Με ποιους όρους υπογράφουν συμφωνία ξενοδόχοι και ξενοδοχοϋπάλληλοι

Σε συμφωνία για την υπογραφή της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας παρουσία μεσολαβητή, κατέληξαν μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση οι ξενοδόχοι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του ν. Ηρακλείου.

«Η σεζόν αρχίζει και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα πηγαίνουν στη δουλειά τους με ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας» είπε στην «Π» ο πρόεδρος του Συνδέσμου  Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νίκος Κοκολάκης.

Στους όρους της συμφωνίας προβλέπονται, μεταξύ άλλων, αυξήσεις μισθών της τάξης του 12% σε διάστημα διετίας, αύξηση του επιδόματος προϋπηρεσίας και συμπερίληψη νέων ειδικοτήτων στην σύμβαση, όπως είναι αυτές των υπαλλήλων κρατήσεων  και των βοηθών τους, των υπαλλήλων γραφείου και των συντηρητών.

Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν πενθήμερο, οκτάωρο και στην υψηλή περίοδο, όταν χρειάζεται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 6 ημέρες την εβδομάδα, θα αμείβονται όπως προβλέπει ο νόμος. Το ίδιο θα ισχύει όταν καλούνται να εργαστούν πάνω από το ωράριό τους.

«Θέλουμε να υπάρχει ομόνοια μεταξύ μας και να συμβαδίσουμε όλοι μαζί χωρίς προβλήματα στη νέα τουριστική χρονιά» επεσήμανε μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, ο οποίος κάλεσε τους ξενοδόχους να τηρήσουν στο ακέραιο τους όρους της συμφωνίας.

Άλλωστε, όπως ανέφερε ο κ. Κοκολάκης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να υπογράψουν κοινή επιστολή ζητώντας από το αρμόδιο υπουργείο να γίνει η εφαρμογή της σύμβασης υποχρεωτική.

Το μεγάλο πρόβλημα και φέτος για τον τουριστικό κλάδο είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό που φθάνουν στην Κρήτη τις 4.000.

Η λύση που βρέθηκε για να εξομαλυνθεί σε κάποιο βαθμό η κατάσταση, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα «περπατήσει», είναι η «εισαγωγή» προσωπικού από τρίτες χώρες.

Η ανακοίνωση του Σωματείου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Σύνδεσμος Ξενοδοχουπαλλήλων ν. Ηρακλείου αναφέρονται τα εξής:

«Μετά από πολλές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις  και με την παρουσία της Μεσολαβήτριας του ΟΜΕΔ  κ.Μαρίας   Ντότσικα συνυπογράψαμε την  Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η νέα Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας επιφέρει αύξηση της τάξεως του  12% στους βασικούς μισθούς  σε διάστημα διετίας και συγκεκριμένα:

Από την 1η Απριλίου 2023 αύξηση 7%  επί των  προηγούμενων βασικών μισθών οι οποίοι  διαμορφώνονται ως εξής:

Α’ Κατηγορία Β.Μ.          925,55ευρώ

Β’ Κατηγορία Β.Μ.          905,22 ευρώ

Γ’ Κατηγορία Β.Μ.           888,10 ευρώ

Δ’ Κατηγορία Β.Μ.          848,51 ευρώ

 

Και από 01/04/2024 αύξηση 5% οπότε διαμορφώνονται ως εξής :

Α’ Κατηγορία Β.Μ.          971,83 ευρώ

Β’ Κατηγορία Β.Μ.          950,48 ευρώ

Γ’ Κατηγορία Β.Μ.           932,51 ευρώ

Δ’ Κατηγορία Β.Μ.          890,94 ευρώ

 

Η συγκεκριμένη σύμβαση διασφαλίζει περισσότερες ειδικότητες όπως π.χ  υπάλληλος  κρατήσεων, ο υπάλληλος  γραφείου και  ο συντηρητής. Επίσης προβλέπει αύξηση στο επίδομα προϋπηρεσίας.

Οι μισθοί διαμορφώνονται και θα καταβάλλονται επί του Βασικού Μισθού  και Προϋπηρεσίας  με τα ακόλουθα επιδόματα: Οικογενειακών Βαρών, Τουριστικής Εκπαίδευσης, Εποχιακής Απασχόλησης, Επίδομα Στολής, Ανθυγιεινής Εργασίας και Μεταφοράς.

Σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία πλήρους απασχόλησης 40 ώρες ή κατ εξαίρεση  6ήμερη απασχόληση 40 ώρες την εβδομάδα. Απασχόληση σε Κυριακή ή ημέρα αργίας πληρώνεται με  προσαύξηση 75%. Τα θεσμικά δικαιώματα που η προηγούμενη σύμβαση προέβλεπε  διατηρούνται.

Επίσης από κοινού τα μέρη δεσμεύτηκαν να αιτηθούν στο Υπουργείο Εργασίας  να θεσπιστεί ως  Γενικώς Υποχρεωτική η ΤΣΣΕ.

Καλούμε τους Ξενοδόχους να εφαρμόσουν και να τηρήσουν την Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά και τους εργαζόμενους να την προστατεύσουν και να μην κάνουν συμφωνίες υποδεέστερες από αυτά που προβλέπει η Σύμβαση.

Εμείς θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε ως έχουμε υποχρέωση τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπάλληλους και θα προβούμε στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για την τήρηση και την εφαρμογή της ΤΣΣΕ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η εικόνα πανελλαδικά

Πανελλαδικά τις 80.000 θα ξεπεράσουν οι κενές θέσεις στον τουρισμό φέτος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου από 60.225 που είχαν καταγραφεί κατά την περυσινή τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με το www.imerisia.gr, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων  από το σύνολο των ελληνικών ξενοδοχείων ποσοστό 40% εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας το 2022, έναντι 38% το 2021.

Επισημαίνεται ότι ειδικά οι καμαριέρες είναι στην κορυφή του οργανογράμματος και αντιστοιχούν στο 16% των συνολικών θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία και ακολουθούν οι σερβιτόροι και ρεσεψιονίστ με ποσοστά 9% και 8% επί του συνόλου.

Λύση από το Μπαγκλαντές

Η λύση που δρομολογείται στο… παραπέντε πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν είναι η μαζική εισαγωγή εργαζομένων  κυρίως από το Μπαγκλαντές προκειμένου να καλυφθούν σ’ ένα βαθμό οι ελλείψεις.

Με πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση εντάσσεται για πρώτη φορά επίσημα ο τουρισμός στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη υπουργική απόφαση πριν από δύο χρόνια – προέβλεπε συνολικά 100.000 μετακλητούς για τους κλάδους της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας.

Το επόμενο βήμα είναι να δημοσιευτούν τα  ΦΕΚ που θα ορίζουν τις ειδικότητες και  τον επιτρεπόμενο αριθμό μετακλητών εργαζόμενων από τρίτες χώρες όπως είναι το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Συρία  και η Αίγυπτος για κάθε περιφέρεια.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενισχυθεί η πρεσβεία και το προξενείο μας στην Ινδία, ώστε να βγαίνουν γρήγορα οι βίζες εργασίας για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος στη δίνη της γραφειοκρατίας.

Οι  επιχειρηματίες του τουρισμού θεωρούν ότι η εισαγωγή εργαζόμενων από την Ασία είναι η μόνη λύση καθώς ο αγώνας δρόμου  στον οποίο είχαν επιδοθεί από το χειμώνα  προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 15.000 – 20.000 εποχικοί υπέβαλαν μεν αιτήσεις επαναπρόσληψης στις ελληνικές επιχειρήσεις, όμως τελικά  προτίμησαν  να δουλέψουν με καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας στην Ισπανία, την Ιταλία και την Κροατία.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και  η HOTREC,  ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής, τονίζοντας ότι για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει να αναζητηθούν εργαζόμενοι από τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε. ειδικά για τη διετία 2023-2024.

Οι κενές θέσεις εργασίας θα είναι περισσότερες φέτος από πέρυσι, εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.

Έχουν ήδη καταγραφεί συγκεκριμένες ανάγκες, 40.000 θέσεις στα ξενοδοχεία και 15.000 στον επισιτισμό. Επικεντρωνόμαστε στους μετακλητούς από το Μπαγκλαντές, γιατί μ’ αυτή τη χώρα έχουμε συνάψει διμερή συμφωνία.  Φέτος θα κάνουμε ό,τι προλάβουμε. Το πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστούμε ώστε να είμαστε καλά οπλισμένοι τουλάχιστον το 2024.

Εμείς προτείναμε να συναφθούν συμβάσεις με τους αλλοδαπούς με χρονικό ορίζοντα 6-9 μηνών και να  ισχύσουν οι όροι και οι αμοιβές της συλλογικής σύμβασης του κλάδου. Η Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προσαρμόσει τις νομοθεσίες τους και καλούν αλλοδαπούς».

Στην ερώτηση αν οι εργαζόμενοι από το Μπαγκλαντές μπορούν να παρέχουν ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες ο κ Τάσιος απαντά: «Αν καλύψουμε τις θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης (λατζέρης, καθαρίστρια, καμαριέρα) με εργαζόμενους από το Μπαγκλαντές, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε τις θέσεις που απαιτούν δεξιότητες σε Έλληνες εργαζόμενους».