ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου κατά τη συνοδική εσπερίδα με θέμα «Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος σε σχέση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Την ανάγκη να είναι ξεκάθαρες οι διαθέσεις όλων ως προς το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία Κρήτης δεν θα διαπραγματευθεί την εκκλησιαστική της ταυτότητα και το ιδιαίτερο εκκλησιαστικό της καθεστώς, το οποίο διασφαλίζεται από το Σύνταγμα, τόνισε επιτακτικά ο   Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος  και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου κατά τη  συνοδική εσπερίδα με θέμα «Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος σε σχέση προς την Ορθόδοξη Εκκλησία».

Μάλιστα, σημείωσε ότι η Εκκλησία Κρήτης είναι ρητώς αντίθετη προς την προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 3 του ισχύοντος Συντάγματος. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι ο ειλικρινής δημόσιος διάλογος δύναται να συμβάλει στην καλλιέργεια ειλικρινών σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας και να διαφυλάξει τον τόπο και τη χώρα μας, από κάθε μορφής αλλοιώσεις και εκπτώσεις.

Kεντρικός ομιλητής  της εκδήλωσης ήταν ο κ. Σωτήριος Ρίζος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ. και διευθυντής του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο οποίος  με  εμπεριστατωμένο λόγο ανέπτυξε το θέμα «Οι σχέσεις του Κράτους και της Εκκλησίας ως αντικείμενο ρυθμίσεως του Συντάγματος και το πρόβλημα της απορρυθμίσεώς τους».

Ο κ. Ρίζος σημείωσε με σαφή τρόπο ότι η αλλαγή του Συνταγματικού Χάρτου δεν τεκμηριώνεται σήμερα στη Χώρα μας, δεδομένου ότι απαιτείται ευρύτερη συναίνεση πολιτικών δυνάμεων, που σήμερα δεν είναι ορατή. Παράλληλα η επιχειρούμενη από κάποιους κύκλους αναθεώρηση θα οδηγήσει σε μια αντικειμενική σύγκρουση και διχασμό της ελληνικής κοινωνίας με το δίλημμα συναλληλία ή χωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

Ο  πρ. πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας επεσήμανε ότι παραβιάζονται συστηματικά βασικές και θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος, καθώς καταφρονούνται αποφάσεις Δικαστηρίων, λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων, παρότι το εθνικό δίκαιο υπερέχει του ευρωπαϊκού (κοινοτικού) δικαίου.

Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι αλλαγή ενός «κακού» Συντάγματος, που κάποιοι κύκλοι υποδαυλίζουν για λόγους σκοπιμότητας και πολιτικής ιδεοληψίας, παραγνωρίζοντας τα ιστορικά και τα αριθμητικά δεδομένα, αλλά η μη τήρηση του σημερινού Συντάγματος, εξαιτίας του πολιτικού συστήματος και των πελατειακών σχέσεων.

Αυτές αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό μιας ευνομούμενης πολιτείας, καθώς υπονομεύουν τη λειτουργία τής δημόσιας διοίκησης και τραυματίζουν βάναυσα την αυθεντία του δικαίου, που αποτελεί τον πυρήνα του κοινοβουλευτικού και δημοκρατικής λειτουργίας ενός Κράτους Δικαίου.

Ο ομιλητής κατέληξε την εμπεριστατωμένη εισήγησή του με το συμπέρασμα ότι μια ενδεχόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, που προϋποθέτει υψηλή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, θα καταστεί εθνικά επιζήμια, αφού θα οδηγήσει συγκρούσεις και περαιτέρω εξασθένηση τού από καταβολής του αδύναμου Ελληνικού Κράτους.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο  μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάννου κ. Ανδρέας, καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Εκκλησία Κρήτης: Ιστορική διαμόρφωση της ιδιοπροσωπίας Της», αναφερόμενος με ιστορικά στοιχεία και αναφορές, στη διαμόρφωση της ιδιοπροσωπίας της Εκκλησίας Κρήτης.

Τη δεύτερη εισήγηση της εσπερίδος παρουσίασε ο     κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, δικηγόρος, άρχων πρωτέκδικος της Α.τ.Χ.Μ.Ε., νομικός σύμβουλος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, με θέμα «Ο μύθος της θεσμικής υπεροχής της Εκκλησίας στην Ελληνική έννομη τάξη», διευκρινίζοντας σημεία του ρόλου και της θέσεως της Εκκλησίας, που αποτελούν σήμερα έναν «μύθο» στο μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας μας.