γηροκομείο

«Τους ψέκαζαν, τους χτυπούσαν, τους χαπάκωναν και άλλα τερατώδη…»

Ο εισαγγελικός λειτουργός που εποπτεύει τη μεγάλη έρευνα για τα όσα ειδεχθή και αποτρόπαια καταγγέλλονται σε βάρος ταλαίπωρων ηλικιωμένων τους οποίους εμπιστεύθηκαν οι οικείοι τους σε ιδιωτικό γηροκομείο των Χανίων απέδειξε ότι διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά για την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση αυτής της ανατριχιαστικής υπόθεσης.

Πολύ πριν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (την Παρασκευή και υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων) είχε προβεί υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας σε όλες τις δέουσες ενέργειες σε στενή συνεργασία με την Ασφάλεια Χανίων που έχει αναλάβει το δύσκολο κομμάτι της προανάκρισης στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας.

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου προσδίδει ένα ειδικό βάρος στην τρέχουσα έρευνα και επισφραγίζει την βαρύτητα που δίνουν οι αρμόδιες Αρχές για την αποκάλυψη της αλήθειας. Χθες έγινε γνωστό ότι είχαμε και την παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας που ζητά με επείγον έγγραφο του από την Περιφέρεια Κρήτης ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Στο μεταξύ, φρίκη και ανατριχίλα συνεχίζουν να προκαλούν οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις από μαρτυρίες συγγενών και πρώην εργαζομένων για τα όσα υπέφεραν οι δύσμοιροι ηλικιωμένοι. Έμπαιναν όρθιοι και σε λίγες ημέρες κατέληγαν ανήμποροι ακόμα και να ανοίξουν τα μάτια τους.

Οι φάκελοι των θανάτων που διερευνούν οι αρμόδιες Αρχές είναι πλέον δεκάδες, αφού δεν αφορούν μόνο αυτούς εντός του γηροκομείου, αλλά και περιπτώσεις κατά τις οποίες οι πρώην τρόφιμοι απεβίωσαν σε νοσοκομεία ή και στα σπίτια τους λίγες ημέρες μετά.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας ελέγχονται διάφορες καταστάσεις ως πιθανά κίνητρα αυτής της απάνθρωπης συμπεριφοράς, όπως περιγράφεται. Ανάμεσα σε άλλα είναι και αν υπήρξαν μεταβιβάσεις περιουσιών και προς ποιους.

Μία από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες που έχουν δει τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας είναι αυτή μιας πρώην εργαζόμενης του γηροκομείου, η οποία μιλώντας στο zarpa.gr υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι τους ψέκαζαν με εντομοκτόνο στα κεφάλια ενώ δεν υπήρχε ουσιαστική ιατρική φροντίδα.  «Τους ταΐζαμε όρθιοι. Δεν καθόμασταν ποτέ.

Και ήταν μια πίεση γι’ αυτούς, πολλές φορές μου έλεγαν οι άνθρωποι να καθίσω γιατί ήθελαν χρόνο, κοντεύαν να πνιγούν. Εμένα μου είχε γίνει και σύσταση, ότι είμαι πολύ ευαίσθητη που δεν χρησιμοποιούσα σύριγγα με πολτοποιημένο φαγητό που έκαναν στους καταθλιπτικούς που δεν άνοιγαν καν το στόμα τους. Άνοιγαν το κάτω χείλος τους και πατούσαν τη σύριγγα με δύναμη και αμέσως μετά νερό για να κατεβεί η μπουκιά.

Οι άνθρωποι πολλές φορές τα φτύνανε. Γίνονταν πολλά βίαια πράγματα. Και είχαμε και περιπτώσεις που είχαν τα αναμενόμενα, άνθρωποι υπέκυψαν. Έκαναν πυρετό, μας έλεγαν ότι δεν είχαν καλό οξυγόνο, μπλάβιζαν. Πολλοί πέθαιναν με ανοικτά τα μάτια.

Γιατρός δεν ερχόταν καν να πιστοποιήσει. Τους συγγενείς τους ενημέρωναν σπάνια εκείνη τη στιγμή, μπορεί να το έκαναν την επόμενη μέρα, ή όταν πήγαινε στο νεκροτομείο. Μπορεί να έπαιρναν τηλέφωνο και να έλεγαν ότι δεν πάει καλά και ότι τον περιμένουμε να πεθάνει.

Πολλές φορές τους ετοιμάζανε οι ίδιοι (σ.σ. τους νεκρούς), συνεννοούμενοι με το γραφείο τελετών, γιατί κάποιοι είχαν συγγενείς στο εξωτερικό και δεν υπήρχε εδώ συγγενής να τους παραλάβει, για να τον πάρουν ντυμένο. Πολλοί όμως είχαν κατακλίσεις που οι συγγενείς δεν το ήξεραν καν. Τα σώματά τους είχαν ανοίξει».

Εξίσου σοκαριστική είναι και η μαρτυρία ενός ακόμα πρώην υπαλλήλου, ο οποίος μίλησε επώνυμα στον ΣΚΑΙ. «Είδα να πεθαίνουν οι άνθρωποι. Στην αρχή τρία, τέσσερα, άτομα. Μετά μέσα σε μια βδομάδα πέθαναν 14 άτομα. Οι συνθήκες ήταν πολύ άθλιες. Κακομεταχείριση των γερόντων. Τους έδιναν χάπια έτσι ώστε να είναι σε καταστολή, τους σκουπίζαμε με μία πετσέτα πέντε άτομα παρόλο που έβγαζαν σπυριά.

Ήμουν μπροστά όταν τους χτυπούσαν και βοηθοί και νοσηλευτές κανονικοί και το γνώριζε η ιδιοκτήτρια γιατί υπήρχαν κάμερες», είπε ο πρώην εργαζόμενος. “Ξέρω ότι αφαιρούσαν τα χρυσαφικά με πρόφαση να τα φυλάξουν και μετά έλεγαν ότι τα έχασαν οι ίδιοι τρόφιμοι και χάνονταν μασέλες με χρυσά δόντια», ισχυρίστηκε.

Σε ό,τι αφορά στην εκταφή της άτυχης ηλικιωμένης από τον Πλάτανο Κισσάμου την προηγούμενη εβδομάδα, η ιατροδικαστής κ. Ελπίδα Σπανουδάκη την οποία έχει διορίσει ως τεχνικό σύμβουλο η οικογένεια της θανούσης επισήμανε ότι πράγματι μακροσκοπικά δεν εντοπίστηκαν κατάγματα ή κακώσεις στα οστά και κυρίως στην περιοχή της κεφαλής (υπήρχε σχετική αναφορά για ένα βαθύ χτύπημα στο κεφάλι) όμως η ιατροδικαστική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί. Αναμένονται οι ιστολογικές εξετάσεις που θα δείξουν αν υπάρχουν βλάβες μικροσκοπικά.