ΚΕΝΕΣ 5.000 ΘΕΣΕΙΣ Ξέμειναν από υπαλλήλους τα ξενοδοχεία
ΚΕΝΕΣ 5.000 ΘΕΣΕΙΣ

Σ’ ένα ιδιότυπο… κυνήγι θησαυρού για να βρουν ξενοδοχοϋπαλλήλους, κυρίως σερβιτόρους, καμαριέρες, μάγειρες, έχουν επιδοθεί οι ξενοδόχοι και στην Κρήτη όπου σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 5.000 θέσεις είναι κενές και πρέπει να καλυφθούν.

Από τα αρμόδια υπουργεία υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για την “επιστράτευση” συνταξιούχων ξενοδοχοϋπαλλήλων διετίας, αλλά και νόμιμων μεταναστών που όμως πρέπει να περάσουν από ταχύρρυθμη εκπαίδευση.

Πανευρωπαϊκό φαινόμενο

ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης

“Πρόκειται για ένα παγκόσμιο και κυρίως πανευρωπαϊκό φαινόμενο” είπε στην “Π” ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων ο οποίος σημείωσε ότι οι ακάλυπτες θέσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κρήτη φθάνουν σήμερα τις 5.000. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη, Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και αλλού” είπε και αναφέρθηκε στους λόγους που το προκάλεσαν.

Όπως σημείωσε, ένας λόγος είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι στράφηκαν σε άλλους επαγγελματικούς χώρους την προηγούμενη διετία καθώς λόγω πανδημίας, ο τουρισμός υπολειτουργούσε.

Πού απορροφήθηκαν

Ο ίδιος σημείωσε ότι πολλοί απορροφήθηκαν σε νέα καφέ, μπαρ και εστιατόρια που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια, σε σούπερ – μάρκετ, σε airbnb κ.ά.

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο κ. Πελεκανάκης, πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός της αύξησης των καταστημάτων εστίασης, μπαρ, κ.λπ. εντός των ξενοδοχείων, γεγονός που σημαίνει περισσότερες ανάγκες για προσωπικό.

Οι μισθοί εδώ και αλλού

Σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων (την οποία να σημειωθεί δεν τηρούν όλοι) οι βασικοί μισθοί στον κλάδο είναι 792 ευρώ, 5νθήμερο, 40 ώρες εργασία για λαντζέρηδες και καθαρίστριες, 828 ευρώ βοηθός σερβιτόρου, 846 ευρώ μάγειρας, 863 ευρώ ρεσεψιονίστ, 863 ευρώ για μετρ.  Μαζί με προσαυξήσεις για υπερωρίες, επιδόματα κ.λπ. το ποσό μπορεί να φθάσει τα 1.500 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη.

Οι μισθοί μας είναι ανάλογοι με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κροατία κ.λ.π. ενώ ο πιο ακριβοπληρωμένος ξενοδοχϋπάλληλος είναι στο Λουξεμβούργο με βασικό μισθό τα 2.200 ευρώ.

Στη Γαλλία και την Γερμανία ο βασικός μισθός είναι τα 1.600 ευρώ.

“Επιστράτευση” συνταξιούχων και μεταναστών

Ο κ. Γιώργος Σφακιανάκης
Ο κ. Νίκος Κοκολάκης

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σημείωσε ότι το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλο και έχουν γίνει προτάσεις στο Υπουργείο Τουρισμού για προσλήψεις συνταξιούχων διετίας που επιθυμούν να εργαστούν αλλά και νόμιμων μεταναστών οι οποίοι θα πρέπει όμως να περάσουν από ταχύρρυθμη εκπαίδευση.

“Αν θέλουμε να στηρίξουμε τον τουρισμό πρέπει να στηρίξουμε και την εκπαίδευση αλλά και να αυξήσουμε και τους εισακτέους στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων” τόνισε ο κ. Πελεκανάκης.

“Υπάρχει μεγάλη έλλειψη  κυρίως σε καμαριέρες, σερβιτόρους, μάγειρες γι’αυτό οργανώνουμε για πρώτη φορά την “παγκρήτια ημέρα καριέρας” στις 25 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο “Ακάλη” στα Χανιά και στις 26 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς” σημείωσε ο Γιώργος Σφακιανάκης, πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: “Χρειαζόμαστε κίνητρα”

Ο κ. Νίκος Κοκολάκης
Ξέμειναν από υπαλλήλους τα ξενοδοχεία

“Για εντατικοποίηση της εργασίας και αμοιβές σε πολλές περιπτώσεις μικρότερες από την συλλογική σύμβαση εργασίας έκανε λόγο ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου ο οποίος ανέφερε ότι στον ν. Ηρακλείου υπάρχουν 18.000-20.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι και το 20%-30% από αυτούς την τελευταία διετία βρήκε δουλειά αλλού.

“Ήδη πολλοί επιστρέφουν στον κλάδο αλλά για να γίνουν περισσότεροι χρειάζονται κίνητρα, καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας” είπε.