Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» βρίσκεται η Κρήτη σε ό,τι αφορά τις συνθήκες ξηρασίας, που την κατατάσσουν στην «πορτοκαλί ζώνη», σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου Ξηρασίας. Η Κρήτη βιώνει το δεύτερο κατά σειρά ξηρό υδρολογικά έτος, με τα φράγματά της να μην έχουν πληρότητα νερού και τους υπόγειους υδροφορείς σε Βιάννο, Μοίρες, Τυμπάκι να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Ήδη το υπουργείο έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αναλυτική ενημέρωση σε σχέση με τα αποθέματα νερού και με τη σειρά της η υπηρεσία προχωρά στη συλλογή τους, σε επικοινωνία με όλους τους τοπικούς φορείς διαχείρισης νερού, με τους οποίους το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν ειδικές συναντήσεις, με σκοπό να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σε πρώτο επίπεδο για την ύδρευση και ακολούθως για την άρδευση.
Αυτό τονίζει με δηλώσεις της στην «Π» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Αγγελική Μαρτίνου, η οποία σημειώνει με αφορμή και τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού ότι η Κρήτη ότι βρίσκεται στο δεύτερο κατά σειρά ξηρό υδρολογικό έτος και η κατάσταση αυτή δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. «Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει όλοι οι πάροχοι να μετρήσουν τα αποθέματα νερού και μάλιστα για τον σκοπό αυτό έχει σταλεί και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και από την υπηρεσία έγγραφο σε όλους τους φορείς διαχείρισης νερού προκειμένου να προετοιμαστούν για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, να υπολο- γίσουν τα αποθέματά τους και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τα μέτρα εκείνα που θα αποτρέψουν την οποιαδήποτε σπατάλη νερού.
Προτεραιότητα είναι φυσικά το νερό ύδρευσης, οπότε θα πρέπει άμεσα όλοι να λάβουν τα μέτρα που χρειάζονται και θα είμαστε κοντά σε όλους και θα συντονίσουμε το επόμενο διάστημα κάποιες συναντήσεις, ώστε να υπάρξει μια ομοιογένεια και ένας σαφής καθορισμός όλων των απαραίτητων μέτρων που θα βοηθήσουν να μην υπάρχει πρόβλημα». Επεξεργασία στοιχείων Στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη μια συγκροτημένη προσπάθεια επεξεργασίας και ανάλυσης των στοιχείων που υπάρχουν σε σχέση με τη στάθμη των υδροφορέων σε ολόκληρη την Κρήτη, με αφετηρία το 2017-2018, που ήταν ένα δύσκολο υδρολογικά έτος, καθώς κατέγραψε μεγάλη ανομβρία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα υδρολογικά έτη δεν μετριούνται από την αρχή του χρόνου, αλλά με αφετηρία τον Σεπτέμβριο, που είναι ο μήνας έναρξης των βροχοπτώσεων. Βάσει των στοιχείων αυτών, εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι το Ηράκλειο βρίσκεται το 2023-2024 αντιμέτωπο με προβλήματα ανομβρίας, τα οποία είναι αντίστοιχα του 2017 – 2018, όταν καταγράφηκε η μεγάλη ανομβρία. Όμοια είναι και στον νομό Λασιθίου η κατάσταση, που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την έλλειψη βροχοπτώσεων, και τα επίπεδα της ανομβρίας παραπέμπουν στη εικόνα που είχε καταγραφεί το 2017 – 2018. Σε ό,τι αφορά το δυτικό τμήμα του νησιού, δηλαδή τις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Χανίων, η εικόνα είναι ομοιογενής και σαφώς βελτιωμένη, αφού τα υδρολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το ξηρικό έτος 2017-2018. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το Ρέθυμνο όσο και τα Χανιά έχουν δεχτεί μεγαλύτερα ποσοστά βροχοπτώσεων και η κατάσταση που καταγράφουν είναι αντίστοιχη του υγρού έτους 2018 – 2019.
Πιο συγκεκριμένα στη Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου η εικόνα δείχνει ότι και το φράγμα του Αποσελέμη και το φράγμα της Φανερωμένης είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή έχει αποτυπωθεί πτώση νερού στις γεωτρήσεις στις περιοχές των Μοιρών, της Βιάννου και του Τυμπακίου. Τα δεδομένα αυτά δυστυχώς είναι δύσκολο να ανατραπούν τους επόμενους μήνες, στους οποίους δεν μπορούμε να προσδοκούμε βροχοπτώσεις ικανές να αντιστρέψουν την οδυνηρή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, όμως αυτό το οποίο σχεδιάζει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είναι να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς διαχείρισης νερού, για να τεθούν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα που ανακύπτουν και για την ύδρευση και για την άρδευση και να δρομολογηθεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη διαχείρισή τους.