ετοιμόρροπα: έλεγχοι των κτιρίων της παλιάς πόλης

Με την επιστημονική  ασπίδα του ΤΕΕ/ ΤΑΚ ξεκινά από τη Δευτέρα ο Δήμος Ηρακλείου τον έλεγχο όλων των ετοιμόρροπων κτισμάτων, που έχουν “στοιχειώσει” ολόκληρη την παλιά πόλη λόγω της μακροχρόνιας εγκατάλειψης της. Μικτά συνεργεία, τα οποία συγκροτούνται από ομάδες εργασίας του Επιμελητηρίου και του Δήμου, πρόκειται να αρχίσουν να σαρώνουν και να καταγράφουν όλα τα κτίσματα της παλιάς πόλης τα οποία έχουν εμφανή προβλήματα στατικότητας.

Για την ακρίβεια θα καταγράφονται τα κτίσματα στις περιπτώσεις που υπάρχουν κίνδυνοι απειλής της δημόσιας ασφάλειας  στους κοινόχρηστους χώρους και κοινωφελείς χώρους. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την αποκατάστασή τους είτε μέσα από τον ιδιοκτήτη είτε με ευθύνη του Δήμου. Η καταγραφή αυτή γίνεται στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός με το  ΤΕΕ/ ΤΑΚ διευρύνοντας τη συνεργασία σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και κρίσιμο ζήτημα, αυτό του κτιριακού αποθέματος του ιστορικού ιστού.

Η καταγραφή και τα μέτρα

Η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Στ. Αρχοντάκη - Καλογεράκη
Όπως εξηγεί η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, πρόκειται για μια συγκροτημένη προσπάθεια που ξεκινά με στόχο τη βελτίωση των όρων διαχείρισης των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων  κτιρίων τα οποία είναι αρκτά στον ιστορικό ιστό του Ηρακλείου.

Για την ακρίβεια, όπως εξηγεί, τα συνεργεία θα αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους σε ολόκληρη την εντός των τειχών πόλη.

Συγκεκριμένα θα καταγράφονται κτίσματα ή τμήματα κτιρίων του ιστορικού ιστού που παρουσιάζουν προβλήματα στατικότητας τα οποία επηρεάζουν κοινόχρηστους  ή κοινωφελείς χώρους.

Η καταγραφή θα γίνεται μέσα από μια συγκεκριμένη φόρμα στοιχείων την οποία θα συμπληρώνουν τα μέλη των συνεργείων του ΤΕΕ ΤΑΚ και του Δήμου Ηρακλείου. Η φόρμα αυτή αποτελείται από συγκεκριμένες ερωτήσεις που δομήθηκαν μέσα από μια συγκροτημένη επιστημονική προσέγγιση η οποία έχει  γίνει με βάση τα ειδικά αρχιτεκτονικά και δομικά χαρακτηριστικά του κάθε κτιρίου.

Η καταγραφή αυτή γίνεται σύμφωνα με τις επιστημονικές συντεταγμένες που έχει πάρει ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Έτσι τα κλιμάκια του ΤΕΕ/ΤΑΚ και του Δήμου ξεκινούν τη διαδικασία της καταγραφής, έχοντας στα χέρια τους έναν ακριβή οδηγό, βάσει του οποίου θα καταγράφουν τα δομικά προβλήματα του κάθε κτιρίου.

Όπως  εξηγεί η  κα Αρχοντάκη, μετά το στάδιο της καταγραφής, το επόμενο βήμα είναι να ειδοποιείται ο ιδιοκτήτης του κτίσματος, προκειμένου να λάβει μέτρα προστασίας για το τμήμα του κτιρίου που εμφανίζει προβλήματα.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν ανταποκριθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει προθεσμία, τότε ο Δήμος θα δρομολογεί τις διαδικασίες για την αποκατάσταση του κτιρίου και  θα  χρεώνει το κόστος της παρέμβασης στον κάτοχό του. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η αντιδήμαρχος, θα δίδονται αποτελεσματικές λύσεις με στόχο την επίλυση των στατικών προβλημάτων των κτιρίων, ώστε να αυξηθεί το επίπεδο δημόσιας ασφάλειας αλλά και να προστατευθούν τα κτίσματα του ιστορικού κέντρου.