιστα ο Περικλής Παναγόπουλος στο δικαστήριο ευχήθηκε «τα χρήματα (λύτρα) να τους χρησιμέψουν για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, να σταματήσουν την παραβατικότητα και να είναι χρήσιμοι για την κοινωνία».
Τα θύματα τέτοιων καταστάσεων επιδιώκουν να γυρίσουν σελίδα στη ζωή τους, προσπαθούν να προστατεύσουν τον εσωτερικό τους κόσμο και υψώνουν ένα “τείχος”άμυνας.
Σε ό,τι αφορά στους 12 κατηγορουμένους, μόνο οι πέντε έχουν ομολογήσει συμμετοχή στην απαγωγή υπό συγκεκριμένες πάντα περιστάσεις. Οι υπόλοιποι είναι αρνητικοί. Μάλιστα ένας εξ αυτών, ο 45χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας, ξέσπασε στη διάρκεια κατάθεσης αστυνομικού, ισχυριζόμενος ότι είναι θύμα και τον πνίγει το άδικο. Λόγω της έντασης το δικαστήριο διέκοψε για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Με την επιστροφή της έδρας, η πρόεδρος προειδοποίησε τον 45χρονο ότι την επόμενη φορά θα αποβληθεί από την αίθουσα.
«Ζητώ συγγνώμη από το δικαστήριο για τη συμπεριφορά μου. Όμως θέλω να καταλάβετε ότι και οι ψυχικές αντοχές του ανθρώπου έχουν όρια» είπε ο κατηγορούμενος. «Αυτό θέλω να καταχωρηθεί στα πρακτικά» ζήτησε η πρόεδρος.