Αλμυρός

Η αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών του Αλμυρού, μπαίνει στο πλάνο της ΔΕΥΑΗ που ετοιμάζεται να προχωρήσει στην ανάθεση σχετικής μελέτης η οποία θα εξετάσει δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο είναι η εγκατάσταση δικτύου το οποίο θα τροφοδοτεί το σύστημα υδροδότησης της ΔΕΥΑΗ τους μήνες που υπάρχει γλυκό νερό στην πηγή.

Το δεύτερο εναλλακτικό σενάριο είναι η δημιουργία ταμιευτήρα 21εκ. κ.μ., στον οποίο θα συγκεντρώνεται το νερό και θα μπορεί να αξιοποιηθεί όταν υπάρχει αντικειμενική ανάγκη για την τροφοδοσία της πόλης.

Τα δύο εναλλακτικά σενάρια, είναι αυτά που προκρίνονται από το έργο της συγκριτικής αξιολόγησης των μεθόδων εκμετάλλευσης τους, από τη διεύθυνση υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης, η υπηρεσία περιμένει να πάρει στα χέρια το τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την επιστημονική επεξεργασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με σκοπό να αναθέσει σχετικές μελέτες στην κατεύθυνση της αξιοποίησης του νερού του Αλμυρού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που μοιάζει ότι είναι πιο εφικτό ως σχέδιο  αφορά στην εγκατάσταση δικτύων, τα οποία θα μπορούν να μεταφέρουν τις ποσότητες του νερού που θα λαμβάνουν στον αγωγό της Τυλίσου. Παράλληλα όμως ο κ.Βουρεξάκης τονίζει ότι είναι ενδιαφέρουσα και η εκδοχή της δημιουργίας ταμιευτήρα, με την έννοια ότι διευκολύνεται η αποθήκευση του νερού, καθώς παρέχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί όταν υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Ο ίδιος σημειώνει μάλιστα, ότι στις προθέσεις της υπηρεσίας είναι να εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο το οποίο αντικειμενικά είναι κοστοβόρο αλλά μπορεί να αποδειοχτεί πολλαπλά λειτουργικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την ολοκλήρωση του έργου συγκριτικής αξιολόγησης το οποίο χρηματοδοτήθηκε από́ το Ευρωπαϊκό́ Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού́ Προγράμματος «Κρήτη 2014- 2020» μελετήθηκαν επίσης οι πηγές του Αλμυρού του Δήμου Αγίου Νικολάου και της Μαλαύρας Λασιθίου.

Στόχος του έργου δεν ήταν να εκπονηθεί ακόμα μία μελέτη αλλά να συγκεντρωθούν όλες οι εκπονηθείσες μελέτες – προτάσεις αξιοποί́ησης, να επικαιροποιηθού́ν τα δεδομένα, να αξιολογηθού́ν και, τελικά́, να ιεραρχηθού́ν κατά προτεραιότητα.

Κατά την υλοποίηση του έργου, η Διεύθυνση Υδάτων προχώρησαν σε σύνθετη αξιολόγηση των επικαιροποιημένων μελετών, από ένα ευρύ πεδίο φορέων και κοινωνικών εταίρων και, έλεβαν υπόψη όχι μόνο την οικονομική – τεχνική αλλά και, την περιβαλλοντική – κοινωνική διάσταση της κάθε μελέτης – πρότασης (πολυκριτηριακή ανάλυση).

Στο πλαίσιο αυτό για την πηγή του Αλμυρού Αγίου Νικολάου, προκρίνεται η πρόταση αξιοποίησης της γεωτρητικής εκμετάλλευσης, που μπορεί μελλοντικά να επεκταθεί με σημαντικά αποτελέσματα.

Αντίστοιχα για την πηγή της Μαλαύρας, προκρίνεται η πρόταση της (υφιστάμενης) αξιοποίησή της με αντλήσεις προς το φράγμα Μπραμιανών και, επιπλέον, για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών του ΤΟΕΒ Καβουσίου – Παχειάς Άμμου.