ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

Ενημερωτική καμπάνια για την ενεργοποίηση των πολιτών που δεν έχουν ακόμα δηλώσει την ιδιοκτησία τους στο κτηματολόγιο ξεκινά ο Δήμος Ηρακλείου, μετά τα πρωτόγνωρα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στη διαδικασία κτηματογράφησης που δεν ξεπερνούν το 15%, την ίδια ώρα που λήγει στις 22 Νοεμβρίου η τελεσίδικη προθεσμία για τη δήλωση των εμπράγματων δικαιωμάτων.

Από νωρίς σήμερα το πρωί θα βρίσκονται στο Δήμο Ηρακλείου στελέχη του γραφείο Δοξιάδη, τα οποία θα έχουν επαφές τόσο με το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας όσο και με τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων ώστε να λυθούν προβλήματα και να αναζητηθούν οι διαδρομές που θα ενθαρρύνουν και θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να συμμετέχουν στη διαδικασία κτηματογράφησης.

Ειδικότερα πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο αλλεπάλληλες συσκέψεις για το σκοπό αυτό, όπου η πρώτη θα εστιαστεί στη διαδικασία κτηματογράφησης της δημοτικής περιουσίας με στόχο να απλοποιηθεί και να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς. Όπως προκύπτει, το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας έχει πολλές απορίες και ανοικτά ζητήματα που θα ζητήσει να λυθούν ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη γραφειοκρατία στην κατάθεση των φακέλων δήλωσης των εμπράγματων δικαιωμάτων του Δήμου.

Για παράδειγμα ένα από τα ζητήματα που θα ζητήσει διευκόλυνση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καταγραφεί το γήπεδο στο Βενεράτο, το οποίο προέκυψε μετά από την αγορά 31 συνολικά οικοπέδων τα οποία συνενώθηκαν για να διαμορφωθεί η αθλητική δομή.

Ωστόσο αυτό το οποίο ζητείται από το Δήμο Ηρακλείου είναι να παραθέσει το κάθε ένα ακίνητο ξεχωριστά με τις συντεταγμένες του και όχι να καταγραφεί ως ένα ενιαίο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος καλείται να δώσει τις συντεταγμένες του κάθε ενός από τα 31 ακίνητα που συνενώθηκαν για να συγκροτήσουν το ένα και ενιαίο ακίνητο ώστε να διαμορφωθεί το γήπεδο. Αυτό το οποίο θα ζητήσει ο Δήμος Ηρακλείου είναι να απλουστευτεί η όλη διαδικασία και να μην υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός των 31 ακινήτων.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια δεύτερη σύσκεψη στο γραφείο Δοξιάδη με τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων που θεσμικά εκπροσωπούν το μετακαποδιστριακό Δήμο στον οποίο βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη η διαδικασία κτηματογράφησης, η οποία δυστυχώς καταγράφει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής. Αυτό το οποίο έχει διαφανεί είναι ότι τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής του κόσμου στην κτηματογράφηση συνδέονται με την οικονομική αδυναμία του να ανταποκριθεί στην πληρωμή των τελών κτηματογράφησης και στα τοπογραφικά που θα πρέπει να καταθέσει στις δηλώσεις του.

Ο αντιπρόεδρος Δημοτικής  Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης
Ο αντιπρόεδρος Δημοτικής

Όπως είναι γνωστό, για κάθε εμπράγματο δικαίωμα (που αφορά σε πλήρη ιδιοκτησία, υψηλή κυριότητα, χρήση, επικαρπία) που έχει ο κάθε πολίτης θα πρέπει να πληρώνει 35 ευρώ. Εάν υπάρχουν δύο δικαιώματα στον ίδιο Δήμο χρεώνεται 70 και η τιμή αυτή δεν αλλάζει εάν υπάρχουν περισσότερες ιδιοκτησίες. Αν όμως ένας πολίτης έχει για παράδειγμα τρεις ιδιοκτησίες σε τρεις διαφορετικούς Δήμους και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και το Μαλεβίζι θα πληρώσει 35Χ3 δηλαδή 105 ευρώ.

Επίσης έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι εάν για παράδειγμα ένας πολίτης έχει ένα κτίσμα με οριζόντια ιδιοκτησία, στο οποίο έχει διαμορφώσει 10 διαφορετικές γκαρσονιέρες, θα πληρώσει ξεχωριστά. Αντίστοιχα αν έχει αποθήκες με δικό τους ποσοστό συνιδιοκτησίας θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 20 ευρώ για κάθε μια από αυτές.

Με δηλώσεις του στην «Π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Βασιλάκης τόνισε ότι είναι κρίσιμο ζητούμενο να αναταχθούν τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής του κόσμου και να καταστεί σαφές πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει και να στηριχθεί το σπουδαίο αυτό εγχείρημα, που εκτός των άλλων αποτελεί και κομβικό αναπτυξιακό εργαλείο.

Ο ίδιος σημειώνει ότι επειδή είναι κατανοητή η δυσκολία του κόσμου να προχωρήσει τη διαδικασία κτηματογράφησης για οικονομικούς λόγους, λόγω των παραβόλων που πρέπει να πληρώσει και των τοπογραφικών που πρέπει να προσκομίσει, θα πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες ότι το αρμόδιο γραφείο παρέχει δωρεάν υπηρεσίες εντοπισμού των ιδιοκτησιών σε όποιο πολίτη αδυνατεί να πληρώσει.