Τα 700 έφτασαν τα κτίσματα που ελέγχθηκαν στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ηρακλείου με το ΤΕΕ ΤΑΚ στην παλιά πόλη, που για πρώτη φορά άνοιξε τον δρόμο προκειμένου να γίνει μια συγκροτημένη επιστημονικά χαρτογράφηση του κτηριακού αποθέματος του ιστορικού ιστού.
Πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου, που θα παραδοθεί από το ΤΕΕ ΤΑΚ στο επόμενο δίμηνο αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του σημαντικού υλικού αυτού από μια δεύτερη ομάδα εργασίας, η οποία θα αξιολογήσει την κατάσταση που έχει καταγραφεί και θα προτείνει συνολικές λύσεις για το πώς μπορεί να αναδειχτεί το οικιστικό απόθεμα του ιστορικού κέντρου, γεγονός που δημιουργεί μια ελπιδοφόρα προοπτική στην πολύκροτη υπόθεση της ανάδειξης της παλιάς πόλης.
Όπως έχει γράψει η «Π» η ολοκληρωμένη καταγραφή της κατάστασης του κτηριακού αποθέματος του ιστορικού κέντρου της πόλης, δρομολογήθηκε με την επιστημονική σφραγίδα του ΤΕΕ ΤΑΚ, που εντόπισε κτίσματα τα οποία δημιουργούν προβλήματα προσβασιμότητας ή μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.
Μετά την καταγραφή των κτηρίων, σε δεύτερο στάδιο μια νέα ομάδα εργασίας θα επεξεργαστεί όλο το υλικό για να προκύψουν πιο συγκεκριμένα μετρήσιμα στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παλιά πόλη και παράλληλα να προταθούν λύσεις για την ανάδειξή τους.
Τόσο η Λότζια όσο και το ΤΕΕ/ΤΑΚ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το παραγωγικό αποτέλεσμα της συνεργασίας τους σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα που αφορά στον πυρήνα της παλιάς πόλης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα από τη μελετητική δουλειά του ΤΕΕ επικαιροποιήθηκαν όλες οι παλιές καταγραφές κτηρίων που είχαν γίνει από την πολεοδομία και αφορούσαν σε κτήρια που εμφανίζουν μια ευαλωτότητα ή χαρακτηρίζονται ως ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα, και καταγράφηκαν στο πλαίσιο μιας δομημένης επιστημονικά φόρμας που αποτύπωσε όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά τους, προτείνοντας παράλληλα άμεσες λύσεις άρσης των προβλημάτων που εμφανίζουν.