Ξεκινούν από την επόμενη Πέμπτη οι εργασίες ανάπλασης στο πάρκο Γεωργιάδη, μετά και την απόρριψη από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί από τις “Φυλές του πάρκου”.
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Ηρακλείου δρομολογεί ήδη τη διαδικασία προσαρμογής της μελέτης εφαρμογής στις δεσμεύσεις της διαχειριστικής μελέτης μέσα από έναν ανακεφαλαιωτικό πίνακα, ώστε να υπάρχει απόλυτη διασφάλιση προστασίας του πρασίνου για το οποίο έχει πολιτικά δεσμευτεί.
Μάλιστα ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ.Γιάννης Αναστασάκης επανέλαβε για μια ακόμα φορά χθες ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κοπών, καθώς τα δέντρα, που είχαν κριθεί από την αρμόδια διεύθυνση δασών ότι είναι νεκρά, έχουν ήδη αποψιλωθεί.
Ο ίδιος σημειώνει ότι τα κλαδέματα περιορίζονται αυστηρά μόνο στα δέντρα που είναι στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στα κλαδιά που προεξέχουν για να μην κινδυνεύουν οι διερχόμενοι. Άρα, όπως σημειώνει “δεν υφίσταται πιά λόγος να παραμείνει ως πρόβλεψη η τυχόν απομάκρυνση δέντρου από το πάρκο. Και άρα εκλείπει και η τελευταία ανησυχία που μπορεί να είχε κάποιος δημότης για το έργο”
. Οι βασικές αλλαγές σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο σε ό,τι αφορά στη μελέτη που θα τροποποιηθεί μέσα από τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα θα είναι να κοπούν τα κλαδιά που προεξέχουν από το πάρκο και πάνω από τα πεζοδρόμια στη λεωφόρο Δημοκρατίας, αλλά και να απομακρυνθούν τυχόν ξερά κλαδιά που υπάρχουν εσωτερικά του πάρκου και είναι πάνω από ευαίσθητες χρήσεις, όπως η παιδική χαρά και τα παρτέρια.
Ειδικότερα όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Γ. Αναστασάκης, στη διαχειριστική μελέτη του πάρκου, η οποία είναι προϊόν της επιστημονικής επιτροπής που συγκλήθηκε, έχουν περιληφθεί τρία κομβικά στοιχεία, που είναι απολύτως δεσμευτικά. Το πρώτο είναι ότι δεν θα γίνουν κλαδέματα και κοπές, παρά μόνο για λόγους ασφάλειας.
Το δεύτερο είναι ότι δεν θα γίνουν οι φυτεύσεις -που έχουν σχεδιαστεί- στα δύο παρτέρια του πάρκου, ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος για εκδηλώσεις. Το τρίτο είναι ότι σε όποια σημεία οι ρίζες των δέντρων είναι επιφανειακές, οι εργασίες θα γίνουν χειρωνακτικά ώστε να μην τραυματιστούν τα δέντρα».
Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος «οι περιορισμοί αυτοί είναι απολύτως δεσμευτικοί διότι η εφαρμοστική μελέτη που καλείται να εκτελέσει ο ανάδοχος του έργου, είναι υποσύνολο της διαχειριστικής μελέτης, καθώς εμπεριέχει όλο τον σχεδιασμό για το πώς θα λειτουργήσει το πάρκο την επόμενη δεκαετία.
Παράλληλα όμως οι περιορισμοί αυτοί θα ενταχθούν και στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα που θα πάρει στα χέρια του ο ανάδοχος του έργου, ώστε να υπάρχει η απόλυτη διασφάλιση του πορίσματος της επιστημονικής επιτροπής.
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων σημειώνει ότι πλέον δεν χωράει καμία αμφιβολία και αμφισβήτηση για τις προθέσεις της δημοτικής Αρχής, η οποία έδειξε στην πράξη ότι έχει την πολιτική ωριμότητα να της συζητά με τον κάθε δημότη που ασφαλώς είναι καλοδεχούμενος προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά και συγκεκριμένα για όλες τις επικείμενες αλλαγές στο έργο”.