Χορευτές από την Κρήτη εντυπωσίασαν την Αυστραλία

Μετά από πρόσκληση της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης – Αυστραλίας, και της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ & Νέας Νότιας Ουαλίας, ο Λαογραφικός Όμιλος «ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ» από το Ρέθυμνο της Κρήτης, ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρεθεί με τους Κρήτες της Αυστραλίας, και ιδιαιτέρως του Σύδνεϋ και της Μελβούρνης, για να τιμήσουν τους εορτασμούς για την 158η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

Στην αντιπροσωπεία του Ομίλου συμμετείχαν οι ακόλουθοι: Ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ομίλου κ. Χρήστος Τζανιδάκης με την σύζυγο του κα. Όλγα Κωστάκη, και οι χορευτές Ιωακείμ Λαγουδάκης, Αλέξανδρος Μπαρμπούνης, Εμμανουήλ Τζανιδάκης, Εμμανουήλ Σπαντιδάκης, Βασιλική Περακάκη, Θεονύμφη Κυπριωτάκη, Σοφία Κλαψινού, Κοραλία Δουκάκη, Άννα Μανουσάκη και Ιωάννης Γιακουμάκης. Μαζί με τον Όμιλο ταξίδεψαν και οι κορυφαίοι Κρήτες Καλλιτέχνες Κώστας Κακουδάκης, Μιχάλης Πετσάκης και Στέλιος Σταματογιαννάκης οι οποίοι έγραψαν ιστορία με την παρουσία τους.

Κατά την παραμονή τους στην Αυστραλία, τόσο στο Σύδνεϋ όσο και στην Μελβούρνη τα Μέλη του Ομίλου αλλά και οι Καλλιτέχνες, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους Απόδημους Κρήτες της Πέμπτης Ηπείρου, από κοντά με καθημερινές παρέες και συνεστιάσεις στο Κρητικό Σπίτι του Σύδνεϋ και στο Κρητικό Χωριό της Μελβούρνης, ενώ και στις δυο Χοροεσπερίδες έγινε το αδιαχώρητο με 400 άτομα στο Σύδνεϋ και 600 άτομα στην Μελβούρνη. Και στις δυο Χοροεσπερίδες το γλέντι κράτησε μέχρι το πρωί, ενώ συμμετείχαν εκατοντάδες νέοι και νέες γλεντώντας με ατόφια Κρητική Μουσική.

Ηταν έκδηλη η συγκίνηση στα μάτια των παραβρισκόμενων τόσο στο Σύδνεϋ όσο και στην Μελβούρνη, μετά το πολύ θερμό καλωσόρισμα του Προέδρου του Όμιλου κ. Χρήστου Τζανιδάκη με τις ακόλουθες μαντινάδες.

Στ’ Aρκάδι θυσιάστηκαν, λεύτεροι για να ζούμε, για κείνο και τη μνήμη ντως πάντοτε θα τιμούμε.
T’ Aρκάδι δεν νικήθηκε αλλά εθυσιάστη, με τη φωθιά που άναψε στον κόσμο εδοξάστη.
T’ Aρκάδι το γιορτάζουνε την Κρήτη δεν ξεχνούνε, ξενιτεμένοι Κρητικοί όσο μακριά κι αν ζούνε.
Στ’ Αρκάδι τσι θυμιάζουνε τσ Αγίους με μπαρούτι γιατί και αυτοί τη ρέγονται τη μυρωδιά ετούτη.
Στην Αυστραλία ήρθαμε, αδέλφια να σας δούμε, πέτρες και χώμα του Αρκαδιού πεσκέσι σας βαστούμε.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Χοροεσπερίδα του Σύδνεϋ ήταν αφιερωμένη στα 65 χρόνια από την ίδρυση της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ, ενώ κατά την διάρκεια της Χοροεσπερίδας στην Μελβούρνη έγιναν μουσικά αφιερώματα στους μεγάλους πρωτομάστορες της Κρητικής Μουσικής Λεωνίδα Κλάδο και Γεράσιμο Σταματογιαννάκη. Τόσο ο Πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ κ. Μανώλης Βιτετζάκης όσο και η Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης κα. Αργυρώ Μιχελάκη αφού καλωσόρισαν την αποστολή, με ιδιαίτερη θέρμη, παρέδωσαν αναμνηστικά δώρα προς όλα τα Μέλη του Ομίλου και των καλλιτεχνών ως ένδειξη αγάπης και εκτίμησης για το μακρινό ταξίδι που έκαναν να τιμήσουν το Κρητικό στοιχείο της Ωκεανίας.

Επίσης κατά την διάρκεια της Χοροεσπερίδας στην Μελβούρνη, τιμήθηκε ο τέως Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης από τον Λαογραφικό Όμιλο Τζανιδάκη για την προσφορά του στα Κρητικά δρώμενα της Ωκεανίας αλλά ιδιαιτέρως για τον ρόλο του ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της Κρήτης και της Αυστραλίας.

Οι χοροδιδάσκαλοι του Ομίλου πραγματοποίησαν ειδικά Σεμινάρια Κρητικού Χορού για τα χορευτικά συγκροτήματα των Κρητικών Σωματείων αλλά και για όλα τα Ελληνόπουλα της Ωκεανίας είτε στους Συλλόγους, είτε στα Ελληνορθόδοξα Κολλέγια τα οποία επισκέφτηκαν, και συγκεκριμένα στους Αγίους Πάντες στο Σύδνεϋ και στο Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννη στο Preston και των Αγίων Αναργύρων του Oakleigh στην Μελβούρνη.

Ο Όμιλος είχε και τις εθιμοτυπικές συναντήσεις. Στο Σύδνεϋ τους υποδέχτηκε στο Προξενείο της Ελλάδος ο κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο οποίος και τους καλωσόρισε επίσημα, ενώ ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Τζανιδάκης, του παρέδωσε και μια εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων της Κρήτης, οι οποίοι μαρτύρησαν στο Ρέθυμνο της Κρήτης ακριβώς πριν 200 χρόνια.
Συνάντηση επίσης είχαν τα Μέλη του Ομίλου και οι καλλιτέχνες, στο Σύδνεϋ, με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστόφορο Κρικέλη, οι οποίοι υποδέχτηκαν την αποστολή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Τζανιδάκης αφού ευχαρίστησε για την υποδοχή, παρέδωσε στον Θεοφιλέστατο μια εικόνα του Αγίου Ματθαίου, εκ Ρεθύμνου Κρήτης, προστάτη του Ομίλου, δώρο προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, ο οποίος έλειπε στο Φανάρι.

Στην Μελβούρνη επισκέφτηκαν τα κεντρικά γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της περιφέρειας Μελβούρνης όπου είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στον ναό του Αγίου Ευσταθίου αφού τους υποδέχτηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Κυριάκος στον οποίο παρέδωσε ο Όμιλος δώρο μια εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων της Κρήτης μιας και σύντομα θα φτάσουν και τα οστά των Αγίων στην Μελβούρνη. Στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Χώρας τους υποδέχτηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ευμένιος συνοδευόμενος από τον Αιδ. Πατέρα Φίλιππο Παπαγιανόπουλο, οι οποίοι ξενάγησαν τα Μέλη του Ομίλου στην Ιερά Μονή της Παναγίας βλέποντας από πρώτο χέρι τα έργα που προετοιμάζονται να γίνουν. Ο Πρόεδρος του Ομίλου αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία παρέδωσε ως δώρο στον Θεοφιλέστατο μια εικόνα του Αγίου Ματθαίου, εκ Ρεθύμνου Κρήτης, προστάτη Άγιο του Ομίλου.
Κατά τις ξεναγήσεις του Ομίλου στο Σύδνεϋ επισκέφτηκαν την ιστορική γέφυρα του Σύδνεϋ στην τοποθεσία Blues point για φωτογράφηση, την φημισμένη Όπερα του Σύδνεϋ και τις παραθαλάσσιες περιοχές του Bondi Beach και Brighton Le Sands, ενώ έκαναν και κρουαζιέρα στο Λιμάνι του Σύδνεϋ με ειδικό καράβι.

Στην Μελβούρνη επισκέφτηκαν το Αυστραλό Ελληνικό Μνημείο καταθέτοντας και στεφάνι προς τιμή των Πεσόντων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αμέσως μετά τους έγινε ειδική ξενάγηση στο κεντρικό Μνημείο των Αυστραλών με ιδιαίτερη έμφαση στην Κρήτη από τον Πρόεδρο του Μνημείου κ. Αναστάσιο Κυρίτση.

Την ίδια μέρα βρέθηκαν και στην ιστορική αποβάθρα στο Λιμάνι της Μελβούρνης όπου την δεκαετία του 60 έφταναν τα καράβια γεμάτα Μετανάστες. Επίσης είχαν και την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και τα εθνικά ζώα της Αυστραλίας, με άμεση επαφή με τα Κουάλα και τα Καγκουρό σε ειδικό πάρκο της Βικτώριας.

Κατά την επίσκεψή τους στην Αυστραλία έγινε και η καθιερωμένη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των Ηρώων του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου τόσο στο Σύδνεϋ στον καθεδρικό ναό του ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστατούντος του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστόφορου Κρικέλη, ενώ στην Μελβούρνη έγινε στην Ιερά Μονή της Παναγίας Άξιον Εστίν χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χώρας κ. Ευμενίου, ενώ ακολούθησαν και Καταθέσεις Στεφάνων στα Μνημεία των Ηρώων από τους Προέδρους της ομογένειας.

Οι Καλλιτέχνες αλλά και ο Όμιλος είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ολόκληρη την ομογένεια μέσω της ζωντανής αναμετάδοσης των Κρητικών Προγραμμάτων και ειδικά του 3ΧΥ Ράδιο Ελλάς με ένα δίωρο μουσικό πρόγραμμα με συνεντεύξεις των καλλιτεχνών και του Προέδρου του Ομίλου, αφού πρώτα τους υποδέχτηκε στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβουρνης ο Γενικός Διευθυντής κ. Σπύρος Αλατσάς.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αποστολή από την Κρήτη είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί επίσημα στην Πολιτειακή Βουλή της Βικτώριας από τους Έλληνες Βουλευτές Κατερίνα Θεοφάνους και Αχιλλέα Ταρλάμη, οι οποίοι και καλωσόρισαν τον Όμιλο και τους καλλιτέχνες εκ μέρους της Κυβέρνησης της Βικτώριας. Κατά την ξενάγηση έγινε και βόλτα στους κήπους της Βουλής όπου έχει τοποθετηθεί και η Ελληνική Ελιά με την αναμνηστική πλάκα για την Μάχης της Κρήτης.

Στην Μελβούρνη επίσης τα Μέλη του Ομίλου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και το Ελληνικό Ίδρυμα ΑΓΑΠΗ το οποίο είναι για Ελληνόπουλα με ειδικές ανάγκες, βλέποντας από πρώτο χέρι, τη δουλειά και το έργο που γίνετε σε αυτό τον τομέα, αλλά συνάμα δίνοντας και σε αυτά τα παιδιά λίγη χαρά, με την παρουσία τους. Στο ίδρυμα τους υποδέχτηκε η Κρητικής καταγωγής Γενική Διευθύντρια κα. Μαίρη Γακοπούλου.

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφέραμε το γεγονός ότι οι Καλλιτέχνες αλλά και τα Μέλη του Ομίλου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα παιδιά της Τρίτης Γενιάς, που ασχολούνται με τα Κρητικά Όργανα και την Ελληνική Μουσική παίρνοντας έτσι το μύνημα ότι η παράδοση ακόμα καλά κρατεί στην ξενιτιά, αλλά συνάμα δίνοντας και δύναμη και κουράγιο σε αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν το μουσικό τους έργο.

Μετά από δεκαπέντε μέρες γεμάτες Κρήτη στο Σύδνεϋ και στην Μελβούρνη όπου κυριολεκτικά σείστηκαν και οι δυο πόλεις, έφυγαν οι Καλλιτέχνες και τα Μέλη του Ομίλου με τις καλύτερες εντυπώσεις, με τις πιο όμορφες αναμνήσεις, με ανανεωμένες φιλίες και κουμπαριές, και μια μεγάλη υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ τους Απόδημους Κρήτες της Αυστραλίας ενώ έδωσαν ραντεβού στην Κρήτη το καλοκαίρι του 2025.