“Άνθρακας” αποδείχθηκε τελικά ο θησαυρός για όσους ελαιοπαραγωγούς επιχείρησαν να πουλήσουν κρητικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πριν από τον Νοέμβριο. Το ενδιαφέρον Ελβετού αγοραστή που δήλωνε ότι θα μπορούσε να αγοράσει ελαιόλαδο με τιμή 5.5 ευρώ ανά κιλό, ενεργοποίησε κάποιους παραγωγούς μέσα στον Οκτώβριο, σε μια προσπάθειά τους να κερδίσουν από την πολλή υψηλή τιμή. Οι απαιτήσεις ωστόσο του αγοραστή, ο οποίος ήθελε βιολογικό ελαιόλαδο αποκλειστικά, ήταν τέτοιες που ακύρωσαν τις αγοραπωλησίες, καθώς δεν βρέθηκε η προσδοκώμενη ποιότητα.
Την ίδια στιγμή και διάφορες άλλες μεμονωμένες προσπάθειες για πώληση ελαιολάδου στο εξωτερικό έπεσαν στο κενό, αφού όπως έχει γίνει γνωστό στην αγορά, οι πωλήσεις δεν προχώρησαν τελικά. Παρά τις επισημάνσεις της Περιφέρειας Κρήτης και των ειδικών επιστημόνων για συλλογή του ελαιοκάρπου όχι νωρίτερα από τις 11 Νοεμβρίου, υπήρξαν προσπάθειες κεφαλαιοποίησης των υψηλών τιμών ζήτησης, οι οποίες όμως δεν απέδωσαν καρπούς και πιθανά να βλάψουν και τον κλάδο συνολικότερα.
«Όπως συμφωνούν οι επιστήμονες, αλλά εκτιμούμε κι εμείς ως παραγωγοί, ο Οκτώβριος δεν είναι καλή περίοδος για να μαζευτεί ελαιόλαδο στην Κρήτη» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών νομού Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Πρωτογεράκης, ο οποίος προσθέτει: «Κι άλλες χρονιές υπήρχε η αίσθηση πως αν συλλέξουμε λάδι τον Οκτώβρη θα μπορέσουμε να το πουλήσουμε ως αγουρέλαιο. Δεν είναι έτσι όμως. Ούτε ποιοτικά χαρακτηριστικά υπάρχουν σωστά σε αυτό το ελαιόλαδο, ούτε και ποσότητα. Έχει αποδειχθεί από την εμπειρία που υπάρχει, ότι στην ουσία οι παραγωγοί χάνουν μίνιμουμ ένα 30% εφόσον μαζέψουν τις ελιές Οκτώβρη».Κι όπως φαίνεται, αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στην αγορά του ελαιόλαδου, αφού οι πρώτες ακυρώσεις αγοροπωλησιών αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις συνολικά για την Κρήτη και τους εξαγωγείς. «Τα πρώτα προβλήματα στις εμπορικές πράξεις είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν στη συνέχεια όλους τους παραγωγούς» εκτιμά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών και διευκρινίζει: «Κι αυτό διότι οι αγοραστές, αφού έχουν μια αμφιβολία πλέον για το κρητικό ελαιόλαδο μπορεί να μας ζητούν δείγματα, να γίνονται πιο απαιτητικοί και να καθυστερούν διαδικασίες».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου μάλιστα, ειδικά τη φετινή χρονιά δεν διαφαίνονταν κανένας φόβος ή καμία ουσιαστική ευκαιρία που να συνηγορεί στην πρώιμη συλλογή του ελαιοκάρπου. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτογεράκη μάλιστα, εφό[1]σον οι παραγωγοί κάνουν υπομονή και προχωρήσουν σε δεύτερο χρόνο στην ελαιοσυλλογή αφενός θα έχουν καλύτερα ποιοτικά αποτελέσματα και αφετέρου είναι πολύ πιθανό να κερδίσουν υψηλότερη τιμή από τις ήδη υψηλές τιμές που υπάρχουν στην αγορά. «Η αίσθηση και η εκτίμησή μου είναι ότι εφόσον έχουμε τελικά την ποιότητα στο ελαιόλαδο που περιμένουμε για φέτος, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ακόμα υψηλότερες τιμές» υποστηρίζει ο κ. Πρωτογεράκης.