Τρεις στους δέκα δεν κοιμούνται τα βράδια, αλλά υπάρχουν τρόποι να το αντιμετωπίσουν. Τα καθημερινά προβλήματα, το άγχος και η κατάθλιψη που βιώνει πάρα πολύς κόσμος στην Κρήτη, δημιουργούν διαταραχές και στον ύπνο του. Το ποσοστό, κάθε άλλο παρά μικρό είναι. Δυσκολίες στον ύπνο αντιμετωπίζει το 30% των κατοίκων του νησιού και όταν πρόκειται για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, το ποσοστό «εκτοξεύεται» στο 50%.
Όλοι ξέρουμε ότι αν κοιμηθούμε λίγες ώρες ή αν κάνουμε ταραγμένο ύπνο, όλη την υπόλοιπη μέρα νιώθουμε κουρασμένοι. Πλήθος επιστημονικών ερευνών έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από 6 ώρες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση, διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας είπε χαρακτηριστικά στην «Π» ότι είναι μύθος αυτό που λένε ότι… οι καλοί, ευσυνείδητοι άνθρωποι πέφτουν ήρεμοι στο κρεβάτι τους και κοιμούνται ήσυχα. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Οι συνεπείς και εκείνοι που έχουν αυξημένη την αίσθηση του καθήκοντος, είναι εκείνοι που υποφέρουν από άγχος και αϋπνίες σε αντίθεση με τους… αναίσθητους που κοιμούνται πολύ καλύτερα.
Σε κάθε περίπτωση εκείνοι που για διάστημα άνω των 3 μηνών κοιμούνται λιγότερες από 6-7 ώρες, ξαπλώνουν και δεν τους παίρνει με τίποτα ο ύπνος, ή ξυπνάνε μέσα στη νύχτα και δεν μπορούν να ξανακοιμηθούν, καλό είναι να ζητήσουν βοήθεια.
Οι αιτίες της αϋπνίας είναι ψυχολογικές ή βιολογικές και ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ανθρώπου αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή ή γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, μικρής διάρκειας.
Ο κ. Βγόντζας τονίζει ότι υπάρχει ομάδα αντικαταθλιπτικών που σε μικρές δόσεις βοηθούν και στον ύπνο και μπορεί κάποιος να τα παίρνει για χρόνια, χωρίς πρόβλημα. Αντίθετα υπάρχουν άλλα χάπια που αν και συνταγογραφούνται ευρέως αντενδείκνυνται γιατί προκαλούν εξάρτηση και αν κάποιος τα διακόψει απότομα, το πρόβλημα της αϋπνίας θα επανέλθει σε πολύ χειρότερο βαθμό.
Ο καθηγητής Ψυχιατρικής μας έδωσε και κάποιες πρακτικές συμβουλές υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικές.
Όπως είπε, είναι λάθος να ξαπλώνουμε και να επιμένουμε να κοιμηθούμε με το ζόρι. Αν μετά από 20 λεπτά δεν μας έχει πάρει ο ύπνος πρέπει να σηκωνόμαστε, να πηγαίνουμε σε ένα άλλο δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό και να διαβάζουμε ένα χαλαρωτικό βιβλίο μέχρι να νυστάξουμε.
Αυτό πρέπει να το επαναλάβουμε όσες φορές χρειαστεί και όπως είπε σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι η ποιότητα του ύπνου μας θα γίνει καλύτερη.