Η δραματική υποστελέχωση και η επιδερμική λειτουργική υποστήριξη του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου, έχουν διαμορφώσει ένα απαράδεκτο σκηνικό εγκατάλειψης που εξαντλεί τα όρια της αντοχής των εργαζόμενων και την ίδια στιγμή «ναρκοθετεί» τη διεκπεραίωση δεκάδων υποθέσεων, που βυθίζονται σε μια απερίγραπτη γραφειοκρατία.
Πρόκειται για μια κατάσταση σταθερά επιδεινούμενης παρακμής, που έχει δομήσει συνθήκες αφόρητης εργασιακής πίεσης για όσους στελεχώνουν το γραφείο και απίστευτης «ομηρίας» για τον κόσμο που πρέπει να περιμένει μήνες για να εξυπηρετηθεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 600-700 πράξεις παλιές μέχρι αρχές 21 που δεν έχουν ελεγχθεί, ενώ από τον Απρίλιο και έπειτα για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών είναι εντελώς ανέλεγκτες οι πράξεις που έχουν κατατεθεί, με εξαίρεση αυτές που έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος.
Η κατάσταση αυτή όπως είναι φυσικό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια απίστευτη χρονοτριβή, λειτουργεί βασανιστικά για εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και την ίδια στιγμή βαλτώνουν δεκάδες διαδικασίες που αφορούν αγοραπωλησίες ή μεταβιβάσεις ακινήτων.
Όπως είναι γνωστό, με την ανακουφιστική παρέμβαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προσελήφθησαν δύο δικηγόροι με σκοπό να αποφορτίσουν τη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου, για ένα εξάμηνο.
Μάλιστα, μετά τη δυναμική παρέμβαση των τοπικών φορέων, υπήρξε σχετική συμφωνία με το γενικό διευθυντή του Κτηματολογίου κ. Σ. Κοτσιώλη, ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι έπειτα από την παρέλευση του εξαμήνου θα ήταν σε θέση το Κτηματολόγιο να καλύπτει το κόστος των συμβάσεων των δύο δικηγόρων χωρίς τους οποίους η κατάσταση στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, θα ήταν το λιγότερο τραγική.
Ωστόσο από τότε που προσελήφθησαν οι δύο δικηγόροι μέχρι σήμερα έχει περάσει ενάμιση χρόνος και το Κτηματολόγιο έχει αποδειχτεί ανακόλουθο στη δέσμευση που είχε δοθεί, καθώς οι δύο δικηγόροι εξακολουθούν να πληρώνονται με χρήματα Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και του ΤΕΕ ΤΑΚ.
Ωστόσο παρά τη σημαντική συνδρομή των δύο δικηγόρων, ο όγκος δουλειάς που έχει συγκεντρωθεί είναι απερίγραπτος, και δεν μπορεί να καλυφθεί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην καταχώριση πράξεων (συμβολαίων, αγωγών, δικαστικών αποφάσεων, αιτήσεων πρόδηλου σφάλματος κλπ.), καθώς όλες αυτές οι πράξεις, λόγω έλλειψης προσωπικού στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, είναι αδύνατο να ελεχθούν στο σύνολο τους. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να εξακολουθεί ο πρώτος έλεγχος των πράξεων να γίνεται από απόσταση από δικηγόρους που βρίσκονται στην Άρτα, στα Χανιά ή άλλες περιοχές της χώρας…
Αφού γίνει ο πρώτος έλεγχος, το σύνηθες είναι ότι τουλάχιστον οι μισές πράξεις γυρίζουν πίσω είτε γιατί έχουν τυπικές ελλείψεις ή εκκρεμότητες που πρέπει να καλυφθούν, οπότε αρχίζει μια διαδικασία ενημέρωσης των δικαιούχων που θα πρέπει να σπεύσουν να συμπληρώσουν τα κενά, προκειμένου να προχωρήσει η όλη διαδικασία.
Ωστόσο, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι ο έλεγχος των πράξεων εξ αποστάσεως δεν είναι αποτελεσματικός και λειτουργικός, διότι δεν υπάρχει η αλληλεπίδραση που είναι αναγκαία για να διεκπεραιωθεί η παραγωγικά η κάθε υπόθεση που έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς την κρίσιμη παράμετρο ότι οι δικηγόροι που προσπαθούν εξ αποστάσεως να διαχειριστούν τις πράξεις που στέλνονται από το Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, έχουν να διαχειριστούν και άλλες υποθέσεις που στέλνονται από άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να είναι αντιμέτωποι και εκείνοι με ένα απίστευτο όγκο δουλειάς.
Σε τοπικό επίπεδο πάντως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι δύο δικηγόροι για να μπορέσουν να διαχειριστούν τον τεράστιο όγκο δουλειάς που υπάρχει, ενώ κρίνεται αναγκαία και η ενίσχυση του γραφείου με επιπλέον διοικητικό προσωπικό που κρίνεται αναγκαίο να στηρίξει τη λειτουργία του.