Εκατοντάδες οι εισαγόμενοι υπάλληλοι, αλλά τα κενά παραμένουν
Εκατοντάδες οι εισαγόμενοι υπάλληλοι, αλλά τα κενά παραμένουν

Με πάνω απο 1000 εργαζόμενους που έχουν έλθει από την Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και αλλού, έχει καλυφθεί μέρος των κενών θέσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο, ωστόσο οι ελλείψεις σε προσωπικό συνεχίζουν στην Κρήτη να είναι χιλιάδες.

Ούτε ρεπό

Οι ανάγκες αυξάνονται περισσότερο τώρα που βρισκόμαστε στην αιχμή της σεζόν και οι πληρότητες ανεβαίνουν και υπάρχουν διαμαρτυρίες από μεγάλο αριθμό εργαζομένων ότι υπάρχει τόση δουλειά, που δεν μπορούν να πάρουν ούτε ρεπό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Πελεκανάκη, η  φετινή τουριστική χρονιά άρχισε με 6.000 κενές θέσεις και σήμερα έχουν καλυφθεί περίπου οι μισές, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. «Λείπουν χέρια και όλοι στα ξενοδοχεία ψάχνουν προσωπικό για τα περισσότερα πόστα» είπε στην «Π» ο κ. Πελεκανάκης επισημαίνοντας ότι οι  «εισαγόμενοι» εργαζόμενοι απο ευρωπαϊκές χώρες καλύπτουν συνήθως θέσεις στο σέρβις και στην καθαριότητα.

Ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης
Ο κ. Φάμελλος

Ο ίδιος τόνισε ότι η τακτική της μετακίνησης  προσωπικού από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο, αναζητώντας καλύτερες  αμοιβές και συνθήκες  εργασίας συνεχίζεται και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ωστόσο ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων πρόσθεσε ότι πλέον οι αμοιβές έχουν αυξηθεί αισθητά, αναφέροντας ότι πέρυσι ο μισθός μιας καμαριέρας ήταν 900 ευρώ και φέτος έχει φθάσει τα 1.200 ευρώ.

Πάνω από το 10% των εργαζομένων στην Ελλάδα απασχολείται στους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως δείχνει έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για την απασχόληση. Το 2022, μόνο ο κλάδος των ξενοδοχείων δούλεψε με κενές περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκαν σε έναν κλάδο που έχει υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία από φέτος είναι υποχρεωτική.