Μια νέα προοπτική για την αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού διαφάνηκε στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια όπου συνεδρίασαν οι δήμαρχοι της Κρήτης, με τη συμμετοχή δημοτικών παρατάξεων των στελεχών του ΟΑΚ και της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, υπό την αφόρητη πίεση της δραματικής έλλειψης νερού στο νησί.
Το θέμα ανέδειξε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Φ. Καζάσης, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη μελετητική ωριμότητα για την επέκταση του δικτύου του Αποσελέμη ώστε να προσεγγίσει την πηγή του Αλμυρού με σκοπό να μεταφερθούν και να αξιοποιηθούν ποσότητες νερών για να καλυφθούν οι υδροδοτικές ανάγκες του Ηρακλείου.
Όπως είπε, οι αποστάσεις δεν είναι απαγορευτικές και υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του σημαντικού αυτού έργου που όμως θα πρέπει να ανοίξει μέσω των Δήμων. Συγκεκριμένα πρότεινε να προχωρήσει μια προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στις δημοτικές επιχειρήσεις των Δήμων Ηρακλείου Μαλεβιζίου, με την προοπτική να προχωρήσει το σημαντικό αυτό έργο ώστε το νερό του Αλμυρού ποταμού να ξεδιψάσει το Ηράκλειο.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Κ. Μαμουλάκης μετά το τέλος της συνεδρίασης με δηλώσεις του στην «Π» τόνισε ότι δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο, αφού όπως τονίζει το νερό της Κρήτης δεν είναι ιδιοκτησιακό αγαθό κανενός, και ούτε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο, αλλά όλοι θα πρέπει να αποκτήσουμε συνείδηση της ανάγκης να υπάρξει ενιαία διαχείριση νερού.
Πρόσθεσε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου ειδικά για τη φετινή δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο θα μπορεί να αξιοποιήσει τα νερά δύο γεωτρήσεων της Τυλίσου από την περιοχή της Κέρης.
Όπως είναι γνωστό, οι συγκεκριμένες γεωτρήσεις υδροδοτούσαν αρκετά χρόνια πριν το Ηράκλειο, ωστόσο λόγω της αδιάκοπης χρήσης τους έβγαζαν υφάλμυρο νερό, με αποτέλεσμα να σταματήσει η υδροδότηση της πόλης από τα συγκεκριμένα σημεία.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Μαμουλάκης από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει αρκετά χρόνια και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο παρελθόν έχει πλέον αποκατασταθεί.
Η αγωνία των δημάρχων
“Το 60% του νερού που έχουμε στη διάθεσή μας χάνεται τόνισε χθες στη σύσκεψη ο δήμαρχος Μινώας Ζ. Καλογεράκης εκφράζοντας φόβους ότι αργά ή γρήγορα θα πέσει ξύλο για το νερό ανάμεσα στα χωριά. Όπως είπε, αφενός δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση των απωλειών του νερού και αφετέρου οι Δήμοι δεν έχουν τη γνώση για το πώς θα διαχειριστούν τις υποδομές των φραγμάτων που έχουν στη διάθεσή τους.
Και βέβαια η αυτοδιοίκηση δεν έχει μηχανισμό ελέγχου της ανεξέλεγκτης χρήσης νερού και είναι φανερό ότι οι κοινωνίες όταν πιεστούν θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για να μη στερηθούν το νερό με ότι αυτό συνεπάγεται.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μ. Κοκοσάλης, ο οποίος τόνισε ότι οι απώλειες στο δίκτυο υδροδότησης της περιοχής του φτάνει το 50% την ίδια ώρα που υπάρχει μεγάλο ποσοστό πολιτών που δεν πληρώνει λογαριασμούς οι οποίοι έχει αποδειχτεί ότι αυτοί είναι και εκείνοι που υπερκαταναλώνουν… Εξέφρασε την αγωνία του για πέντε γεωτρήσεις νερού από την περιοχή των Αρχανών από τις οποίες τόνισε χαρακτηριστικά ότι τραβάει αέρα, και κατέθεσε τον προβληματισμό του για το πώς θα γίνει συνείδηση στην κοινωνία η αντίληψη της ενιαίας διαχείρισης του νερού.
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δ. Αγαπάκης πρότεινε να αξιοποιηθούν τα νερά των πηγαδιών του Οροπεδίου για τις ανάγκες του φράγματος Αποσελέμη, πρόταση που προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου κ. Γ. Στεφανάκη ο οποίος τόνισε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο το Οροπέδιο “τελείωσε”…
Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναδείχτηκε από τον κ. Καζάση η ανάγκη να υπάρξουν κανόνες και ένα συγκροτημένο σχέδιο διαχείρισης του φράγματος Αποσελέμη, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες λειτουργίας του και παράλληλα να υπάρξει ένα σωστό πλαίσιο συνεργασίας με τους Δήμους.