Σε εργοτάξιο μετατρέπεται από τον επόμενο μήνα η πλατεία Ελευθερίας, καθώς ξεκινούν οι εργασίες της μεγάλης παρέμβασης αποκατάστασης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δεκάδες λειτουργικά προβλήματα που έχουν σωρευτεί, αφού 25 χρόνια μετά την παράδοση της ποτέ μέχρι σήμερα δεν έγιναν ολοκληρωμένες εργασίες για τη συντήρηση της. Μετά από συμφωνία του αναδόχου με τη Λότζια το εργοτάξιο θα αναπτυχθεί σταδιακά.
Το πρώτο τμήμα του έργου από όπου θα αρχίσει να δουλεύει ο ανάδοχος θα αναπτυχθεί στην έκταση πίσω από το άγαλμα του αγνώστου στρατιώτη μέχρι και την οδό Ανεμογιάννη όπου βρίσκεται η πιάτσα των ταξί. Έτσι το επόμενο διάστημα ο χώρος αυτός θα κλείσει και θα απομονωθεί ώστε να οριοθετηθεί το εργοτάξιο και στο εσωτερικό του θα αρχίσουν να ξηλώνονται οι πλάκες, να αφαιρείται ο αστικός εξοπλισμός και να αποδομείται η σημερινή διαμόρφωση του χώρου.
Ωστόσο αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στις συζητήσεις του αναδόχου με τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασάκη τέθηκε το ζήτημα της προσαρμοστικότητας των υλικών που θα τοποθετηθούν, στο πλαίσιο της αποκατάστασης να έχουν μια προσαρμοστικότητα με την επερχόμενη μεγάλη παρέμβαση που θα γίνει προοπτικά στο πλαίσιο του μεγάλου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που έχει κάνει ο Δήμος Ηρακλείου, με τον οποίο δρομολογείται η μεγαλύτερου εύρους ανάπλαση που έχει γίνει ποτέ στο Ηράκλειο και καλύπτει την πλατεία Ελευθερίας, την πλατεία Δασκαλογιάννη την πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ουσιαστικά αυτό το οποίο επιχειρείται να δρομολογηθεί είναι να υπάρχει μια συμβατότητα στα υλικά με την προοπτική της επερχόμενης παρέμβασης ώστε να μην υπάρχει σπατάλη.
Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει μια σοβαρή προετοιμασία σε ό,τι αφορά την προμήθεια των υλικών και στη βάση αυτή θα προχωρήσει με μεγάλη προσοχή η παρέμβαση ανάπλασης ώστε να προκαλέσει την όσο το δυνατό λιγότερη όχληση. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι «δεν σας κρύβω ότι είμαι χαρούμενος και ανυπόμονος για να δω ένα ακόμα κρίκο της αλυσίδας των έργων που σχεδιάσαμε, για το έργο που σχεδιάσαμε για το κέντρο να υλοποιείται. Και μάλιστα ίσως τον κρισιμότερο γιατί η πλατεία Ελευθερίας μάς πληγώνει πάνω από 25 χρόνια. Ήρθε ο καιρός να αλλάξει μορφή και να την αγαπήσουμε εκ νέου».
Η αποκατάσταση των φθορών της πλατείας είναι ένα έργο που επιτέλους προχωρά μετά από μακροχρόνιες αναβολές, που όπως είναι φυσικό είχαν σαν αποτέλεσμα να κλιμακωθούν τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που εμφανίζει.
Σήμερα η πλατεία ασφυκτιά από πληθώρα εμποδίων για τους πεζούς, από έλλειψη πρασίνου, ενώ έχει απολύτως υποβαθμιστεί από τις σπασμένες πλάκες σε ποσοστό επιφανείας περίπου 50%. Επίσης, ο χώρος έχει παρακμάσει από τον κατεστραμμένο αστικό εξοπλισμό, τις φθορές των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και συνολικότερα από την έλλειψη ασφαλούς κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών. Τα προβλήματα αυτά καλείται να θεραπεύσει η μελέτη ανάπλασης με σκοπό να επουλώσει τις ανοικτές πληγές που υπάρχουν.
Οι προτεινόμενες επεμβάσεις στοχεύουν στη βελτίωση του μικροκλίματος αυξάνοντας το αστικό πράσινο, τη βελτίωση της προσβασιμότητας της πλατείας και την ασφαλή χρήση της από τους δημότες, ΑμεΑ και παιδιά. Επίσης βελτιώνονται λειτουργικά και αισθητικά οι χώροι συνάθροισης, ανάπαυσης και κοινωνικοποίησης των δημοτών με τον εμπλουτισμό του αστικού εξοπλισμού και της αισθητικής τόσο του κεντρικού τμήματος όσο και του ευρύτερου χώρου της πλατείας.Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Λαμπρινό, «με την ανακαίνιση της πλατείας Ελευθερίας ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου που περιελάμβανε ακόμη το πάρκο Γεωργιάδη, τη Δικαιοσύνης, την Ίδης την Καλοκαιρινού (η οποία προορίζεται να χρηματοδοτηθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ), την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και τα Τείχη.
Ουσιαστικά, η στρατηγική μας για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ευελπιστούμε ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της πόλης θα αγαπήσουν εκ νέου την πλατεία που αποτελεί έτσι κι αλλιώς την “καρδιά” του Ηρακλείου».
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές και στο κτιριακό απόθεμα» – ID 16873 – που έχει ως στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημοσίου χώρου. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι ένας χρόνος.