Υπάρχουν μυστικά για φθηνή θέρμανση;
Ο κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και το ερώτημα όλων είναι πώς θα καταφέρουν να.. ζεσταθεί το κοκκαλάκι τους με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Η λύση για την ελληνική περιφέρεια κρύβεται στη βιομάζα, λέει στην «Π» ο Δρ. μηχανολόγος μηχανικός, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Δημήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης.

Η βιομάζα περιλαμβάνει ξύλα, πέλετ, πυρήνα και χρησιμοποιείται καυστήρας, με αποτέλεσμα η ποιότητα θέρμανσης να είναι υψηλή.

Η μόνη ταλαιπωρία αφορά στον εφοδιασμό, δεν είναι δυνατό να γίνει όπως με το πετρέλαιο, όπου γεμίζουμε το ντεπόζιτο μία ή δύο φορές τον χειμώνα, χρειάζεται να τροφοδοτούμε τη χοάνη του καυστήρα κάθε μία ή δύο εβδομάδες.

Επίσης, μία καλή λύση είναι η αντλία θερμότητας, όμως δεν έχουμε την ίδια ορθολογική χρήση ενέργειας. Για να μη.. μας κάψει ο λογαριασμός ρεύματος είναι αναγκαίο να συνδυάζεται με φωτοβολταϊκό στη στέγη, net metering, ούτως ώστε να μη χρεώνεσαι την επιπλέον ενέργεια που καταναλώνεις.

Ωστόσο, και πάλι δεν είναι το ίδιο ποιοτική η θέρμανση με το πετρέλαιο, χρειάζεται υγραντήρας επειδή επικρατεί ξηρή ατμόσφαιρα. Οι αντλίες θερμότητας, ακόμα, έχουν ένα αρνητικό: τον θόρυβο.

Πρώτο βήμα: μόνωση

Ο καθηγητής εξηγεί πως το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να σταθεί στο κτηριακό κέλυφος, να εξασφαλίσει ότι το σπίτι του είναι μονωμένο.

Ο Δρ. Δημήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης

Σε ερώτηση αν είναι καλύτερο να έχουμε τον θερμοστάτη σε συγκεκριμένη θερμοκρασία χωρίς να κλείνουμε ποτέ τα καλοριφέρ, απαντά πως αυτό εξαρτάται από το αν είναι μονωμένο το κτήριο και αν το χρησιμοποιούμε 24ώρες το 24ωρο. Για παράδειγμα, σε ένα σχολείο ή ένα γραφείο που αδειάζει από το μεσημέρι ως το επόμενο πρωί, δεν υπάρχει λόγος να έχουμε διαρκή θέρμανση. Φυσικά, όταν η θέρμανση ανοίξει και πάλι θα χρειαστεί πολλή ώρα μέχρι να φτάσει η επιθυμητή θερμοκρασία. Από την άλλη, αν ένα σπίτι έχει διαρκώς τα μέλη της οικογένειας μέσα, τότε μπορεί να λειτουργεί συνέχεια η θέρμανση.

Εξηγεί πως αν ένα σημείο δεν έχει μονωθεί σωστά, τότε δημιουργείται θερμογέφυρα και προκαλούνται προβλήματα και απώλειες.

Συμπερασματικά, αναφέρει πως η πλέον ποιοτική θέρμανση είναι τα καλοριφέρ, όταν τα τροφοδοτείς με βιομάζα. Ακόμα και με την άνοδο στην τιμή των ξύλων που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα, το κόστος δεν πρόκειται να φτάσει στα επίπεδα της ηλεκτρικής ενέργειας ή του πετρελαίου.

Ο καθηγητής θεωρεί το πετρέλαιο ως την έσχατη λύση, από περιβαλλοντική άποψη. Όπως λέει, αποτελεί την πρώτη ύλη για μία σειρά προϊόντων, ακόμα και ρούχων, αν το σπαταλήσουμε το στερούμε από τις επόμενες γενιές. Είναι εγωιστικό να καταναλώνουμε με τέτοιο ρυθμό κάτι που χρειάζεται τόσα χρόνια για να γίνει. Είναι μία μη βιώσιμη επιλογή.