Μέχρι το τέλος του χρόνου σχεδιάζει η δημοτική Αρχή να κλείσει το μεγάλο κεφάλαιο της κυκλοφοριακής μελέτης στην παλιά πόλη, η οποία παρουσιάστηκε στην προχθεσινή θυελλώδη και μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πλέον το περιεχόμενο της μελέτης στο σύνολο της έχει παραληφθεί από τις δημοτικές παρατάξεις οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες να τη μελετήσουν και να έρθουν σε επαφή με το μελετητή για να διευκρινίσουν τις όποιες απορίες έχουν. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα διαβούλευση ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις και ακολούθως το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Η τελευταία ωστόσο συνεδρίαση ήταν ενδεικτική του κλίματος που πυροδοτεί η προοπτική της μελλοντικής χρήσης της ζώνης ανάπλασης του κέντρου της πόλης, καθώς διαφάνηκε ξεκάθαρα μέσα από τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις που έγιναν, ότι είναι ένα θέμα που θα κλείσει μέσα από συγκρούσεις.
Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι του κέντρου δίνουν τη μάχη τους συγκεντρώνοντας υπογραφές και με ηλεκτρονικό τρόπο με ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «τα έργα ανάπλασης του κέντρου, αν και χρονοβόρα, είχαν ως αποτέλεσμα την βελτίωση τόσο της εικόνας της πόλης όσο και της ποιότητας ζωής των κατοίκων καθώς, για πρώτη φορά, το Ηράκλειο έδειξε να έχει μία εικόνα ευρωπαϊκής πόλης, που σέβεται και αναδεικνύει την πολιτιστική της κληρονομιά και λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών για χώρους φιλικούς προς τους πεζούς, τις οικογένειες με μικρά παιδιά, τα ΑΜΕΑ κτλ.
Για πρώτη φορά, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, χωρίς τον θόρυβο, το καυσαέριο και το κυκλοφοριακό κομφούζιο των οχημάτων. Το τουριστικό προϊόν της πόλης-από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της περιοχής- αναβαθμίστηκε και το brand name της πόλης ανεβαίνει πολύ δυναμικά στα διεθνή φόρα, καθώς καταφέραμε να δείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε μία πόλη φιλική προς τους επισκέπτες (οι οποίοι θέλουν να μπορούν να περπατήσουν και να απολαύσουν τα σημεία ενδιαφέροντος).
Η επαναφορά των οχημάτων στις πεζοδρομημένες ζώνες του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου, είναι ένα πισωγύρισμα που δεν θέλουμε και δεν αξίζουμε σαν πόλη». Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι «η παραμονή των πεζόδρομων ως πεζόδρομοι είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη μας. Οι σύγχρονες πόλεις διακρίνονται από μια σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών υψηλών προδιαγραφών σε θέματα θορύβου, ρύπανσης και ποιότητας ζωής, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες όλων των κατοίκων. Δικαίωμα στην μετακίνηση και πρόσβαση στο κέντρο της πόλης έχουν, φυσικά, όλοι ανεξαιρέτως, οι πολίτες.
Γι’ αυτό και περιμετρικά του αναπλασμένου κέντρου, όλοι οι δρόμοι είναι προσβάσιμοι σε οχήματα (δημοσίας χρήσεως και Ι.Χ) δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όλους να προσεγγίζουν και να επισκέπτονται την περιοχή, καθώς οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές (η πρόβλεψη και ο ενδεχόμενος σχεδιασμός για επιπλέον θέσεις στάθμευσης περιμετρικά του κέντρου, είναι επιθυμητές ενέργειες).
Δικαίωμα, ωστόσο, έχουν και όλοι, ανεξαιρέτως, οι πολίτες στην πρόσβαση σε περιοχές χωρίς οχήματα, χωρίς τον θόρυβο και το καυσαέριο που προκαλείται από αυτά, στην απόλαυση της αισθητικής αναβάθμισης του κέντρου της πόλης τους και στην ποιότητα ζωής που όλα τα προαναφερθέντα μπορούν να προσφέρουν! Θέλουμε μία πόλη όμορφη, λειτουργική, φιλική και θελκτική για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της. Αξίζουμε και μπορούμε να έχουμε μία πόλη σύγχρονων προδιαγραφών, με το βλέμμα στραμμένο στη βελτίωση, στην ανάπτυξη και στο μέλλον- όχι μία πόλη μετέωρη και αναποφάσιστη ως προς την ταυτότητα και την πορεία της, με πισωγυρίσματα σε καταστάσεις άλλων εποχών».