Ξεκίνησε ο… “πόλεμος” για το νερό

Ο «πόλεμος του νερού» θα βρεθεί σε εξέλιξη το καλοκαίρι που έρχεται στις αγροτικές περιοχές του Ηρακλείου με τους Δήμους να βρίσκονται σε θέση μάχης προκειμένου να διαχειριστούν το ελάχιστο νερό που θα προορίζεται για την άρδευση.

Ήδη ο Δήμος Βιάννου έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση περιοριστικών μέτρων ενώ ανάλογο σχέδιο περιορισμού της χρήσης του νερού μελετά και ο Δήμος Γόρτυνας.

Ο Δήμος Βιάννου στα μέτρα που έχει ανακοινώσει δίνει το βάρος της άρδευσης τους καλοκαιρινούς μήνες στις πολυετείς καλλιέργειες (ελιές, αμπέλια κ.λπ.), αφήνοντας εκτός τις εποχικές καλλιέργειες όπως τα κηπευτικά ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται και ο Δήμος Γόρτυνας.

Στο Δήμο Φαιστού η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη καθώς ο Δήμος διαχειρίζεται μόλις το 20% του κοινόχρηστου νερού και το υπόλοιπο δύο Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων που αναφέρονται απευθείας στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ειδικά για τον Δήμο Φαιστού υπάρχουν πολλά προβλήματα και όπως λέει ο δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης: «Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση περισσότερο γενική με μια ευρύτερη σύσκεψη φορέων στην οποία θα αποφασιστούν μέτρα, γιατί φανταστείτε το ενδεχόμενο ο ένας ΤΟΕΒ να αποφασίσει διαφορετικά μέτρα από τον άλλον. Εκεί θα δούμε ακραία φαινόμενα όπως χρήστες νερού που ανήκουν σε διαφορετικούς ΤΟΕΒ να τσακώνονται μεταξύ τους».

«Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση περισσότερο γενική με μια ευρύτερη σύσκεψη φορέων στην οποία θα αποφασιστούν μέτρα, γιατί φανταστείτε το ενδεχόμενο ο ένας ΤΟΕΒ να αποφασίσει διαφορετικά μέτρα από τον άλλον. Εκεί θα δούμε ακραία φαινόμενα όπως χρήστες νερού που ανήκουν σε διαφορετικούς ΤΟΕΒ να τσακώνονται μεταξύ τους». Γρηγόρης Νικολιδάκης, δήμαρχος Φαιστού

Πάντως όχι μόνο στην πεδιάδα της Μεσσαράς που καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας αλλά και στην Βιάννο η λειψυδρία έχει χτυπήσει την πόρτα τα τελευταία χρόνια αλλά δυστυχώς όπως λένε και οι τρεις δήμαρχοι στην «Π» το φετινό καλοκαίρι θα είναι το χειρότερο εδώ και δεκαετίες.

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι έπεται και συνέχεια, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία για βελτίωση της κατάστασης τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον από πλευράς βροχοπτώσεων. Έτσι τα έργα που θα βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση των ποσοτήτων νερού που θα υπάρχουν είναι μονόδρομος και θα έπρεπε να έχουν γίνει χθες.

Οι τρεις δήμαρχοι που μίλησαν στην «Π» θεωρούν ότι δεν βρίσκονται σε ευχάριστη θέση όταν αναγκάζονται να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού στην άρδευση.

Η αρχή με τον Δήμο Βιάννου

Ο πρώτος Δήμος που ανακοίνωσε για την φετινή χρονιά μέτρα περιορισμού ήταν ο Δήμος Βιάννου στις 24 Ιανουαρίου, με αναδρομική ισχύ μάλιστα από την αρχή του έτους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης: «Δυστυχώς τα μηνύματα για την πορεία των συνθηκών, με βάση τις προβλέψεις που γίνονται, είναι δυσοίωνα και η ορθή διαχείριση του νερού είναι κομβικής σημασίας για το Δήμο μας. Στα πλαίσια αυτά και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκαν τα περιοριστικά μέτρα.

Όλοι οι πολίτες, θα πρέπει να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα, κάνοντας χρηστή χρήση του νερού, προκειμένου να στηρίξουν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα υδάτινα αποθέματα, ενόψει της δύσκολης καλοκαιρινής περιόδου, όπως αυτή προμηνύεται πως θα είναι».

«Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι δεν θα είναι εύκολο να υπάρχουν τους καλοκαιρινούς μήνες καλλιέργειες κηπευτικών αφού δεν θα έχουμε νερό να τα ποτίζουμε, θα ανεβαίνει υπερβολικά για τους αγρότες το κόστος παραγωγής και δεν θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στην αγορά που θα έχει φθηνότερα προϊόντα από άλλες περιοχές». Παύλος Μπαριτάκης, δήμαρχος Βιάννου

Μελετώντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Δήμο Βιάννου είναι εύκολη η διαπίστωση ότι προσπαθούν να βάλουν περιορισμό σε νέες καλλιέργειες, είτε κηπευτικών είτε σε δενδρώδεις, αν προηγουμένως δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη από τον Δήμο για να διασφαλίζεται ότι θα υπάρχει νερό για την άρδευσή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαριτάκη: «Κάνουμε μια προσπάθεια να συντηρήσουμε τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τους ελαιώνες αλλά και να μην αυξηθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, άρα και οι ανάγκες σε νερό άρδευσης. Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι δεν θα είναι εύκολο να υπάρχουν τους καλοκαιρινούς μήνες καλλιέργειες κηπευτικών, αφού δεν θα έχουμε νερό να τα ποτίζουμε, θα ανεβαίνει υπερβολικά για τους αγρότες το κόστος παραγωγής και δεν θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικά στην αγορά που θα έχει φθηνότερα προϊόντα από άλλες περιοχές».

Έτσι στην εποχή της κλιματικής αλλαγής με συνέπεια τη λειψυδρία βλέπουμε να αλλάζει δραματικά αυτό που ξέραμε ως πρωτογενή τομέα στην Κρήτη. Όπως όμως καταλήγει ο κ. Μπαριτάκης: «δεν είναι επιλογή, είναι ανάγκη επιβίωσης. Όλοι μας θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες μιας νέας εποχής και οι αγρότες να επιβιώσουν με τις χειμερινές καλλιέργειες που είναι κάπως καλύτερες».

Ετοιμάζει σχέδιο η Γόρτυνα

Στις μέρες που διανύουμε στήριζε τις τελευταίες ελπίδες του ο Δήμος Γόρτυνας για να έχει κάποιες καλύτερες διαθέσιμες ποσότητες νερού τους θερινούς μήνες.

Όπως λέει ο δήμαρχος Γόρτυνας Μιχάλης Κοκολάκης: «περιμέναμε κάτι καλύτερο από την τελευταία κακοκαιρία αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Ήδη επεξεργαζόμαστε με τους συνεργάτες μου και τις υπηρεσίες του Δήμου σχέδιο για τα περιοριστικά μέτρα αλλά θα περιμένουμε λίγο ακόμα πριν τα ανακοινώσουμε».

«Θα ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε εποχικές καλλιέργειες με το νερό που διαθέτουμε και μπορούν να προχωρήσουν στην φύτευση τέτοιων καλλιεργειών όσοι θα έχουν την δυνατότητα να τις καλύψουν με δικό τους νερό άρδευσης. Όλα όσα σήμερα λέμε έχουν και αστερίσκους, καθώς θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» Μιχάλης Κοκολάκης, δήμαρχος Γόρτυνας

Στον Δήμο Γόρτυνας το νερό διαχειρίζονται δύο ΤΟΕΒ στις περιοχές της Γέργερης και των Βασιλικών Ανωγείων ενώ στην υπόλοιπη μεγάλη έκταση του Δήμου το νερό διαχειρίζεται κεντρικά ο Δήμος με πολλούς υδρονομείς που προσλαμβάνει κάθε χρόνο εποχιακά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κοκολάκης: «η άρδευση για το Δήμο μας είναι σημαντική εξαιτίας του μεγάλου αγροτικού πληθυσμού που έχουμε αλλά παράλληλα είναι και μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για μας αφού το κόστος της έχει ανέβει πάρα πολύ. Είναι βεβαίως το κόστος για τους υδρονομείς αλλά και οι ζημιές στα δίκτυα και στις γεωτρήσεις καθώς και το κόστος της ενέργειας που ανεβάζουν πολύ το συνολικά κονδύλια από την άρδευση.

Εννοείται ότι ο Δήμος δεν έχει απολαβές από την άρδευση τελικά αφού τελικά όσα πληρώνουμε είναι πολύ περισσότερα». Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι στην κατεύθυνση που κινούνται και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Δήμο Βιάννου.

Σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη: «θα ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε εποχικές καλλιέργειες με το νερό που διαθέτουμε και μπορούν να προχωρήσουν στην φύτευση τέτοιων καλλιεργειών όσοι θα έχουν την δυνατότητα να τις καλύψουν με δικό τους νερό άρδευσης.

Όλα όσα σήμερα λέμε έχουν και αστερίσκους καθώς θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Όλα δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο, ενώ οι προβλέψεις για ερημοποίηση ακόμα και σε περιοχές όπως τη δική μας δεν είναι αβάσιμες».

Δύσκολα στον Δήμο Φαιστού

Στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Φαιστού αναφέρθηκε μιλώντας στην «Π» ο δήμαρχος Γρηγόρης Νικολιδάκης κάνοντας λόγο για «πόλεμο του νερού» το φετινό καλοκαίρι.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εμείς ως Δήμος διαχειριζόμαστε μόλις το 20% του νερού σε δύο περιοχές Πηγαϊδάκια – Αντισκάρι και Βορίζια – Καμάρες. Το υπόλοιπο το διαχειρίζονται οι δύο ΤΟΕΒ οι οποίοι ελέγχονται από την Περιφέρεια. Πιστεύω ότι τα μέτρα που θα ληφθούν πρέπει να είναι συνολικά και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει μια σύσκεψη».

Αυτό που μπορεί να κάνει ο Δήμος Φαιστού από την πλευρά του το κάνει όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος το κάνει: «κάναμε μια μελέτη για μικροφράγματα που θα βοηθήσουν σημαντικά και προχωράμε στη διάνοιξη μιας αρδευτικής γεώτρησης στην περιοχή της Γαλιάς την οποία θα δώσουμε στον ΤΟΕΒ».

Ο Δήμος είναι ανοιχτός όπως ξεκαθάρισε ο δήμαρχος σε οποιαδήποτε ενέργεια θα βοηθήσει στην διαχείριση του νερού ενώ ο κ. Νικολιδάκης κατέληξε λέγοντας: «θα είναι πολύ δύσκολο αυτό το καλοκαίρι στη Μεσσαρά αλλά και τα επόμενα. Θα δούμε δυστυχώς ακραίες καταστάσεις με φόντο το νερό».