«Ξεκλειδώνει» το έργο της αποκατάστασης του παραθαλάσσιου ενετικού τείχους η ολοκλήρωση της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Ηρακλείου. Το γεγονός ότι η χρήση του παραλιακού δρόμου βρίσκεται πλέον στην δικαιοδοσία της Λότζια ξεμπλοκάρει την σημαντική αυτή παρέμβαση, από την ταχύτητα υλοποίησης της οποίας εξαρτάται η σωτηρία του μνημείου.
Όπως είναι γνωστό, εδώ και τέσσερα χρόνια σύρεται από αναβολή σε αναβολή, το σοβαρό έργο της αποκατάστασης του παραλιακού τμήματος του ενετικού τείχους, για το οποίο έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο Ηρακλείου, και την Περιφέρεια, όμως στην πράξη το έργο είχε «παγώσει».
Ο Δήμος Ηρακλείου υπέβαλε από το καλοκαίρι τα τεύχη δημοπράτησης του έργου στο Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς όμως καμία εξέλιξη, αφενός λόγω της εμπλοκής που υπήρχε με τη χερσαία ζώνη που ακόμα τότε ήταν στα χέρια του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και αφετέρου επειδή το Υπουργείο ζητούσε επιπλέον στοιχεία για τη μελέτη αποκατάστασης.
Ωστόσο η ολοκλήρωση της διαδικασίας της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Ηρακλείου αφαιρεί ένα σημαντικό εμπόδιο, που όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Γιώργος Σισαμάκης, ξεκλειδώνει το έργο της αποκατάστασης του παραθαλάσσιου τείχους.
Ο ίδιος τονίζει ότι παράλληλα έχει επικαιροποιηθεί η επίσημη έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας που έχει καταγράψει ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση σε όλη την έκταση του παραλιακού τείχους, στο οποίο υπάρχουν υποσκαφές, αλλοιώσεις στην επιφάνεια της επένδυσης του τείχους, τοπικές καταρρεύσεις της λιθεπένδυσης σε περιοχές όπου το τείχος είναι απροστάτευτο από τη δράση του κυματισμού σε μεγάλη έκταση.
Επίσης, υπάρχει επιφανειακή φθορά της πέτρας από τα κύματα και αποδιοργάνωση του κονιάματος της τοιχοποιίας. Ακόμα έχει εντοπιστεί κατάρρευση της στέψης τείχους στο τμήμα από την Πύλη Δερματά, έως τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα, ενώ υπάρχουν μεγάλου εύρους ρωγμές και αποκολλήσεις.
Όπως είναι γνωστό, η παρέμβαση της αποκατάστασης του παραθαλάσσιου ενετικού τείχους θα αναπτυχθεί από το ύψος του Κόλπου του Δερματά έως την Πλατεία 18 Άγγλων και στην ένωσή του με τον προσήνεμο μόλο προς το ενετικό φρούριο του Κούλε, ώστε να επιτευχθεί η άρση της επικινδυνότητας και η θωράκισή του από τον έντονο κυματισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ, έχει προϋπολογισμό 2 εκ ευρώ (2.062.500) και αποτελείται από 3 υποέργα, ένα από τα οποία υλοποιείται από τον Δήμο Ηρακλείου, ενώ τα άλλα δύο από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.