Μπορεί στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη δικαιοσύνη για την πρόσφατη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας να αναφέρονται επισήμως τα ονόματα εννέα κατηγορουμένων, το βέβαιο είναι ότι οι πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και το περιεχόμενο των επισυνδέσεων έδωσαν …τροφή για σκέψη και «κάβα» υλικό για μελλοντική χρήση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλα ονόματα στο «κάδρο», για τα οποία μπορεί στην παρούσα φάση να μην προέκυψαν στοιχεία εμπλοκής, εντούτοις οι επικοινωνίες τους και οι επαφές με βασικούς κατηγορουμένους θεωρούνται ύποπτες.
Κατονομάζονται δηλαδή συγκεκριμένα πρόσωπα από περιοχές της Μεσσαράς και όχι μόνο, για τα οποία είχαν γίνει και προανακριτικές πράξεις στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης.
Στο μεταξύ χθες εμφανίστηκαν και απολογήθηκαν ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου οι δύο τελευταίοι από τους εννέα κατηγορούμενους, οι οποίοι δεν είχαν συλληφθεί στο πλαίσιο της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης αλλά είχαν θέσει τους εαυτούς τους στη διάθεση της δικαιοσύνης.
Πρόκειται για τον 44χρονο ιδιωτικό υπάλληλο από χωριό του δήμου Μαλεβιζίου, συγγενή του προφυλακισμένου φούρναρη, ο οποίος συνεκμεταλλευόταν το χωράφι με την αγροικία όπου βρέθηκε ο αρχαιολογικός θησαυρός, και έναν 72χρονο συνταξιούχο, ο οποίος στο παρελθόν είχε αναπτύξει σοβαρή επιχειρηματική δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό και φέρεται ως το άτομο που «προξένεψε» τον 69χρονο Σικελό με τη βασική τριάδα των κατηγορουμένων για την επιχειρούμενη αγοραπωλησία των αρχαίων.
Και οι δύο ήταν πλήρως αρνητικοί ως προς τις αποδιδόμενες κατηγορίες, εκθέτοντας τους δικούς τους ισχυρισμούς. Ο 44χρονος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή. Κάποια στιγμή που του ζητήθηκαν τα κλειδιά, εξήγησε στον φούρναρη ότι δεν τα είχε αυτός. Στην ανακρίτρια αναφέρθηκε ότι κατά την έρευνα της αστυνομίας βρέθηκαν στο έδαφος σπασμένοι αφαλοί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχαν παραβιαστεί.
Ο 72χρονος ισχυρίστηκε ότι ο 69χρονος Τζιοβάνι ήταν φίλος του. Γνώριζε για τα προβλήματα υγείας του και θέλησε να τον επισκεφθεί τις ημέρες του Πάσχα για να τον δει από κοντά. Στο πλαίσιο κάποιων κοινωνικών επαφών γνωρίστηκε με τον ξυλουργό, χωρίς όμως να γνωρίζει περαιτέρω πράγματα.
Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Στον 44χρονο επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα και στον 72χρονο μόνο εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα.
Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η απολογία των επτά συγκατηγορουμένων τους, εκ των οποίων οι τρεις πήραν το δρόμο για τη φυλακή.
Πρόκειται για τον ξυλουργό, τον πρώην λιμενικό και τον φούρναρη, ενώ ελεύθεροι με όρους αφέθηκαν οι άλλοι τέσσερις: ο συνταξιούχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας, στον οποίο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα, ο Σικελός με εγγύηση, ύψους 10.000 ευρώ καθώς επίσης ο βοσκός και ο διερμηνέας με μοναδικό όρο την υποχρέωση εμφάνισής τους μια φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.